Αρχική InfoBaby Προετοιμασία Εγκυμοσύνης Γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες μπορούν να γίνουν μητέρες!

Γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες μπορούν να γίνουν μητέρες!

Τη χαρά της μητρότητας μπορούν να νιώσουν πλέον και τα εκατομμύρια των γυναικών που πάσχουν από το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, αρκεί να διαγνώσουν έγκαιρα το πρόβλημα. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών που αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες της γυναικείας υπογονιμότητας, πλήττει το 5-10% των γυναικών στην αναπαραγωγική ηλικία των 18 έως 45 ετών.

Γράφει ο Στέφανος Χανδακάς, Μαιευτήρας - Ενδοσκοπικός χειρουργός - Γυναικολόγος

Σήμερα υπάρχει λύση, αρκεί το σύνδρομο να διαγνωστεί έγκαιρα και να μην ταλαιπωρηθεί η γυναίκα σε ατέρμονες εξετάσεις και θεραπείες που δεν έχουν σχέση με τις πολυκυστικές ωοθήκες. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου βοηθά τις περισσότερες γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες κατά 90% να μείνουν έγκυες, εκτός εάν υπάρχουν άλλοι πιο σοβαροί παράγοντες που συμβάλλουν στην υπογονιμότητα.

Έγκαιρη διάγνωση - Συμπτώματα

Η έγκαιρη διάγνωση του συνδρόμου μπορεί να γίνει, αρκεί η γυναίκα να παρατηρήσει αν έχει κάποια από τα βασικά συμπτώματα. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις τα συμπτώματα δεν είναι πάντα ιδιαίτερα εμφανή και συχνά μπορεί να είναι παραπλανητικά. Τα βασικά συμπτώματα του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών είναι:

- Κύκλοι άνω των 30 ημερών και ελαφρά ακανόνιστοι
- Αυξημένη τριχοφυΐα
- Ακμή
- Λιπαρό δέρμα
- Αύξηση του σωματικού βάρους, κυρίως στην κοιλιακή χώρα
- Προβλήματα ωορρηξίας
- Αποβολές
- Τριχόπτωση
- Προβλήματα υπογονιμότητας

Οι πολυκυστικές ωοθήκες μπορούν να διαγνωστούν με υπερηχογράφημα και με ορμονικό προσδιορισμό συγκεκριμένων ορμονών μέσω μίας εξέτασης αίματος στην αρχή του κύκλου. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν μέχρι σήμερα οι γυναίκες που δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, είναι ότι προσπαθούν να θεραπεύσουν ένα σύμπτωμα, π.χ. την ακμή ή το λιπαρό δέρμα και όχι την αιτία της πάθησης.

Αντιμετώπιση συνδρόμου - Θεραπεία

Σήμερα, υπάρχει τρόπος θεραπείας για τις πολυκυστικές ωοθήκες με φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση. Η ενδεδειγμένη θεραπεία θα αποφασιστεί σε συνεργασία με τον γυναικολόγο και μετά από τη διεξαγωγή εργαστηριακών και αιματολογικών εξετάσεων.

Για τις γυναίκες που δεν επιθυμούν να μείνουν έγκυες, οι ακανόνιστες περίοδοι, η ακμή και η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα μπορούν να αντιμετωπιστούν με ελαφρύ αντισυλληπτικό χάπι. Αντίθετα, οι γυναίκες που προσπαθούν να επιτύχουν μια εγκυμοσύνη, θα πρέπει να υποβληθούν σε συγκεκριμένη φαρμακευτική θεραπεία την οποία θα αποφασίσουν με το γιατρό τους. Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες που προσπαθούν να επιτύχουν μια εγκυμοσύνη θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

- Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι η πιο κοινή αιτία υπογονιμότητας στις γυναίκες που δεν κάνουν ωορρηξία
- Πρέπει να συζητήσουν με το γιατρό τους, πριν επιχειρήσουν μια εγκυμοσύνη
- Να διατηρούν ένα ιδανικό σωματικό βάρος
- Ο κίνδυνος αποβολής είναι υψηλότερος σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες
- Η πρόκληση ωορρηξίας σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες ενέχει κινδύνους
- Οι περισσότερες γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες κατά 90% θα μείνουν έγκυες


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter