Αρχική InfoTeens Σχέσεις - Ψυχολογία H πολύωρη χρήση του κινητού προκαλεί στρες

H πολύωρη χρήση του κινητού προκαλεί στρες

teens-on-cell-phonesΕάν δυσκολεύεστε να αποχωριστείτε το αγαπημένο σας κινητό τηλέφωνο και επιμένετε να ασχολείστε μαζί του πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας μάλλον πρέπει να μάθετε ότι σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ, η πολύωρη χρήση κινητών τηλεφώνων μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες, το οποίο ευθύνεται για την πρόκληση μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας και για την πρόωρη γήρανση του οργανισμού.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τελ Αβίβ, οι οποίοι εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που παράγουν τα κινητά τηλέφωνα (και θεωρούνται καρκινογόνα από τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνου) επηρεάζουν τους αδένες που βρίσκονται κοντά στην περιοχή του στόματος. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, από τη στιγμή που το κινητό τοποθετείται τόσο κοντά στο στόμα, δεν αποκλείεται να επηρεάζονται αρνητικά οι σιελογόνοι αδένες και μάλιστα σε βαθμό που να κινδυνεύουν να εμφανίσουν καρκίνο.

Οι επιστήμονες σύγκριναν δείγματα από το σάλιο ατόμων που χρησιμοποιούν το κινητό τους τουλάχιστον οκτώ ώρες κάθε μήνα, αλλά και από άτομα που το χρησιμοποιούν ελάχιστα ή μόνο για να στείλουν γραπτά μηνύματα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρ Yaniv Hamzany, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες δήλωσαν ότι μιλούν στο κινητό τους τουλάχιστον τριάντα με σαράντα ώρες κάθε μήνα. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, τα πρώτα δείγματα παρουσίαζαν σαφώς μεγαλύτερα επίπεδα οξειδωτικού στρες, το οποίο καταστρέφει ό,τι μπορεί να υπάρχει σε ένα κύτταρο, ακόμη και το DNA, και ανήκει στους παράγοντες κινδύνου για την πρόκληση καρκίνου.

«Αυτό δείχνει ότι το οξειδωτικό στρες είναι σαφώς μεγαλύτερο στον ιστό και στους αδένες των ατόμων που μιλούν πολλές ώρες στο κινητό τους», ανέφερε ο δρ Hamzany. «Το οξειδωτικό στρες συνδέεται με τις κυτταρικές και τις γενετικές μεταλλάξεις που προκαλούν τον σχηματισμό όγκων», πρόσθεσε.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Antioxidants and Redox Signaling.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.