- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

H απάντηση του Συλ. Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής στα δημοσιεύματα περί διατροφικού σκανδάλου με βιολογικά προϊόντα

Με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής δίνει τη δική του απάντηση στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για διατροφικό σκάνδαλο με βιολογικά προϊόντα [1] αγνώστου ταυτότητας και προέλευσης και παρατηρείται η παντελής απουσία του κράτους στη διαδικασία πιστοποίησής τους.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου

Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται σε βάρος των ελλήνων παραγωγών βιολογικών προϊόντων αήθης επίθεση από Μ.Μ.Ε. έντυπης, ραδιοφωνικής και ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε την 9.3.2019 οπότε και δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμ. 538 φύλλο της πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδας REAL NEWS του ομίλου «REAL MEDIA S.A.», στην πρώτη σελίδα , ακριβώς δίπλα στον τίτλο και σε σημείο εξαιρετικής προβολής με κεφαλαία γράμματα «Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ», με επισημείωση σε κόκκινο πλαίσιο της φράσης «Ανυπαρξία Κρατικού Ελέγχου». Το ως άνω άρθρο αναπαράχθηκε κατά κόρον από έτερα μέσα ηλεκτρονικού τύπου και ιστοσελίδες, αλλά και από χρήστες του facebook, είτε με ευθεία παραπομπή σε αυτό, είτε με αναπαραγωγή του περιεχομένου του, άλλοτε ενυπόγραφα και άλλοτε ανυπόγραφα.

Τα βιολογικά προϊόντα μας έχουν ελεγχθεί και έχουν πιστοποιητικό

Ο  Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής (ΣΥΒΑΑ) ως σύλλογος παραγωγών βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα, έχουμε δώσει τα διαπιστευτήρια μας στον Έλληνα καταναλωτή επί σειρά δεκαετιών. Είμαστε νόμιμο συσταθέν σωματείο στο οποίο συμμετέχουν παραγωγοί που διαθέτουν ΑΠΑΝΤΕΣ, στις αυτο-οργανωμένες υπαίθριες αγορές παραγωγών βιολογικών προϊόντων, προϊόντα παραγωγής τους, τα οποία τυγχάνουν άπαντα πιστοποιημένα από εγκεκριμένους Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης. Πέραν δε των συστηματικών ελέγχων, στους οποίους υποβάλλονται τα μέλη μας από τους, κατά νόμον εντεταλμένους, Οργανισμούς Πιστοποίησης (ΟΕΠ) σε όλα τα στάδια παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων μας (από το χωράφι έως τον πάγκο πώλησης), όπως ακριβώς συμβαίνει και σε όλα τα κράτη της ΕΕ, τα μέλη μας υποβάλλονται ΕΠΙΠΛΕΟΝ και σε καθημερινούς ελέγχους πιστοποιητικών και προϊόντων (αιφνίδιους και δειγματοληπτικούς), από ειδικά προς τούτο καταστατικά εντεταλμένα όργανα, ήτοι εξειδικευμένους γεωπόνους, συνεργαζόμενα με έγκυρα εργαστήρια αναλύσεων.

Αιχμές για προσπάθεια σπίλωσης

Οποιαδήποτε προσπάθεια σπίλωσης της έγκυρης και εγκεκριμένης πολυετούς μας παρουσίας, μας βρίσκει αντίθετους. Δε θα επιτρέψουμε στην επιπολαιότητα και την άγνοια που καταλήγουν σε σκοπιμότητα, ουδενός, να αποβεί σε βάρος του τελικού αποδέκτη, ήτοι του Έλληνα καταναλωτή.

Παρότι δε ο ΣΥΒΑΑ ως ο πολυπληθέστερος συλλογικός εκπρόσωπος σήμερα στην Ελλάδα, των Ελλήνων παραγωγών βιολογικών προϊόντων, διατυπώσαμε ΑΜΕΣΑ και σθεναρά, στην αντίθεσή μας στο αναληθές περιεχόμενο του ανωτέρω δημοσιεύματος με την με αρ. πρωτ. Γ0802/11-3-2019 επιστολή μας προς την ως άνω εφημερίδα, εντούτοις, την επομένη ημέρα 12/3/2019 στις ραδιοφωνικές εκπομπές τόσο του κ. Χατζηνοκολάου όσο και του κ. Νιφλή, στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL, επιχειρήθηκε η έτι περαιτέρω διεύρυνση του περιεχομένου του ανωτέρω δημοσιεύματος, και η παραπληροφόρηση, εκ μέρους τους, του καταναλωτικού κοινού, δημιουργώντας κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας και απαξίωσης πολυετών προσπαθειών τόσο των παραγωγών όσο και των εκ του νόμου εντεταλμένων κρατικών και ιδιωτικών φορέων.

Παρά τις έντονες εκκλήσεις μας τόσο προς τους ανωτέρω εμπλεκομένους δυσφημιστές μας, αλλά και προς την επίσημη πολιτεία να λάβει θέση και να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ουδείς αντιδρά, ουδείς μας έδωσε τη δυνατότητα να αντιλέξουμε και να προβάλουμε τις απόψεις των Ελλήνων παραγωγών βιολογικών προϊόντων, των άμεσα θιγόμενων, γεγονός που μας δημιουργεί την πεποίθηση ότι η επίθεση με τον τρόπο και το ανωτέρω περιεχόμενο, είναι μεθοδευμένη και αποσκοπεί στην τρώση του Έλληνα παραγωγού βιολογικών προϊόντων.

Γιατί επιχειρείται τώρα αυτή η επίθεση;

Η ανωτέρω μεθοδευμένη επίθεση λαμβάνει χώρα ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της επίσημης θεσμοθέτησης και καθορισμού λειτουργίας των αγορών παραγωγών (farmer’s markets) στην Ελλάδα, ήτοι του μοναδικού υπάρχοντος δικτύου απευθείας διάθεσης από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή, πιστοποιημένων ιδιοπαραγόμενων ελληνικών βιολογικών προϊόντων.

Κανένα δήθεν ενδιαφέρον «ενημέρωσης» δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για την κατά τα ανωτέρω δυσφημιστική και συκοφαντική παρουσίαση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την τρώση της τιμής και της υπόληψης των μελών μας, παραγωγών βιολογικών προϊόντων, με την δήθεν εμπλοκή τους σε ιδιαίτερης απαξίας αξιόποινες πράξεις και ειδικότερα εκείνες της δήθεν εξαπάτησης του ελληνικού καταναλωτικού κοινού. Τόσο οι ανωτέρω συντάκτες δημοσιογράφοι, όσο και οι συν αυτώ αναδιανέμοντες το κατά τα ανωτέρω δημοσίευμα, ενήργησαν με βαριά αμέλεια, δίχως να προβούν σε έλεγχο της αλήθειας των «ειδήσεων» και των πληροφοριών.

Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να υποσκάψει τους μόχθους ετών, δε θα ανεχθούμε τις «σκόπιμες υποψίες», που αποβαίνουν σε βάρος του Έλληνα καταναλωτή! Τον λόγο έχει πλέον η Ελληνική Δικαιοσύνη.