- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

H Βασιλική Νίκα μας συστήνει τις νέες σειρές παιδικών βιβλίων των εκδ. Πατάκη για μικρούς αναγνώστες

Οι εκδόσεις Πατάκη [2] συνεχίζουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την επιτυχημένη τους δράση8βρης – Μήνας Πρώτης Ανάγνωσης”, [3]προσφέροντας στα παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού την ευκαιρία να εμπλουτίσουν την προσωπική τους βιβλιοθήκη και να μυηθούν την μαγεία της φιλαναγνωσίας, με τον πιο οικονομικό τρόπο!

 Tι τύπος αναγνώστη είναι το παιδί σας;

Αν λοιπόν θέλετε και το δικό σας παιδί να αγαπήσει τα βιβλία, αναζητήστε τις 4 μίνι βιβλιοθήκες [3] που καλύπτουν διαφορετικές θεματικές ώστε να μην μείνει παραπονεμένος κανένας λιλιπούτειος αναγνώστης. Θα τις βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία, κάθε μία μέσα σε μια καλαίσθητη μπλε πάνινη τσάντα! Mόνο 14 ευρώ! Kαι το καλύτερο; Οι Εκδόσεις Πατάκη έχουν ετοιμάσει δωρεάν δραστηριότητες για το κάθε πακέτο!

Με αφορμή την κυκλοφορία της σειράς το Infokids.gr μίλησε με την Βασιλική Νίκα, εκπαιδευτικό, ΜΑ, PhD in media education, συγγραφέα, πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και διευθύντρια της σειράς, όπου μας παρουσίασε τις σειρές πρώτης ανάγνωσης  (Χωρίς Σωσίβιο [4] και Στα βαθιά [5]), εξήγησε γιατί είναι σημαντικό τα παιδιά να διαβάζουν βιβλία και να χτίσουν μια σχέση αγάπης με το κόσμο των βιβλίων ενώ μας έδωσε πολύτιμες συμβουλές για το πώς θα πρέπει να διαλέγουμε τα παιδικά βιβλία που θα προσφέρουμε στους μικρούς βιβλιόφιλους.

Δεύτερος χρόνος όπου ο Οκτώβρης συνδέεται με την πρώτη ανάγνωση. Γιατί ο Οκτώβρης και γιατί η πρώτη ανάγνωση;

Πράγματι, για δεύτερη χρονιά φέτος θέλουμε να φωτίσουμε αυτή τη σπουδαία γνωστική διαδικασία της ανάγνωσης. Διαλέξαμε τον Οκτώβρη γιατί είναι ο μήνας που τα πρωτάκια και τα δευτεράκια έρχονται αντιμέτωπα με τις λέξεις και τα κείμενα. Η στιγμή που ένα παιδί κατακτά τον μηχανισμό της ανάγνωσης και νιώθει ικανό να διαβάσει μόνο του οτιδήποτε θέλει, είναι μαγική και αποτελεί πολύ σημαντική μετάβαση στη ζωή του. Για αυτό ακριβώς τον λόγο τα βιβλία των σειρών (Χωρίς Σωσίβιο [4] και Στα βαθιά [5]) σχεδιάστηκαν με αυστηρές προδιαγραφές και, για πάνω από δέκα χρόνια, συντροφεύουν τα παιδιά στις πρώτες τους αυτόνομες αναγνώσεις.

Με ποιο τρόπο ένα παιδί θα πεισθεί να εγκαταλείψει, έστω προσωρινά, τα gadgets που κυριαρχούν στην καθημερινότητά του για να αφεθεί στις σελίδες ενός βιβλίου;

Τα παιδιά μιμούνται αυτούς που θαυμάζουν. Άρα ο μόνος τρόπος για να ανακαλύψουν τη χαρά της ανάγνωσης είναι να βλέπουν γύρω τους, τους σημαντικούς «άλλους» της ζωής τους -γονείς, δασκάλους- να διαβάζουν και να αντλούν απόλαυση από αυτό. Τότε δε θα χρειάζεται να «αφήσουν το tablet» για «να πιάσουν το βιβλίο». Θα αναζητούν το βιβλίο κάθε φορά που θέλουν να απολαύσουν τον αργό χρόνο που χαρίζει η ανάγνωση.

Ποια κριτήρια πρέπει να έχουν οι γονείς στην επιλογή των βιβλίων που θα χαρίσουν στα παιδιά τους;

Πρώτα πρώτα να διαλέγουν βιβλία ανάλογα με την αναγνωστική ωριμότητα των παιδιών τους, όχι απαραίτητα με την ηλικία τους. Ευτυχώς, στην ελληνική αγορά υπάρχουν βιβλία για όλα τα παιδιά. Για παράδειγμα για τα πρωτάκια, που αυτή την εποχή μαθαίνουν να διαβάζουν, μπορούν να επιλέξουν ένα από τα βιβλία της σειράς Χωρίς Σωσίβιο, τα οποία σχεδιάστηκαν για παιδιά που αρχίζουν να διαβάζουν μόνα τους και έχουν ανάγκη ένα ασφαλές αναγνωστικό περιβάλλον. Για ένα παιδί που κάνει την προσπάθεια να διαβάσει αυτόνομα ένα λογοτεχνικό κείμενο όλα είναι σημαντικά: η σωστή γραμματοσειρά, το μέγεθός της, η έκταση του κειμένου, η εικονογράφηση. Όλα αυτά είναι στοιχεία που ένας γονιός θα πρέπει να τα λάβει υπόψη του όταν επιλέγει βιβλία για παιδιά που μόλις έμαθαν να διαβάζουν.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των εκπαιδευτικών στην προώθηση της φιλαναγνωσίας;

Ο εκπαιδευτικός είναι ένας σημαντικός «άλλος» στη ζωή του παιδιού. Και πρέπει να λειτουργήσει ως πρότυπο και στη δημιουργία δια βίου αναγνωστών. Είναι κοινό μυστικό ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς: αυτό που αρέσει σε μας, σχεδόν πάντα καταφέρνουμε να αρέσει και στους μαθητές μας. Άρα, αν ο εκπαιδευτικός είναι βιβλιοφάγος, το πιθανότερο είναι ότι θα εμπνεύσει τους μαθητές του και θα καταφέρει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη μαγική συνάντηση μεταξύ του αναγνώστη και του βιβλίου που μπορεί να του αλλάξει τη ζωή.

Το σχολείο κατηγορείται ότι σκοτώνει τη δημιουργικότητα. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη κι αν ναι τι θα μπορούσε πιστεύετε να γίνει ώστε το εκπαιδευτικό σύστημα να καλλιεργεί αντί να υπονομεύει τη δημιουργικότητα.

Ελάχιστα πράγματα στο σημερινό σχολείο αφήνουν χώρο για την καλλιέργεια της δημιουργικότητας. Η δημιουργικότητα δεν είναι ταλέντο, δεν είναι κάτι με το οποίο γεννιέσαι. Καλλιεργείται σε σχολεία ευρύχωρα, ανοιχτά, αυτόνομα με προγράμματα ευέλικτα που δίνουν χώρο στο παιδί να εκφραστεί, να κάνει λάθος, να σκεφτεί, να διορθώσει, να αναπτύξει όλες τους τις ικανότητες στον μέγιστο βαθμό. Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά σπάνιο στο ελληνικό σχολείο και αν υπάρχει, δεν οφείλεται στον κεντρικό σχεδιασμό του. Άρα το ελληνικό σχολείο θα έπρεπε να αλλάξει εντελώς… θα έπρεπε κάποιος να το ονειρευτεί ξανά.

Τα παιδιά είναι απαιτητικό κοινό. Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ένα βιβλίο για να κερδίσει το παιδί από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα;

Το βιβλίο είναι σιωπηλά φλύαρο. Μπορεί να πει και να δώσει πολλά, αλλά θέλει τον χρόνο του. Δεν φωνάζει, απαιτεί από τον αναγνώστη να κάνει το πρώτο βήμα. Το αν θα τον κερδίσει και θα φτάσει ως την τελευταία σελίδα νομίζω ότι έχει να κάνει με την ιδιοσυγκρασία ενός παιδιού. Για αυτό, για τον φετινό μήνα ανάγνωσης προτείνουμε βιβλία ανάλογα με τον τύπο κάθε αναγνώστη. Οι περιπετειώδεις, οι ζωόφιλοι, οι οικολόγοι ή οι χιουμορίστες αναγνώστες μπορούν να αναζητήσουν στα βιβλιοπωλεία τις μίνι βιβλιοθήκες με τα βιβλία των σειρών Χωρίς Σωσίβιο και Στα βαθιά και να διαβάσουν μόνοι τους αληθινά λογοτεχνικά κείμενα γραμμένα από τους πιο σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς. Έτσι, το κάθε παιδί θα μπορεί να βρει αυτό που του αρέσει περισσότερο.

Πώς βλέπετε το μέλλον του βιβλίου και ιδιαίτερα του παιδικού, στην Ελλάδα του 2021;

Η εκδοτική παραγωγή στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ανθεί. Εκδίδονται πολλά βιβλία, ανάμεσά τους υπάρχουν αριστουργήματα, οι δημιουργοί έχουν έμπνευση και οι όλο και περισσότερο οι εκδότες ενδιαφέρονται εκτός από τα κείμενα και τις εικόνες και για το χαρτί, την προσεγμένη τυπογραφία… Όμως για να μπορούμε να μιλάμε για ένα ευοίωνο μέλλον του βιβλίου στην Ελλάδα έχουμε ανάγκη από αναγνώστες. Από αναγνώστες που μπορούν να ξεχωρίζουν εκείνο το βιβλίο που θα τους αλλάξει τη ζωή ανάμεσα στα χιλιάδες που κυκλοφορούν. Για αυτό, μια βόλτα στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μας ή στη βιβλιοθήκη θα μας δώσει την ευκαιρία να ενημερωθούμε και να διαλέξουμε το καλύτερο βιβλίο για μας και τα παιδιά μας.