H συνταγή για να μεγαλώσεις ευτυχισμένα παιδιά είναι μία και απλή…πολλή αγάπη

Η ανατροφή των παιδιών είναι το πιο απαιτητικό και συνάμα το πιο ουσιαστικό καθήκον που αναλαμβάνει ο γονιός. Δεν θέλουμε τίποτα λιγότερο για εκείνα από το να είναι υγιή και ευτυχισμένα.

Το χαμόγελο ενός παιδιού είναι η ωραιότερη εικόνα του κόσμου

Στο χέρι μας είναι να κάνουμε τα δέοντα ώστε να δημιουργήσουμε στη ζωή των παιδιών συνθήκες ευτυχίας και επιτυχίας. Τα παιδιά βλέπουν τον κόσμο με έναν απλούστερο τρόπο απ’ ότι εμείς. Ως εκ τούτου, δεν είναι τόσο περίπλοκο να τα κάνουμε ευτυχισμένα. Τα απλά πράγματα, ακόμα και αυτά που θεωρούμε αυτονόητα ή ανόητα καμιά φορά εμείς οι ίδιοι, προσφέρουν συνήθως μεγαλύτερη χαρά και απόλαυση στο παιδί, απ΄ ό,τι τα πιο ακριβά παιχνίδια.

Αγκαλιάστε τα γενναιόδωρα. Να είστε υπομονετικοί. Να δίνετε προσοχή. Να έχετε θερμή διάθεση. Να εκτιμάτε τη μοναδικότητά του.  Το παιδί που νιώθει ότι το αγαπάνε και ότι έχει αξία είναι ένα παιδί που νιώθει ότι το καταλαβαίνουν, το αναγνωρίζουν, και το σέβονται. Αυτό δημιουργεί ένα παιδί που είναι ικανό να καλλιεργήσει σχέσεις με τους συνομηλίκους του και με την κοινότητα.

Πλάθοντας ευτυχισμένα παιδιά με οδηγό 3 υπέροχα βιβλία

Δώσε τις βάσεις εσύ κι αυτό θα πάρει το δρόμο του στην πορεία και θα τα καταφέρει.  Η αγάπη πάντα κερδίζει στο τέλος. Δίδαξέ του την αγάπη κι η ευτυχία θα έρθει αβίαστα.

Τα βιβλία είναι ένα πρώτης τάξεως σύμμαχος για να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας από τα πρώτα τους κιόλας βήματα τις αρχές και τις αξίες που θέλουμε να έχουν. Στις εκδόσεις Μίνωας βρήκαμε 3 εξαιρετικά βιβλία της σειράς «Γνώσεις αλλιώς» για παιδιά προσχολικής ηλίκιας, τα οποία αποτελούν την ιδανική αφορμή για να φέρετε από νωρίς τα παιδιά σε επαφή με την ενσυναίσθηση, την καλοσύνη, την αυτοεκτίμηση και την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.

Ποια είναι η υπερδύναμη των παιδιών; Η καλοσύνη τους!

H συνταγή για να μεγαλώσεις ευτυχισμένα παιδιά είναι μία και απλή...πολλή αγάπη

Αν θέλετε το παιδί σας να έχει και έντονα ανεπτυγμένη την αγάπη για τον συνάνθρωπο, τον αλτρουισμό και την γενναιοδωρία τότε τα βιβλία “ΑΒΓ Η Αλφαβήτα της καλοσύνης” και το “1, 2, 3 Η καλοσύνη μετράει”  δεν πρέπει να λείπουν από την βιβλιοθήκη του!

Πρόκειται για δύο τρυφερά βιβλία γνώσεων που καταφέρνουν να μιλήσουν με έξυπνο και δημιουργικό τρόπο στα παιδιά 2 ετών και άνω για τη σημασία των καλών πράξεων μέσα από τις πρώτες απόπειρες εκμάθησης των αριθμών αλλά και της αλφαβήτας.

Τρεις λέξεις τρυφερές στον παππού και τη γιαγιά για να μην στεναχωριούνται που είναι μακριά. Έξι κονσέρβες θα τακτοποιηθούν και σε αυτούς που έχουν ανάγκη θα δοθούν. Eννιά αγριολούλουδα με φροντίδα διαλεγμένα, για να παρηγορήσουν μάτια δακρυσμένα.

Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να είμαστε καλοί! Εάν όλοι προσπαθούσαμε να δείχνουμε καλοσύνη, ο κόσμος μας θα γινόταν καλύτερος… από το ένα ως το δέκα και πάλι απ’ την αρχή!

Με αυτήν την όμορφη σκέψη η συγγραφέας Ρ. Α. Στρονγκ παρέα με την εικονογράφο Εκατερίνα Τρουκάν με το “1, 2, 3 Η καλοσύνη μετράει”  παρέδωσαν στο λιλιπούτειο αναγνωστικό κοινό ένα τρυφερό οδηγό καλοσύνης με οδηγό την εκμάθηση των αριθμών.

Μπορείτε να διαβάσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και το “ΑΒΓ Η Αλφαβήτα της καλοσύνης”  – ή αλλιώς το αλφαβητάρι της καλοσύνης όπως το λέω στα παιδιά μου – που το έχουμε λατρέψει και το διαβάζουμε πολλές φορές!

Ένα απλό «ευχαριστώ», «παρακαλώ», μια ειλικρινής «συγγνώμη» είναι τα απαραίτητα εφόδια στον τρόπο επικοινωνίας, ενώ ο σεβασμός προς τους άλλους πρέπει να είναι πάντα έκδηλος.

Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να είμαστε καλοί! Με το βιβλίο της η Σαμάνθα Μπέργκερ σε συνεργασία με τα παιχνιδιάρικα σκίτσα της Εκατερίνα Τρουκάν μας δείχνει πως άν όλοι προσπαθούσαμε να δείχνουμε καλοσύνη, ο κόσμος μας θα γινόταν καλύτερος…από το άλφα ως το ωμέγα.

Α όπως όταν αγαπάω τον εαυτό μου αληθινά. Τραγουδώ και όλα είναι όμορφα και λαμπερά. Β όπως όταν βοηθάω τη μαμά και μου δίνει αγκαλιά. Ε όπως η ευγένεια όταν κάποιον συναντάμε. Ευχαριστώ και παρακαλώ δεν τα ξεχνάμε.

Κάθε σελιδα είναι αφιερωμένη σε ένα γράμμα της αλφαβήτα όπου αντιπροσωπεύει μια λέξη, μια πράξη ή μια χειρονομία που συνεπάγεται καλοσύνης. Καμιά πράξη καλοσύνης δεν πάει χαμένη και καμιά δεν είναι μικρή.

Δώσε απλόχερα με την καρδιά μου ό,τι μπορείς και ό,τι σου περισσεύει. Ποτέ δεν ξέρεις τη διαφορά που μπορεί να κάνει. Ξεφύλλισε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ 

Η μετάφραση της Ιωάννας Μπαμπέτα είναι εξαιρετική καθώς κατάφερε να αποδώσει μοναδικά τα δυνατά μηνύματα που υπάρχουν και στα δύο αυτά βιβλία που μαθαίνουν στο παιδί να συλλαβίζει την καλοσύνη και να την αποδεικνύει με πράξεις.  Γιατί όπως εύστοχα έχει πει και ο Λάο Τσε “Η καλοσύνη όταν μιλάς δημιουργεί εμπιστοσύνη. Όταν σκέφτεσαι δημιουργεί βάθος καιόταν δίνεις, δημιουργεί αγάπη.”

Για το τέλος σας έχω το “ΑΒΓ, Μπορώ να γίνω τα πάντα!”  που είναι ένα αντίστοιχης φιλοσοφίας βιβλίο που στοχεύει στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης του παιδιού. Στις σελίδες του ξεδιπλώνονται μια σειρά επαγγελμάτων ενώ ταυτόχρονα το παιδί μαθαίνει και την αλφαβήτα.

Ένας ολόκληρος κόσμος δυνατοτήτων ανοίγεται για μικρά παιδιά με μεγάλα όνειρα.
Από τον Αστρονόμο ως τον Ωκεανολόγο, και όχι μόνο, μέσα από την εξοικείωση
με την αλφαβήτα τα παιδιά μπορούν να γνωρίσουν το επάγγελμα που ίσως τους ταιριάζει.

Είναι βασικό να μεγαλώσουμε ψυχικά ανθεκτικά παιδιά που έχουν πίστη στο εαυτό αλλά και στις δυνάμεις τους. Γιατί το μυστικό της επιτυχίας είναι να πιστέψουμε στον εαυτό μας! Αν το καταφέρουμε αυτό, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα! Όλα όσα δεν καταφέραμε ήταν στιγμές που αφεθήκαμε στον φόβο της αποτυχίας, είτε επηρεαστήκαμε από τις γνώμες των άλλων.

Πρέπει λοιπόν από νωρίς να δώσουμε στα παιδιά μας να αντιληφθούν ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Υπάρχει μόνο θέληση, προσπάθεια, πείσμα! Όλα είναι μέσα στο μυαλό μας. Μην περιμένεις από τους άλλους να σου δώσουν το κίνητρο! Πίστεψε στον εαυτό σου.  Και μόλις το καταφέρεις ο δρόμος της επιτυχίας είναι ανοιχτός για σένα.

Τα 3 αυτά βιβλία είναι μια όμορφη αναγνωστική πρόταση για τα μικρά σας. Διαβάστε τα αγκαλίτσα, συζητήστε τα και δημιουργήστε μια ωραία οικογενειακή εμπειρία!