Αρχική Σχολή Γονέων Γονείς, μην βάζετε "ταμπέλες" στα παιδιά! Δείτε πώς τα λόγια σας τα πληγώνουν

Γονείς, μην βάζετε "ταμπέλες" στα παιδιά! Δείτε πώς τα λόγια σας τα πληγώνουν

Στη ζωή μας από μικρά παιδιά μέχρι και μεγαλύτερες ηλικίες μας βομβαρδίζουν με "ταμπέλες" ή αλλιώς χαρακτηρισμούς. Το λάθος είναι ότι χαρακτηρίζουμε το άτομο ("είσαι κακό παιδί") κι όχι την πράξη που έκανε το άτομο ("αυτό που έκανες ήταν άσχημο ή κακό"), με αποτέλεσμα να στιγματίζεται με αυτές τις ταμπέλες για πολύ καιρό, ίσως και σε όλη του τη ζωή.

"Είσαι άχρηστος", "είσαι ατίθασος", "δε θα τα καταφέρεις", "κάνεις χαζομάρες", "είσαι αδέξιος, κοίτα τον τάδε πως συμπεριφέρεται", όλα αυτά είναι μερικές από τις ταμπέλες που "ακρωτηριάζουν" τα παιδιά, και το χειρότερο είναι ότι επηρεάζουν την αυτοπεποίθησή τους, τη λήψη αποφάσεων, τις επιλογές τους, την εξωστρέφεια τους και άλλα επισημαίνει η Φάνια Βιλλιώτη, ψυχολόγος

Πριν κάνουμε στο παιδί μας την οποιαδήποτε παρατήρηση καλό θα ήταν να βρούμε λίγη ψυχραιμία και να συζητήσουμε μαζί του ή να χαρακτηρίσουμε την πράξη του, εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή. Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί να γνωρίζει ότι οι γονείς του το εκτιμούν και το αγαπούν, και συζητούν μαζί του για τις μη αποδεκτές πράξεις του, εξηγώντας του τους λόγους, χωρίς να το μειώνουν ή να το υποτιμούν.

Επίσης, είναι μεγάλο λάθος όταν οι γονείς λένε "δε σ'αγαπώ γιατί..." Αυτή η συναισθηματική απειλή κάνει τα παιδιά να αισθάνονται ανασφάλεια και δεν αποτελεί "καλή πρακτική" προκειμένου να τα νουθετήσετε. Είναι πολύ καλύτερο να πείτε "σε αγαπώ πολύ, αλλά αυτό που έκανες δεν είναι σωστό/ δίκαιο/ αποδεκτό... γιατί ..." Ίσως πολλές φορές οι γονείς χάνουν τον έλεγχο και την αυτοσυγκράτηση τους την ώρα που κάνουν μια παρατήρηση. Ωστόσο, είναι πολύ εύστοχο μετά από λίγη ώρα που θα ηρεμήσουν να ζητήσουν συγνώμη για την εκτός ορίων συμπεριφορά τους και να εξηγήσουν ίσως το λόγο αυτής της συμπεριφοράς.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι γονείς λειτουργούν σαν πρότυπο για τα παιδιά, και τέτοιου είδους πράξεις/ συμπεριφορές αποτυπώνονται στο μυαλό τους.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.