Η 10χρονη που ο πατέρας της την έζωσε με εκρηκτικά σε μια εξομολόγηση που συγκλονίζει

afghan-SpozhmaiΗ Spozhmai αν και μόλις 10 χρονών δεν είναι ένα συνηθισμένο παιδί  καθώς πριν από λίγες ημέρες συνελήφθη λίγο πριν ενεργοποιήσει το γιλέκο με τα εκρηκτικά που φορούσε. Το κορίτσι που στα τρυφερά του χρόνια λίγο έλειψε να «θυσιαστεί» στο βωμό της πατρίδας του αφηγήθηκε στο BBC την συγκλονιστική ιστορίας της.

Η Spozhmai σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση παραδέχθηκε ότι το σχέδιο της ήταν προμελετημένο και σχεδιασμένο από την ίδια της την οικογένεια με πρωτεργάτες τον πατέρα και τον αδελφό της, οι οποίοι αφού την χτύπησαν, την υποχρέωσαν να φορέσει ένα γιλέκο ζωσμένο με εκρηκτικά για να πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας εναντίον σημείου ελέγχου της αστυνομίας στην επαρχία Χελμάντ.

Η μικρή Αφγανή ήταν έτοιμη να πραγματοποιήσει την «αποστολή θανάτου» μέχρι τη στιγμή που ένας στρατιώτης την εντόπισε να προσπαθεί ανεπιτυχώς να ενεργοποιήσει τα εκρηκτικά. Το αιματοκύλισμα αποφεύχθηκε και η Spozhmai ευτυχώς δεν σκόρπισε το θάνατο.

imageΤο κορίτσι φέρεται ότι είναι αδελφή ενός προβεβλημένου διοικητή των ταλιμπάν, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία την ενθάρρυνε να πραγματοποιήσει την επίθεση αυτοκτονίας. Όπως είπε η  Spozhmai στην εκπομπή του BBC Newsday, φοβόταν να πραγματοποιήσει την επίθεση, αλλά ο αδελφός της τής είχε υποσχεθεί ότι μόνο οι στόχοι της θα σκοτώνονταν. Η ίδια πρόσθεσε ότι ο πατέρας της τής είπε να επιστρέψει στο σπίτι, αλλά εκείνη δεν υπάκουσε.

«Είπα: ‘Οχι, καλύτερα να αυτοκτονήσω από το να επιστρέψω σε σένα. Το ίδιο πράγμα θα ξανασυμβεί. Μου το έχουν πει και στο παρελθόν: ‘Αν δεν το κάνεις αυτή τη φορά, θα σε υποχρεώσουμε να το κάνεις ξανά».

Όπως είπε η 10χρονη, δεν της επέτρεψαν να μάθει να διαβάζει και να γράφει.»Έκανα τα πάντα στο σπίτι, μαγείρευα, καθάριζα όλο το σπίτι και μου φέρονταν άσχημα σα να είμαι σκλάβα».

afghan-child-and-officialΗ μικρή έχει απευθύνει έκκληση στον αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι να την μεταφέρει σε νέο σπίτι. Εκπρόσωπος του προέδρου δήλωσε ότι η   Spozhmai  θα επιστρέψει σε συγγενείς της μόνο αν οι πρεσβύτεροι των φυλών εγγυηθούν την ασφάλειά της. Στην έκκλησή της προς τον Καρζάι την περασμένη εβδομάδα, η 10χρονη έγραψε: «Δεν θέλω να επιστρέψω εκεί. Ο θεός δεν με έκανε βομβιστή καμικάζι. Ζητώ από τον πρόεδρο να με βάλει σε ένα καλό μέρος». Ο πρόεδρος καταδίκασε τους ταλιμπάν για το περιστατικό, αλλά εκείνοι αρνούνται την όποια ανάμειξη στην υπόθεση.