- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Γονείς, μην πιστεύετε τα σενάρια συνωμοσιολογίας και 4 συμβουλές για να αντιμετωπίσετε την έξαρση του κορονοϊού

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού [1] στην χώρα μας πλέον έφτασε στα 31, παρατηρείται ανησυχία από πλευράς των γονιών για το πώς θα εξελιχθεί αυτός ο ιός και αν κινδυνεύουν οι ίδιοι και το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Όπως τόνισε και στην ενημέρωση των συντακτών Υγείας ο λοιμωξιολόγος, κ. Τσιόδρας [1]συνιστάται ψυχραιμία. Χαρακτηριστικά δήλωσε  «Όπως σε όλες τις επιδημίες η επιδημία του φόβου είναι η χειρότερη. Χρειάζεται ψυχραιμία από όλους μας και να μην σπείρουμε επιδημία πανικού. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα ο κίνδυνος εξάρσεως του ιού είναι υψηλός. Ειδικά από άτομα που επιστρέφουν από πληττόμενες περιοχές»

Η συμβουλή της παιδιάτρου προς όλους τους γονείς

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η παιδίατρος Τατιάνα Σπίγγου [2] που με μια ανάρτησή της στο Facebook [3] εξηγεί στους γονείς πώς θα πρέπει να διαχειριστούν ψύχραιμα και ορθολογικά την έξαρση του κορονοϊού. Μάλιστα, στην ανάρτησή της, τονίζει ότι σε καμία περίπτωση ο κόσμος δεν θα πρέπει να δρα αυτοβούλως, αντιθέτως να ακούει και να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες που δίνουν οι αρμόδιοι λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι.

Όπως εξηγεί “Οι ιοί εξαπλώνονται και προκαλούν επιδημίες γιατί είναι έξυπνοι, ελίσσονται και προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. Εμείς ως ανθρωπότητα έχουμε και την εμπειρία και τα μέσα να πάμε ένα βήμα μπροστά από αυτούς, με περισσότερη εξυπνάδα και περισσότερη ευελιξία αλλά κυρίως με οργάνωση και πειθαρχία. Και σε λίγο καιρό, ο ιός θα ακουμπήσει κάτω την κορώνα του και θα παραδοθεί στην επιστημονική γνώση και την διεθνή συνεργασία.”

Αυτές είναι οι 5 οδηγίες που πρέπει να ακολουθούμε ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως

1. Να ακούσουμε τους ειδικούς και να υπακούσουμε στις υποδείξεις τους

Δεν έχουν πρόθεση να μας ταλαιπωρήσουν ούτε τα κατεβάζουν από το κεφάλι τους. Πρόκειται για διεθνείς πρακτικές αναχαίτισης των πανδημιών και ακόμη κι αν κάποια μέτρα φαίνονται υπερβολικά, έχουν το ρόλο τους και πρέπει να τα εφαρμόσουμε

2. Να μην κάνουμε περισσότερα από όσα χρειάζονται, νομίζοντας ότι έτσι θα σώσουμε το τομάρι μας

Αν π.χ. εξαντληθούν οι μάσκες γιατί επιμένουμε σε αυτές ενώ είμαστε υγιείς, δεν θα βρει μάσκα αυτός που πραγματικά χρειάζεται να βάλει (ο άρρωστος ή το άτομο που ανήκει σε ευπαθείς ομάδες).

3. Να αφήσουμε τα σενάρια συνωμοσιολογίας

Ο ιός ξέφυγε από το εργαστήριο, φτιάχτηκε για να πουλήσουν εμβόλια οι εταιρείες, τον έφεραν εξωγήινοι κλπ κλπ. Και τι δεν θα ακούσουμε…η αλήθεια είναι ότι σε αυτό τον πλανήτη είμαστε συγκάτοικοι με ιούς και μικρόβια και επιδημίες τους σαρώνουν κατά καιρούς την ανθρωπότητα εδώ και αιώνες

4. Να παραμείνουμε ψύχραιμοι

Γιατί και να πανικοβληθούμε, τι ακριβώς θα κερδίσουμε;

5. Να δράσουμε συλλογικά

Οι επιδημίες δείχνουν πόσο έτοιμοι είμαστε ως κοινωνία να αντιδράσουμε οργανωμένα. Επειδή μάλιστα όπως φαίνεται εξελίσσεται σε πανδημία, αυτή η ιστορία με τον κορωναϊό θα δείξει πόσο οργανωμένοι είμαστε ως ανθρωπότητα απέναντι σε τέτοιου είδους προκλήσεις. Σκοπός δεν είναι να μην πάθουμε κάτι ατομικά γιατί άλλωστε οι περισσότεροι από μας ή δεν θα καταλάβουμε ότι νοσήσαμε ή θα την περάσουμε πολύ ελαφρά. Σκοπός είναι να προφυλάξουμε τις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο, να μην φέρουμε στα όρια τα συστήματα υγείας που θα περιθάλψουν αυτούς τους ασθενείς και να μην επηρεάσουμε δυσμενώς την οικονομία περισσότερο από όσο χρειάζεται.

Αυτό είναι το post της παιδιάτρου

Δε γράφω σήμερα για να πω ότι πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας και να φταρνιζόμαστε σε σε χαρτομάντηλο. Αυτά μάλλον τα…

Gepostet von Παιδίατρος Τατιάνα Σπίγγου [4] am Donnerstag, 5. März 2020 [5]