- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Grand Theft Auto 5: Είδαμε σκηνές από το κορυφαίο video game σε όλον τον πλανήτη και… πάθαμε σοκ!

Δεν διεκδικούμε δάφνες επικαιρότητας με αυτό το άρθρο, καθώς για το πασίγνωστο video game Grand Theft Auto 5 έχει γίνει λόγος (και ντόρος) εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια. Όσοι δεν το γνωρίζετε είναι πιθανώς επειδή τα παιδιά σας (και δη τα αγόρια σας) δεν έχουν «μπει» ακόμα καλά στην εφηβεία και στον «εθισμό» των video games. Πρόκειται για ένα open world παιχνίδι δράσης και περιπέτειας, το οποίο πωλείται ευρέως και στην ελληνική αγορά για τις δύο μεγαλύτερες παιχνιδο-κονσόλες, το Playstation 3 και Xbox 360. Το παιχνίδι αυτό, όχι μόνο έγινε εμπορική επιτυχία, αλλά σύμφωνα με το marketwatch.com είναι πιο κερδοφόρο από οποιαδήποτε ταινία στην ιστορία, με έσοδα που ξεπερνούν τα 6 δισεκατομμύρια!

Ομολογουμένως δεν το έχουμε παίξει ποτέ, όμως σύμφωνα με τις κριτικές, πρόκειται για ένα παιχνίδι με story, το οποίο εξελίσσεται στο Λος Άντζελες και την Καλιφόρνια και σε αυτό υπάρχουν 3 πρωταγωνιστές που «παίζουν» παράλληλα και οι οποίοι είναι ληστές, λαθρέμποροι κ.λ.π. Στόχος τους είναι να κλέψουν από το Θησαυροφυλάκιο της Πολιτείας που ζουν ένα τεράστιο ποσό, όμως μέχρι να το πετύχουν αυτό θα χρειαστεί να διαπράξουν πολλά άλλα εγκλήματα, μεταξύ των οποίων βιαιοπραγίες, βασανισμούς και φόνους. Μάλιστα λέγεται ότι το GTA V «έβγαλε στη φόρα» πολλά «άπλυτα» του FBI και της CIA. Διαβάστε περισσότερα για το story εδώ [1].

Το παιχνίδι, όταν πρωτοκυκλοφόρησε, δέχτηκε πολύ θετικές κριτικές από τον κόσμο του gaming, ενώ το 2013 βραβεύτηκε και ως Παιχνίδι της Χρονιάς. Ωστόσο, δέχτηκε και έντονες επικρίσεις, κατά την διάρκεια των ετών, για τις απίστευτα βίαιες σκηνές του και ιδιαίτερα για τον έντονο μισογυνισμό. Οι νεαροί παίκτες διαφωνούν με αυτή την άποψη, λέγοντας, ότι «η βία που περιέχει δεν είναι χειρότερη από αυτή που βλέπουμε στις ειδήσεις ή σε ταινίες και η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι αυτή που ακούμε και στο σχολείο.» Επιμένουν δε, ότι «Είναι ένα πολύ καλό παιχνίδι και ένα ώριμο παιδί δεν θα έχει κανένα πρόβλημα παίζοντάς το, αρκεί να μην είναι κανένας ψυχοπαθής που δεν καταλαβαίνει πως ό,τι βλέπει δεν πρέπει να το επαναλαμβάνει».

Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να διαφωνήσουμε μαζί τους, απαντώντας ότι το να παρακολουθείς μια είδηση που προβάλλει βία διαφέρει πολύ από το να κρατάς ένα χειριστήριο την ώρα που ο εγκέφαλος δίνει την εντολή «σκότωσε». Αυτό που θα κάνουμε, όμως, είναι να σας δείξουμε παρακάτω ένα απόσπασμα του εν λόγω video game για να κρίνετε και μόνοι σας και να συνειδητοποιήσετε με τι μπορεί να «παίζουν» τα παιδιά σας, κλεισμένα το δωμάτιό τους, χωρίς να το έχετε προσέξει ποτέ:

Μπορεί το παιχνίδι αυτό να έχει εξαιρετικά γραφικά, να είναι πρωτότυπο, να διεγείρει τη φαντασία και τη στρατηγική σκέψη, αλλά ακόμα και οι ίδιοι οι δημιουργοί του παραδέχονται πως χρόνο με τον χρόνο, το κάνουν ακόμα πιο βίαιο και ρεαλιστικό, έπειτα -μάλιστα- από απαίτηση των θαυμαστών του. Είναι, λοιπόν, ένα τέτοιο παιχνίδι κατάλληλο για ένα παιδί κάτω των 18 ετών; Είναι ένα παιχνίδι που θα θέλατε να παίζει το δικό σας παιδί;

Εμείς, πάντως, παρακολουθώντας τις παραπάνω σκηνές, μείναμε με το στόμα ανοιχτό…