Αρχική Γωνιά του μαθητή H πρώτη μέρα στο σχολείο!

H πρώτη μέρα στο σχολείο!

Πρώτη μέρα στο σχολείο! Σίγουρα μεγάλη μέρα. Για τα παιδιά και τους γονείς. Παιδιά αλλά και γονείς βιώνουν έντονα συναισθήματα. Κυρίαρχα είναι τα συναισθήματα του άγχους και του φόβου, που εκδηλώνονται κυρίως με κλάμα, θυμό ακόμη και άρνηση να πάνε στο σχολείο.

Τα αρνητικά αυτά συναισθήματα μπορεί να μετατραπούν σε συναισθήματα ενθουσιασμού με μικρή προσπάθεια από μέρους των γονιών, οι οποίοι αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά. Τι μπορείτε όμως να κάνετε; Αρχικά, μην εκδηλώνετε το άγχος σας στο παιδί. Την πρώτη μέρα, εκδηλώστε τον ενθουσιασμό και την περηφάνια σας και συνοδεύστε το με χαρά μέχρι το σχολείο. Μιλήστε με ενθουσιασμό για τα παιχνίδια και τις δραστηριότητες που θα μπορεί να κάνει. Σταθείτε κυρίως στο διάλειμμα παρά στα μαθήματα.

Ξεκινήστε την γενικότερη προετοιμασία λίγο νωρίτερα. Δείξτε το σχολικό κτίριο και αν είναι δυνατό και τους εσωτερικούς χώρους, πριν την πρώτη μέρα. Έτσι, το παιδί θα ξέρει που θα πάει και πώς θα μπορεί να κινείται. Παράλληλα, κάντε όποιες αλλαγές στον προσωπικό χώρο του παιδιού πριν ξεκινήσει η ακαδημαϊκή χρονιά. Ο χώρος που προορίζεται για τα καινούρια βιβλία και τετράδια να είναι έτοιμος να τα υποδεχτεί, και το παιδί να είναι εξοπλισμένο με τσάντα, κασετίνα, κουτί για κολατσιό, μολύβια, τετράδια.
Ακολούθως, υιοθετήστε σχολικό ωράριο ύπνου λίγες μέρες πριν, σαν να ξεκινούσαν αύριο τα σχολεία. Εφαρμόστε μια πρωινή ρουτίνα, η οποία θα περιλαμβάνει ντύσιμο, πρωινό, πλύσιμο δοντιών, και όλα αυτά μέσα σε κάποιο χρονικό πλαίσιο. Φτιάξτε κανόνες διαβάσματος, ώστε το παιδί να είναι προετοιμασμένο για το ότι θα έχει λίγη δουλίτσα για το σπίτι. Προκαθορίστε τόσο το μέρος όσο και την ώρα διαβάσματος.

Το βράδυ πριν τη μεγάλη μέρα έφτασε! Ετοιμάστε μαζί την τσάντα του παιδιού, βάζοντας κάποιο αγαπημένο του σνακ ή κάποιο άλλο αγαπημένο του αντικείμενο. Σημειώστε τηλέφωνα ανάγκης αλλά και διεύθυνση κατοικίας για περίπτωση ανάγκης. Επίσης, διαλέξτε μαζί τα ρούχα που θα φορέσει, ώστε να αποφύγετε πρωινό άγχος αλλά και εντάσεις. Πολλοί γονείς επιλέγουν να χαρίσουν ένα δώρο στο παιδί τους. Μια καλή ιδέα είναι ένα βιβλίο με τον αγαπημένο του ήρωα ή το δικό του ξυπνητήρι.

Και να’ μαστε στην μεγάλη μέρα! Κανονίστε να πάτε λίγο πιο αργά στη δουλειά, ώστε να το συνοδεύσετε στο σχολείο και να μείνετε λίγο παραπάνω αν χρειαστεί. Αν πάλι ο αποχαιρετισμός γίνει στο σπίτι, τότε ο επιπλέον χρόνος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα θρεπτικό και πλούσιο πρωινό, αλλά και χαλαρές προσωπικές σας στιγμές.
Τέλος, για να αισθάνεστε και οι γονείς πιο ήσυχοι αναφορικά με την σχολική επίδοση του παιδιού, ελέγξτε τη σχολική ετοιμότητα του παιδιού. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει μια σειρά από δοκιμασίες που ελέγχουν την επίδοση του παιδιού σε διάφορους τομείς.
Αυτές τις πρώτες μέρες στο σχολείο, χρειάζεται να δείχνουμε μεγαλύτερη υπομονή και ευελιξία. Άλλωστε μία ομαλή προσαρμογή τώρα, χαράζει το δρόμο για ομαλές προσαρμογές στο μέλλον του παιδιού.
Καλή αρχή λοιπόν σε όλα τα παιδάκια!

Γράφει η Παναγιώτα Μακρή
Ψυχολόγος - Ειδική Παιδαγωγός

Από psychomotor-athens.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.