Αρχική Infokids Υγεία Γονείς, μην αμελείτε τον προαθλητικό έλεγχο των μαθητών -Η σημασία του ατομικου δελτίου υγείας των παιδιών

Γονείς, μην αμελείτε τον προαθλητικό έλεγχο των μαθητών -Η σημασία του ατομικου δελτίου υγείας των παιδιών

Σε λίγες ημέρες ανοίγουν τα σχολεία. Μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου θα προσκομίσουν το Ατομικό Δελτίο Υγείας, θεωρημένο από μια πλειάδα γιατρών. Το γεγονός αυτό, προκαλεί εκνευρισμό και ταλαιπωρία στους γονείς, λόγω της υφιστάμενης κατάστασης σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Όμως, στη βάση του είναι αναγκαίο για την πρόληψη και αποφυγή πολλών δυσάρεστων καταστάσεων, αναφορικά με την άθληση των μαθητών κάθε ηλικίας, εντός και εκτός σχολείου.

Αν και σπάνιο φαινόμενο, πλην όμως τραγικό λόγω του νεαρού της ηλικίας και της «άριστης φυσικής κατάστασης», το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου, είναι ένα γεγονός που προβληματίζει τους εμπλεκόμενους γονείς και φορείς εξηγεί ο Χρήστος Α. Ανεσιάδης Εκπαιδευτικός. Η μόνη λύση είναι η πρόληψη και συγκεκριμένα, ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος, ο οποίος απαιτεί εκτεταμένη λήψη ιστορικού και κλινική εξέταση, καθώς επίσης και προσεκτική ερμηνεία του ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Όπου υπάρχουν ενδείξεις πιθανής καρδιακής νόσου, είναι απαραίτητο, ο έλεγχος να συμπληρώνεται με υπερηχοκαρδιογράφημα. Αξίζει να τονιστεί εδώ, ότι η ύπαρξη ενός καρδιακού «φυσήματος» στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι ένα ιδιαίτερα συχνό, και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, φυσιολογικό και αθώο εύρημα.

Το υπερηχοκαρδιογράφημα συμβάλλει σημαντικά στις μέρες μας στον προαθλητικό έλεγχο σε άτομα κάθε ηλικίας. Δίνοντας ακριβείς ανατομικές πληροφορίες, καλύπτει διαγνωστικά τις περισσότερες παθήσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν στα σπάνια αλλά τραγικά περιστατικά αιφνίδιου θανάτου στην άθληση. Φθάνοντας όμως στην υπερβολή, το υπερηχογράφημα θεωρείται από πολλούς αθλούμενους, γυμναστές, γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και γιατρούς συνώνυμο της καρδιολογικής εξέτασης στην εκτίμηση της ικανότητας για άθληση. Να σημειωθεί πως το υπερηχογράφημα, ακόμη και με τα τελειότερα σύγχρονα μηχανήματα, δεν αναπληρώνει το καλό ιστορικό, την προσεκτική κλινική εξέταση και την εκτίμηση του ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Όταν η εξέταση γίνεται «στα τυφλά», σπαταλιέται τελικά περισσότερος χρόνος και ο εξεταστής συχνά δεν είναι βέβαιος για τα ευρήματα.

Ο μαζικός προαθλητικός έλεγχος αποτελεί σήμερα μια πολύ καλή ευκαιρία να δοθούν εξατομικευμένες συμβουλές στα παιδιά και τους γονείς τους για την πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων. Είναι γνωστό πως η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και ελεύθερου χρόνου για παιχνίδι είναι οι κύριες αιτίες για την εμφάνιση του ιδιαίτερα σοβαρού προβλήματος της παχυσαρκίας στα παιδιά και τους νέους. Αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η αντιμετώπιση αυτής της σύγχρονης επιδημίας σε εθνικό επίπεδο. Το κάπνισμα επίσης στις μικρές ηλικίες αποτελεί τεράστιο πρόβλημα υγείας για τη χώρα μας.

έλεγχος υγείας μαθητών

Η παχυσαρκία, η υπερβολική κατανάλωση άλατος, η έλλειψη άσκησης και το άγχος που απορρέει από ένα εξοντωτικό εκπαιδευτικό σύστημα, είναι αναμενόμενο να ανεβάζουν σε έναν βαθμό τις υποτιθέμενες «φυσιολογικές τιμές» της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης στα παιδιά και τους νέους. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι σωστό να μπαίνει εύκολα και αβίαστα, όπως συχνά συμβαίνει σήμερα, η διάγνωση -ταμπέλα- «ιδιοπαθής υπέρταση» και «υπερχοληστερολαιμία» σε ένα παιδί ή νέο, γιατί αυτό θα προκαλέσει αναίτιο πανικό, άγχος και ανασφάλεια στους ίδιους και στους γονείς τους.

Ο στόχος είναι να πάψουν να χάνονται άδικα νέοι άνθρωποι. Χρειάζεται συνεπώς, να αξιοποιηθεί η νέα γνώση και επειδή ένα κληρονομικό νόσημα αφορά ολόκληρη την οικογένεια, η παρέμβαση είναι αποτελεσματικότερη βασιζόμενη σε τρεις άξονες.

Α)Έλεγχος ασθενών με κληρονομικά καρδιαγγειακά νοσήματα και των οικογενειών τους, δίνοντας έμφαση στα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Β) Έλεγχος των οικογενειών που επλήγησαν από αιφνίδιο θάνατο νέων μελών τους, και τέλος,

Γ) Έλεγχος αθλούμενων νέων και αθλητών, οι οποίοι παραπέμπονται από τους ειδικά εκπαιδευμένους γιατρούς των σωματείων και των δήμων που μετέχουν στο πρόγραμμα.

Στη χώρα μας ο αριθμός των νέων ατόμων που βρίσκονται σε εν δυνάμει κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια (η πρώτη αιτία αιφνίδιου θανάτου στους νέους) ανέρχεται στις 25.000! Ο κίνδυνος όμως δεν προέρχεται μόνο από την υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια αλλά και από άλλες κληρονομικές παθήσεις της καρδιάς και των αγγείων. Αν και αυτές οι καταστάσεις, δεν προκαλούνται από την άθληση, εντούτοις είναι δυνατόν να επιδεινωθούν από αυτή. Σε γενικές γραμμές, η άθληση είναι απαραίτητη για να παραμείνει η καρδιά νέα, καθώς μέσω αυτής ελέγχεται το βάρος, μειώνεται η αρτηριακή πίεση και η χοληστερίνη, βοηθάει στη διαχείριση του σχολικού άγχους, προλαμβάνει τον διαβήτη τύπου ΙΙ,- ο οποίος συχνά προκαλεί καρδιολογικές επιπλοκές– και γενικά βοηθά τα παιδιά να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους.

Προσοχή λοιπόν αγαπητοί γονείς στον προαθλητικό έλεγχο των παιδιών σας καθώς επίσης και στην διατροφή τους. Συμπεριλάβετε ντομάτες, λιπαρά ψάρια, βρώμη, αγκινάρες και κρεμμύδια. Ας επανέλθουμε στην κλασική Κρητική διατροφή, για να μας ευγνωμονούν τα παιδιά μας ως ενήλικες. Καλή χρονιά!


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.