Αρχική Ο Κώστας Κρομμύδας γράφει και συμβουλεύει Γονιέ, έφτιαξες προφίλ; Social media και οικογένεια!

Γονιέ, έφτιαξες προφίλ; Social media και οικογένεια!

Roles-Of-Parents-
Πριν από περίπου μία εβδομάδα ζήτησα από την κόρη μου να τις βγάλω μια φωτογραφία στη θάλασσα όπου είχαμε πάει για μπάνιο. Εκείνη την ώρα που έμεινε ακίνητη για να βγει η φωτογραφία μου είπε… «ναι, μπαμπά, και μετά να την βάλουμε στο ‘’φέσμπουκ’’»…

Στην αρχή δεν το κατάλαβα. Αφού κουβεντιάσαμε για λίγο κατάλαβα πως όλο αυτό το διάστημα άκουγε πολύ καλά όχι μόνο τις δικές μας συζητήσεις αλλά και των άλλων γύρω μας σχετικά με το facebook…
Η κόρη μας σε ένα μήνα γίνεται πέντε χρονών. Και χειρίζεται τηλέφωνα και υπολογιστές καλύτερα από πολλούς ενήλικες που δεν έχουν και ιδιαίτερη σχέση με το αντικείμενο. Τα περισσότερα παιδιά στην ηλικία της έχουν πλέον αυτή την εξοικείωση. Για αρκετούς αυτό το φαινόμενο μοιάζει σχεδόν εφιαλτικό. Και το μόνο που κάνουν είναι να αφορίζουν την περίπτωση και τα δικά τους παιδιά να μπουν σε αυτό τον νέο κόσμο των social media.

Έχω σκεφτεί πολύ σοβαρά την ιδέα να φτιάξω ένα φροντιστήριο, από ειδικούς βέβαια, που θα εκπαιδεύουν όχι τα παιδιά αλλά τους γονείς, στον χειρισμό και την λειτουργία όλων αυτών των νέων εφαρμογών.   Η δικιά μου γενιά αλλά και οι παλιότερες, μεγαλώσαμε εντελώς διαφορετικά. Αν θέλουμε όμως να κρατήσουμε ψηλά το επίπεδο της επαφής και τις επικοινωνίας με τα παιδιά μας πρέπει να ενημερωθούμε για ό,τι νέο συμβαίνει. Το να αφορίσουμε τις νέες τεχνολογίες είναι εύκολο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όμως σίγουρα είναι να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα που λέει πως όλα αυτά, είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας των ανθρώπων.
Όσο καλύτερα θα γνωρίζει ένα γονιός όλα αυτά τα νέα μέσα επικοινωνίας και ψυχαγωγίας, τόσο πιο καλά θα μπορεί να προστατεύσει αλλά και να συμβουλέψει το παιδί του.

Η ανωνυμία αλλά και το τεράστιο μέγεθος όλων αυτών κρύβουν αναμφίβολα πολλούς κινδύνους για τα παιδιά μας αλλά και για μας τους ίδιους μερικές φορές. Αντί λοιπόν να τα αφορίσουμε ας μάθουμε να ζούμε με αυτά και ας βάλουμε μέτρο και όριο στη χρήση τους.
Ο νέος κόσμος  που έρχεται θα είναι πολύ διαφορετικός από τον δικό μας. Οι σχέσεις των ανθρώπων μπορεί να αρχίζουν και να τελειώνουν μέσα από ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Αναμφισβήτητα  τίποτα δεν αντικαθιστά την ανθρώπινη επαφή. Τίποτα όμως δεν μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη και όλους αυτούς τους νέους τρόπους επικοινωνίας των ανθρώπων.  Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μάθουμε να ζούμε με αυτά. Δυστυχώς ή ευτυχώς θα είναι μεγάλο κομμάτι του τρόπου ζωής των παιδιών μας καθώς θα μεγαλώνουν. Το αποτέλεσμα αυτής τις χρήσης θα φανεί πολύ αργότερα όταν εμείς προφανώς δεν θα μπορούμε εν των πραγμάτων να κάνουμε και πολλά.

Ήρθε λοιπόν ο καιρός αγαπητέ γονιέ να φτιάξεις και εσύ το δικό σου προφίλ και να γίνεις «φίλος» με το παιδί σου. Για να μπορείς και από αυτή την πλευρά να είσαι κοντά του. Ειδικά στα πρώτα του βήματα σε αυτό τον τεράστιο και άγνωστο νέο κόσμο, για να το καθοδηγείς και να  του κρατάς όχι μόνο  το χέρι αλλά και το ποντίκι του υπολογιστή…

krommydas-photo
ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ
ΗΘΟΠΟΙΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.