Αρχική InfoSchool Εκπαιδευτικά Νέα ΓΣΕΕ: Να επιστρέψει η εποπτεία στην ιδιωτική εκπαίδευση ζητά με επιστολή της στο Ν. Φίλη

ΓΣΕΕ: Να επιστρέψει η εποπτεία στην ιδιωτική εκπαίδευση ζητά με επιστολή της στο Ν. Φίλη

Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη απέστειλε σήμερα η ΓΣΕΕ, με την οποία ζητά την επαναφορά της εποπτείας του Υπουργείου Παιδείας στην Ιδιωτική Εκπαίδευση.Η Συνομοσπονδία τονίζει την αναγκαιότητα της στενής εποπτείας της πολιτείας στις παροχές Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα αλλοίωσης του εκπαιδευτικού αγαθού.

Ακολουθεί η σχετική επιστολή.

Κύριε Υπουργέ,

Χρόνιο αίτημα και βασικό μέλημα της ΓΣΕΕ είναι η προστασία του δημόσιου και κοινωνικού αγαθού της Παιδείας και η ισχυροποίηση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος προς όφελος των παιδιών των μισθοσυντήρητων, των φτωχών, των κοινωνικά περιθωριοποιημένων, έτσι ώστε να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους. Η ιδιωτική εκπαίδευση σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμα δεν είναι αποκομμένη από το επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Γι’ αυτό το λόγο απαιτείται στενή εποπτεία της πολιτείας στους παρόχους ιδιωτικής εκπαίδευσης, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα αλλοίωσης του εκπαιδευτικού αγαθού (έκδοση παράνομων τίτλων σπουδών, παραχάραξη ωρολόγιων προγραμμάτων, βαθμολογιών, ενδοσχολικών διαδικασιών κ.λπ.), μαύρης εργασίας και φοροδιαφυγής.

Οι μνημονιακές ρυθμίσεις έπληξαν καίρια τη συνταγματική νομιμότητα στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η όξυνση της ανομίας εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια εκπαίδευση, καθώς ανατρέπεται η ισονομία και η αξιοκρατία και διογκώνονται οι εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανισότητες. Θεωρούμε, πάντως, ότι οι πρόσφατες πρωτοβουλίες του Υπουργείου για την αντιμετώπιση του ζητήματος των παράνομων τίτλων και της προστασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από τη βλαπτική, μονομερή μεταβολή των όρων εργασίας τους (άρα και από δεκάδες απολύσεις) κινούνται σε θετική κατεύθυνση.

Πιστεύουμε, όμως, Κύριε Υπουργέ, ότι οι πρωτοβουλίες σας δεν πρέπει να περιοριστούν σ’ αυτές τις κινήσεις. Το φλέγον ζήτημα της επαναφοράς της εποπτείας του Υπουργείου Παιδείας επί της ιδιωτικής εκπαίδευσης, μιας δημόσια διακηρυγμένης δέσμευσης της κυβέρνησής σας, ακόμη εκκρεμεί. Η προστασία και η ενίσχυση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, η διασφάλιση συνθηκών ισονομίας και αξιοκρατίας για όλους τους μαθητές ανεξαρτήτως κοινωνικής/οικονομικής προέλευσης έχουν ως απαραίτητη προϋπόθεση την ταχεία εκ μέρους σας νομοθέτηση ρύθμισης για το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Επιθυμούμε, τέλος, να ενώσουμε τη φωνή μας με αυτήν της ETUC που πρόσφατα σας απηύθυνε επιστολή καλώντας σας να σταματήσει κάθε διάλογος του ΥΠΠΕΘ με την Μ.Κ.Ο. ECNAIS που εκπροσωπεί «ανεξάρτητα – ελεύθερα» σχολεία στην Ευρώπη και μέλος της οποίας είναι ο Σύνδεσμος των Ελλήνων ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων την οποία η Κομισιόν έχει χαρακτηρίσει ως ανεπιθύμητο εταίρο.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter