Αρχική InfoBaby Εγκυμοσύνη Γυναικολόγος υποχρεώθηκε να καταβάλει 584.400 ευρώ για το θάνατο 32χρονης εγκύου

Γυναικολόγος υποχρεώθηκε να καταβάλει 584.400 ευρώ για το θάνατο 32χρονης εγκύου

big_room_courtΤο ποσό των 584.400 ευρώ υποχρεούται να καταβάλει γιατρός μαιευτήρας-γυναικολόγος στους συγγενείς 32χρονης μητέρας δύο παιδιών η οποία απεβίωσε λίγο πριν γεννήσει το τρίτο παιδί της λόγω ιατρικού λάθους.

Ο Άρειος Πάγος έκρινε πως ο γιατρός οφείλει να καταβάλει αυτό το ποσό εξαιτίας της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν τα συγγενικά της πρόσωπα (δύο ανήλικα παιδιά, σύζυγος, μητέρα, αδέλφια) και λόγω στέρησης διατροφής των δύο ανήλικων παιδιών.

Σύμφωνα με το ιστορικό, σε ιδιωτική κλινική το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου 2001 πήγε η άτυχη επίτοκος, ηλικίας 32 ετών, συνοδευόμενη από το σύζυγο της για να γεννήσει το τρίτο της παιδί.Να σημειωθεί ότι η πιθανή ημερομηνία επέλευσης φυσιολογικού τοκετού είχε παρέλθει ήδη και η επίτοκος βρισκόταν σε παράταση 4-5 ημερών.

Ωστόσο, ο γιατρός που την παρακολουθούσε της χορήγησε κολπικό δισκίο προσταγλαδίνης για την πρόκληση τεχνητών ωδίνων τοκετού και της επέτρεψε να πάει στην οικία της στο χωρι και να επανέλθει μετά την έναρξη των ωδίνων. Στο μεταξύ, άρχισαν οι ωδίνες και η επίτοκος συνοδευόμενη από το σύζυγό της έφθασε στην κλινική.

Εκεί την υποδέχτηκε η νοσηλεύτρια και της χορηγήθηκε σε ενέσιμη μορφή μια αμπούλα buscopan, ως σπασμολυτικό του τραχήλου της μήτρας και της τοποθετήθηκε ορός desctrose 1.000 ml από τον αναισθησιολόγο.

Εν συνεχεία κατέφθασε και ο γιατρός που την παρακολουθούσε. Όμως, η κατάσταση της υγείας της επιτόκου επιδεινώθηκε ραγδαία, αφού άρχισε να εμφανίζει έντονη δύσπνοια, κυάνωση και σπασμούς κυρίως των μασητικών μυών.

Παρά τις προσπάθειες του θεράποντα γιατρού, ο οποίος με τη συνδρομή του αναισθησιλόγου αλλά και του μαιευτήρα της κλινικής, της χορήγησε οξυγόνο το κλίμα δεν αναστράφηκε και τη μετέφερε στο χειρουργείο της κλινικής, όπου τη διασωλήνωσε, η κατάσταση της επιτόκου χειροτέρευσε και άρχισε να εμφανίζει αρτηριακή πίεση μη μετρούμενη.

Έτσι, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής της μεταφέρθηκε διασωληνωμένη στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, όπου μετά από λόγο διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Τελικά, όπως αποδείχθηκε, ο θάνατος προκλήθηκε από ολιγαιμικό σοκ, εξαιτίας εσωτερικής αιμορραγίας από κεντρική αποκόλληση του πλακούντος που εκδηλώθηκε ικανό χρόνο πριν να πέσει η επίτοκος σε κώμα κάτι που δεν διαγνώσθηκε από τον θεράποντα γιατρό ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Έτσι, ο μαιευτήρας γυναικολόγος ήταν ο υπαίτιος του θανάτου της επιτόκου, γιατί «από έλλειψη της προσοχής, την οποία όφειλε από τις περιστάσεις και μπορούσε να καταβάλει, όπως ένας μέσος ευσυνείδητος ιατρός της ειδικότητάς του που δρα υπό τις ίδιες συνθήκες και κατά παράβαση των διδαγμάτων της ιατρικής επιστήμης και της κτηθείσας πείρας του, ενώ χορήγησε στην επίτοκο κολπικό δισκίο προσταγλαδίνης για την πρόκληση τεχνητών ωδίνων τοκετού, το οποίο δημιουργεί συσπάσεις στη μήτρα, της επέτρεψε να αναχωρήσει για την οικία της, στο ορεινό χωριό, το οποίο απέχει 35 χιλιόμετρα από την Καρδίτσα».


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.