Αρχική InfoSchool Εκπαιδευτικά Νέα H απάντηση του Υπουργείου Παιδείας στις φήμες περί κλεισίματος των νηπιαγωγείων

H απάντηση του Υπουργείου Παιδείας στις φήμες περί κλεισίματος των νηπιαγωγείων

Χθεσινά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σκοπεύει μα καταργήση τα μισά νηπιαγωγεία της χώρας. Η αφορμή δόθηκε από τη ρύθμιση που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για την έρευνα σύμφωνα με την οποία για πρώτη φορά εισάγεται διαφοροποίηση του αριθμού των νηπίων σε περίπτωση που πρόκειται για νηπιαγωγείο απομακρυσμένων, δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών ή περιοχών με δυσκολίες πρόσβασης. Μάλιστα το Συντονιστικό των Νηπιαγωγών ανέφερε τα εξής επί του θέματος: «Αρχίζουν αθρόες συγχωνεύσεις-καταργήσεις νηπιαγωγείων ιδιαίτερα στην επαρχία, στην οποία τα παιδιά θα υποχρεώνονται να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις για να φοιτήσουν σε νηπιαγωγείο με ό,τι κινδύνους εγκυμονεί αυτό. Αποτελεί ξεκάθαρο γεγονός, ότι το Νηπιαγωγείο της γειτονιάς , του χωριού και το μονοθέσιο συγχωνεύεται ή  καταργείται. Εκτός αυτού, ετοιμάζονται νέες ρυθμίσεις που βασίζονται σε προτάσεις στελεχών του Υπουργείου για  εναρμόνιση του ωραρίου λειτουργίας του Νηπιαγωγείου,  με το προτεινόμενο ωράριο  του ενός τύπου Δημοτικού σχολείου  έως τις 1. 15 μ.μ. Οι νέες αυτές ρυθμίσεις  θα επιφέρουν  τη διάλυση του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου μέσω της διάσπασης του ενιαίου προγράμματός του και της μετάλλαξης της απογευματινής βάρδιας σε φύλαξη , και με πλάγιο  τρόπο την αύξηση του διδακτικού ωραρίου των Νηπιαγωγών , του μοναδικού κλάδου εκπαιδευτικών που εκκρεμεί η Υ.Α για την εφαρμογή του νόμου.»

Με σημερινή του ανακοίνωση το Υπουργείο βάζει τα πράγματα στη θέση τους αναφέροντας τα κάτωθι:

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτωνπροωθεί ρύθμιση με την οποία αυξάνεται σε 14 νήπια ο ελάχιστος αριθμός για τη σύσταση τάξης Νηπιαγωγείου στις αστικές περιοχές, ενώ μειώνεται σε 5 (από 7 σήμερα) για τις απομακρυσμένες και τα δυσπρόσιτα. Διαβεβαιώνει ότι με τη συγκεκριμένη διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να μειωθεί ο αριθμός των 5224 Νηπιαγωγείων που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα. Το Υπουργείο επιχειρεί να απλώσει το δικαίωμα στην εκπαίδευση και στις απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές. Γι’ αυτό το λόγο μειώνει τον αριθμό των παιδιών στα Νηπιαγωγεία των περιοχών αυτών από 7 σε 5, κάτι που επιμελώς αποκρύπτεται από τις εν λόγω ανακοινώσεις και δημοσιεύματα.

Επιπλέον, στις αστικές περιοχές μόνο 87 από τα 5224 Νηπιαγωγεία όλης της χώρας διαθέτουν λιγότερα από 12 παιδιά. Συνεπώς, ακόμη και αν πρόθεση του Υπουργείου ήταν οι συγχωνεύσεις ή οι καταργήσεις Νηπιαγωγείων- όπως ψευδώς αναφέρουν οι αντιδρώντες στη διάταξη- δεν θα αρκούνταν σε ένα ασήμαντο ποσοστό 1,6% επί του συνόλου. Βέβαια, ακόμη και αυτά τα 87 Νηπιαγωγεία θα λειτουργήσουν και την επόμενη σχολική χρονιά, αφού, έχουν όλη τη δυνατότητα να αυξήσουν τον αριθμό εγγράφοντας εκτός από νήπια και προνήπια.

Η πρόθεση της κυβέρνησης και της ηγεσίας του Υπουργείου για ενίσχυση της προσχολικής αγωγής στην κατεύθυνση της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης έχει εκδηλωθεί από την πρώτη μέρα όχι με λόγια αλλά με πράξεις. Οι αριθμοί που ακολουθούν και δείχνουν την αύξηση Νηπιαγωγείων και αριθμού νηπιαγωγών στη μεγαλύτερη περιοχή της χώρας την Αττική είναι άκρως αποκαλυπτικοί και δεν επιδέχονται διάψευση:

nhpia pinakas


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.