Γονείς, προσοχή! Χρήστες του Instagram κλέβουν και εκμεταλλεύονται φωτογραφίες μωρών

1411510636147_Image_galleryImage_MUST_LINK_BACK_TO_SITE_htΕάν είστε από τους γονείς που «σερφάρουν» στο διαδίκτυο, θα πρέπει να προσέχετε τι δημοσιεύετε στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι υπάρχουν κάποιοι χρήστες του Instagram που κλέβουν τις φωτογραφίες μωρών από το προφίλ των γονέων τους και τις αναρτούν εκ νέου σε άλλους λογαριασμούς. Στη συνέχεια, καλούν τους followers να δημιουργήσουν φανταστικές ιστορίες με βάση τα παιδιά.

Η πρακτική αυτή ονομάζεται «baby role-playing» και μια γρήγορη αναζήτηση του hashtag #babyrp αποκάλυψε ότι υπάρχουν εκατοντάδες λογαριασμοί αυτού του είδους. Τα σενάρια λαμβάνουν χώρα στο κοινωνικό δίκτυο μέσω σχολίων και συνήθως περιλαμβάνουν έναν χρήστη που ενεργεί ως γονέας και τον διαχειριστή του επικίνδυνου λογαριασμού που προσποιείται ότι είναι το παιδί.

UntitledΑν και το μεγαλύτερο μέρος των σχολίων είναι αθώα, υπάρχουν φορές που τα σενάρια μετατρέπονται σε χυδαίες ιστορίες που αφορούν την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Η φωτογραφία συνοδεύεται από μια σύντομη περιγραφή του μωρού: όνομα, ηλικία και ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του. Στη συνέχεια, οι χρήστες μπορούν να στείλουν ερωτήσεις στο υποτιθέμενο παιδί ή να ζητήσουν να το υιοθετήσουν. Ο χρήστης που προσποιείται ότι είναι το παιδί απαντά σχεδόν πάντα με ένα τραύλισμα και διάφορες μωρουδίστικες εκφράσεις.

Όμως, ποιοι κρύβονται πίσω από αυτό το παιχνίδι ρόλων; Είναι δύσκολο να πούμε με ακρίβεια, αφού το Instagram δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να κρατήσουν την ανωνυμία τους. Ορισμένοι από αυτούς, ωστόσο, έχουν αποκαλύψει ότι είναι έφηβες που προέρχονται από διαλυμένες οικογένειες.

Η ψυχίατρος Ms. Gail Saltz από τη Νέα Υόρκη εξηγεί: «Είναι πιο συναρπαστικό να μοιράζονται τις φαντασιώσεις τους με άλλα άτομα μέσω διαδικτύου και όχι απλά να τις δημιουργούν στο μυαλό τους και επιπλέον μπορούν να το κάνουν πίσω από την ασφάλεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους. Αυτό το παιχνίδι ρόλων εκφράζει την επιθυμία τους να αποτελούν μέλη μιας οικογένειας που δεν είχαν ποτέ στην πραγματικότητα».