Γρανίτες: Δροσίζουν, κρύβουν όμως και θερμίδες!

ice creamΔιανύουμε και ημερολογιακά τις πρώτες μέρες του καλοκαιριού και η αυξημένη θερμοκρασία συμβάλλει ούτως ώστε τα παιδιά να αναζητούν ένα δροσερό σνακ που θα τα αναζωογονήσει και θα τα γλυκάνει! Πολλές μαμάδες όμως αντί για τη κλασσική επιλογή του παγωτού προτιμούν τη λύση της γρανίτας θεωρώντας ότι είναι πιο light δροσιστική εκδοχή και δεν «φορτώνει» τα παιδιά με περιττές θερμίδες, γεγονός που τους επιτρέπει να καταναλώσουν περισσότερες από μία.

sorbet4 (1)Αλήθεια, πόσο αθώες είναι τελικά οι γρανίτες;

Ας πάρουμε για πάραδειγμα την κλασική γρανίτα λεμόνι ή φράουλα. Η γρανίτα αποτελείται από νερό, φρούτα και ζάχαρη επομένως δεν περιέχει καθόλου λιπαρά. Τα 100 γραμ. αποδίδουν περίπου 120 θερμίδες και αν υποθέσουμε ότι οι συσκευασίες του εμπορίου ζυγίζουν 70-80g τότε η γρανίτα αποτελεί ένα επιδόρπιο που έχει λιγότερες από 100 θερμίδες. Οι φράουλες ή το λεμόνι που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης C, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου. Το αρνητικό είναι ότι λόγω της επεξεργασίας καταστρέφεται ένα μεγάλο μέρος των βιταμινών. Η γρανίτα συμβάλλει τα βέλτιστα στην ενυδάτωση του οργανισμού λόγω του υψηλού περιεχομένου της σε νερό ενώ έχει αμελητέα ποσότητα σε νάτριο.

Μέχρι εδώ οι γρανίτες φαντάζουν ως το ιδανικό δροσιστικό σνακ για τα παιδιά που ζητούν επίμονα κάθε απόγευμα παγωτό κι εσείς ψάχνετε τρόπο να ικανοποίησετε τις απαιτήσεις τους προσέχοντας βέβαια και την απειλή των θερμίδων. Παρολαυτά, αξίζει να έχετε πάντα κάτα νου ότι οι γρανίτες περιέχουν κατά 85% σάκχαρα, η υπερβολική κατανάλωση των οποίων είναι επικίνδυνη για τον σακχαρώδη διαβήτη , το καρδιαγγειακό σύστημα και την αύξηση της παχυσαρκίας αφού όταν υπερκαταναλωθούν μετατρέπονται σε λίπος και αποθηκεύονται στις λιποαποθήκες.

Σερβίρετε γρανίτες στα παιδιά αλλά μην επαφίεστε στην άποψη ότι επειδή είναι light δεν παχαίνουν. Σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο η κατανάλωση γρανίτας θα ήταν μια καλή επιλογή για 1-2 επιδόρπια την εβδομάδα!