- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Γρίπη: Σωστή πρόληψη και επιτυχής αντιμετώπιση για να μην κινδυνεύσει το παιδί

Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και δυστυχώς τα πρώτα κρούσματα γρίπης έχουν ήδη προκαλέσει ανησυχία, ιδιαίτερα στους γονείς μικρών παιδιών, δεδομένου μάλιστα ότι ο περσινός απολογισμός με τους 154 νεκρούς ήταν απόλυτα αποκαρδιωτικός.

Δεν είναι τυχαίο, ότι εκατομμύρια συμπολίτες μας, περισσότεροι ακόμα και πέρσι, φρόντισαν να εμβολιαστούν εγκαίρως με το διαθέσιμο εμβόλιο, το οποίο προλαμβάνει τα περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης, προκειμένου όσο το δυνατόν να προστατευτούν εκείνοι και τα παιδιά τους. Αρκετοί, όμως, είναι και αυτοί που προτίμησαν να «παλέψουν» τον ιό ενισχύοντας το ανοσοποιητικό τους και λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τα οποία βέβαια δεν διαφέρουν από αυτά του κοινού κρυολογήματος: Καθαρά χέρια – καθαρές αναπνευστικές οδοί.

Πώς προφυλασσόμαστε από τον ιό της γρίπης

Η γρίπη είναι μία εποχική λοίμωξη του αναπνευστικού, που μπορεί να κυμαίνεται από πολύ ελαφριά σαν κοινό κρυολόγημα έως πολύ σοβαρή όπως πνευμονία ή οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Να σημειωθεί ότι δεν είναι όλες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού γρίπη. Οι περισσότερες από αυτές οφείλονται σε πολλούς άλλους ιούς, εκείνες όμως που οφείλονται σε ιό γρίπης είναι οι πιο επικίνδυνες. Στην Ελλάδα συνήθως η πραγματική γρίπη κυκλοφορεί από το τέλος Δεκεμβρίου μέχρι τις αρχές Απριλίου με κορύφωση από αρχές Φεβρουαρίου μέχρι μέσα Μαρτίου.

Γι’αυτό έχει νόημα ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τις πιθανότητες να μη χάσει τη ζωή του ένας ασθενής από γρίπη, ενώ ακόμα κι αν νοσήσει, τα συμπτώματα θα είναι πιο ήπια.

Κατά τα άλλα, για να προφυλαχθούμε από τη γρίπη εμείς και τα παιδιά μας χρειάζεται να:

α) Αποφεύγουμε τον συνωστισμό σε κλειστούς χώρους.

β) Πλένουμε συχνά και καλά τα χέρια με απλό σαπούνι, κυρίως αν έχει έρθει σε επαφή με κοινόχρηστα αντικείμενα.

γ) Προσπαθούμε να μην αγγίζουμε στόμα, μύτη και μάτια με άπλυτα χέρια.

Επειδή, βέβαια, το τελευταίο είναι εξαιρετικά δύσκολο στα μικρά παιδιά, φροντίζουμε αυτή την εποχή να καθαρίζουμε τακτικά τη μυτούλα και τα ματάκια τους –και φροντίζουμε να το κάνουμε ανά πάσα στιγμή, με το να είμαστε καλά εξοπλισμένοι. Πώς;

Έχουμε πάντα μαζί μας αμπούλες φυσιολογικού ορού Clinofar, στο μέγεθος που ανταποκρίνεται καλύτερα στο μωρό μας, οι οποίες είναι μιας χρήσης και έτσι μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε και στη βόλτα για να καθαρίζουμε τη μυτούλα του παιδιού. Πρόκειται για τον ιδανικό τρόπο να ‘διώχνουμε’ τα μικροσωματίδια και τα επικίνδυνα βακτήρια από τους αεραγωγούς, τα οποία ευθύνονται για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Τις ίδιες αμπούλες μπορούμε να χρησιμοποιούμε και για να καθαρίζουμε τα ματάκια του παιδιού. Εξυπακούεται, ότι οι αμπούλες Clinofar μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλα τα μέλη της οικογένειας.

Ειδικά όταν το παιδί έχει καταρροή, χρησιμοποιούμε τον ρινικό αποφρακτήρα, εφαρμόζοντας ένα νέο ανταλλακτικό κάθε φορά, για να «τραβάμε» τις εκκρίσεις και να το βοηθάμε να αναπνέει καλύτερα.

Στο σπίτι φροντίζουμε να έχουμε πάντα ένα αποσυμφορητικό Physiomer που είναι το μόνο με 100% θαλασσινό νερό και απευθύνεται σε όλη την οικογένεια. Επιλέξτε το Physiomer Baby ή Kids, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Υπερέχει χάρη στο εξαιρετικό σύστημα ψεκασμού χωρίς προωθητικά αέρια που παρέχει σταθερές δόσεις χαμηλής πίεσης εκτόξευσης, την πατενταρισμένη φιάλη που διατηρεί το διάλυμα αποστειρωμένο, ενώ η Baby συσκευασία έχει και ένα εξαιρετικά μαλακό άκρο, ιδανικό για τις ευαίσθητες μυτούλες.

Κι αν τελικά νοσήσουμε;

Το παιδί μας μπορεί να έχει γρίπη αν ξαφνικά παρουσιάσει υψηλό πυρετό, συμπτώματα από το αναπνευστικό (καταρροή, βήχα) και έντονους μυϊκούς πόνους. Επειδή, όμως, τα περισσότερα συμπτώματα της γρίπης είναι κοινά με αυτά μιας βαριάς ίωσης του αναπνευστικού, αν αυτά δεν υποχωρούν, το πιθανότερο είναι ότι ο παιδίατρος θα ζητήσει ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις που θα προσφέρουν ακριβή διάγνωση. Στη συνέχεια θα κρίνει, ανάλογα και με το ιστορικό του παιδιού, τον δρόμο της ίασης που αυτό θα ακολουθήσει.

Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά που θα εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την υποχώρηση αυτών.