- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Hypnobirthing: Αυτή είναι η βέλτιστη εμπειρία τοκετού – Μάθετε για όλα τα οφέλη

hypnobirthing: Αυτή είναι η βέλτιστη εμπειρία τοκετού - Μάθετε για όλα τα οφέλη

Το hypnobirthing είναι, βασικά, ένα πρόγραμμα προγεννητικής προετοιμασίας που, εφαρμόζοντας τις αρχές της ύπνωσης και της υπνοθεραπείας, αξιοποιεί τις φυσικές δυνατότητες του νου και του σώματος της μητέρας, με στόχο τη βέλτιστη εμπειρία τοκετού [2].

Στον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό, από πολύ μικρή ηλικία, οι γυναίκες βομβαρδίζονται με αρνητικά μηνύματα, εικόνες και ιστορίες για τον τοκετό, από πληθώρα πηγών: την κοινωνία, τον κινηματογράφο, τα ΜΜΕ, το οικογενειακό περιβάλλον.

Τα μηνύματα αυτά αποθηκεύονται βαθιά στο υποσυνείδητο και ενεργοποιούνται, συνήθως, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, προκαλώντας αυτόματα άγχος, αίσθημα προσωπικής ανεπάρκειας και φόβο για την επερχόμενη γέννα. Το hypnobirthing, στον πυρήνα του, λειτουργεί για την εξάλειψη αυτού του φόβου των γυναικών, που συνδέεται συχνά με την ιδέα και το αίσθημα του πόνου και της έντασης.

Τι ακριβως γινεται

Έχοντας περάσει περισσότερο από δύο αιώνες στο περιθώριο, η ύπνωση, στην πραγματικότητα, έχει ελάχιστη –αν όχι μηδαμινή– σχέση με την στερεοτυπική της εικόνα: την επιβολή, δηλαδή, της δύναμης του «μάγου-υπνωτιστή» πάνω στον άβουλο εθελοντή, για τη διασκέδαση και τον εντυπωσιασμό κάποιων θεατών.

Πρόκειται για μια φυσιολογική νοητική κατάσταση στην οποία μπαίνουμε σε διάφορες στιγμές της ζωής μας, καθημερινά, π.χ. όταν μας «απορροφά» μια ενδιαφέρουσα ταινία, όταν ονειροπολούμε ή, σε οποιαδήποτε άλλη συνθήκη κατά την οποία τείνουμε να εστιάζουμε την προσοχή μας σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Με τα ίδια εργαλεία της υπνοθεραπείας – τεχνικές αναπνοής, βαθιά χαλάρωση, καθοδηγούμενους οραματισμούς με ειδικά επιλεγμένες ήπιες λέξεις – το hypnobirthing απευθύνεται άμεσα στον υποσυνείδητο νου και τον τροφοδοτεί με θετικά, ωφέλιμα για τις μητέρες μηνύματα. Έτσι, τις βοηθά να απελευθερώσουν κάθε αρνητικό συνειρμό, κάθε περιοριστικό «πιστεύω» και συναίσθημα, να έρθουν σε επαφή και να εμπιστευτούν τις έμφυτες ικανότητες του σώματός τους, και να γεννήσουν το μωρό τους μέσα σε βαθιά χαλάρωση, παρούσες στο «εδώ και τώρα» του τοκετού [2] τους, σε ήρεμη ετοιμότητα και έχοντας τον απόλυτο έλεγχο.

Οφέλη για τη μητέρα

Το HypnoBirthing Greece [3] βοηθά τη μητέρα να σπάσει τον φαύλο κύκλο φόβου-έντασης-πόνου στον τοκετό, αποβάλλοντας άγχος και ανησυχίες.

Οφέλη για το μωρό

Μέσω της προετοιμασίας των γονιών με το HypnoBirthing Greece [3], προάγεται η ανάπτυξη του μωρού μέσα σε ένα γαλήνιο και όμορφο ενδομήτριο περιβάλλον.

Οφέλη για τον/την σύντροφο/πατέρα

Το HypnoBirthing Greece ενεργοποιεί και ενδυναμώνει το –εξίσου σημαντικό με το μητρικό- πατρικό/γονεϊκό ένστικτο της φροντίδας, της παροχής και της προστασίας.

Επένδυση για μια ζωή

Οι γυναίκες επιλέγουν το HypnoBirthing Greece για την καλύτερη δυνατή εμπειρία τοκετού, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Και αυτό αποδίδει. Καθώς, όμως, μητέρες και ζευγάρια προετοιμάζονται για την ώρα της γέννας, προετοιμάζουν ταυτόχρονα και μια τεράστια αλλαγή για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Αποβάλλοντας το φόβο, αντικαθιστώντας κάθε αρνητική σκέψη με μία θετική και διαφοροποιώντας τις πεποιθήσεις τους, μητέρες και σύντροφοι, αλλάζουν εντελώς την αντίληψη και τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν την καθημερινότητά τους. Επιπλέον, μέσα από την πρακτική του HypnoBirthing Greece, αφομοιώνουν κάθε γνώση, και αποκτούν χρήσιμες δεξιότητες για τον έλεγχο του άγχους και την ανακούφιση του στρες, σε οποιαδήποτε κατάσταση μέσα στο οικογενειακό, επαγγελματικό ή προσωπικό περιβάλλον. Έτσι μέσα από το HypnoBirthing Greece, το hypnobirthing, μετατρέπεται από μια «μέθοδο τοκετού», σε μια πολύτιμη επένδυση για μια καλύτερη, παραγωγικότερη και πιο όμορφη ζωή.

Διαβάστε επίσης

Αυτός είναι ο παρουσιαστής που προφυλακίστηκε για ασέλγεια και πορνογραφία ανηλίκων [4]

Μαθησιακές δυσκολίες: Μάθε τα πάντα για το τεστ αξιολόγησης [5]

Γυναικοκτονία στη Δάφνη: «Τη βαρούσε με τη ζώνη μπροστά στο παιδί» – “Μπαμπά άσε μου τη μαμά” ούρλιαζε ο 11χρονος γιος [6]