Αρχική InfoMommy Υγεία Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988. Τι προσπάθειες έχουν γίνει – Τι γίνεται στην Ελλάδα - Το ΚΕΕΛΠΝΟ διαθέτει τηλεφωνική Γραμμή & συμβουλευτικό σταθμό για το AIDS, ας ενημερωθούμε!

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988. Τι προσπάθειες έχουν γίνει – Τι γίνεται στην Ελλάδα - Το ΚΕΕΛΠΝΟ διαθέτει τηλεφωνική Γραμμή & συμβουλευτικό σταθμό για το AIDS, ας ενημερωθούμε!

FotorCreated

Περίπου 1,1 εκατομμύρια μολύνσεις από AIDS, μεταξύ των παιδιών κάτω των 15 ετών αποφεύχθηκαν, ενώ τα νέα κρούσματα μειώθηκαν κατά περισσότερο από 50% στο διάστημα μεταξύ 2005 και 2013, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύoνται από την UNICEF, λίγο πριν από την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Αυτή η εξαιρετική πρόοδος είναι το αποτέλεσμα της επέκτασης της πρόσβασης εκατομμυρίων εγκύων οροθετικών γυναικών σε υπηρεσίες για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού από μητέρα σε παιδί. Αυτές περιλαμβάνουν τη μακρόχρονη θεραπεία από το AIDS που μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες για μετάδοση του ιού στα μωρά και κρατά τις μητέρες τους ζωντανές και υγιείς.

Αισιόδοξα μηνύματα για την τιθάσευση του ιού εκπέμπει και  η UNAIDS, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS, που τονίζει ότι «το τέλος της επιδημίας του AIDS δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, μπορεί να γίνει πραγματικότητα έως το 2030». Το σημαντικό είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στα αντιρετροϊκά φάρμακα που αποτρέπουν την εκδήλωση της ασθένειας, επισημαίνει η υπηρεσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNAIDS, 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από AIDS το 2013, αριθμός που παρουσιάζει μικρή πτώση για όγδοη συνεχόμενη χρονιά. Τα νέα κρούσματα, επίσης, παρουσιάζουν μείωση για μία ακόμη χρονιά (2,1 εκατομμύρια το 2013), όπως και στα παιδιά (240.000 το 2013).

ELLADA-AIDS01-28NOVEMBER2013

Στην Ελλάδα, μετά τη μεγάλη επιδημία στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ) την περίοδο 2011-2013, παρατηρείται μείωση των περιστατικών HIV λοίμωξης το πρώτο δεκάμηνο του 2014, τόσο συνολικά, όσο και ειδικά στην ομάδα των XEN. Οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού αποδίδονται και πάλι στη σεξουαλική επαφή, κυρίως σε αυτή μεταξύ ανδρών.

Τα περιστατικά HIV λοίμωξης, που έχουν δηλωθεί στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), παρουσιάζουν πτωτική τάση το πρώτο δεκάμηνο του 2014, συγκριτικά με τις αντίστοιχες περιόδους την τριετία 2011-2013. Πιο συγκεκριμένα, τους πρώτους δέκα μήνες του 2013 είχαν καταγραφεί 7,2 περιστατικά HIV λοίμωξης ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014 ο ρυθμός δήλωσης έχει πέσει στο 5,9. Σε απόλυτους αριθμούς, μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου του 2014, δηλώθηκαν στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. 654 HIV λοιμώξεις, εκ των οποίων οι 563 (86,1%) αφορούσαν σε άνδρες και οι 91 (13,9%) σε γυναίκες.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2014 είχαν καταγραφεί 14.288 περιστατικά HIV λοίμωξης (82,3% άνδρες). Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 3.638 εμφάνισαν AIDS και περίπου 6.850 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.471.

AIDS_greece_2_march_2012

Το ΚΕΕΛΠΝΟ διαθέτει τηλεφωνική Γραμμή & συμβουλευτικό σταθμό για το AIDS

Στελεχώνονται από επαγγελματίες ψυχοκοινωνικών επιστημών με ειδική εκπαίδευση σε θέματα Aids αλλά και στην συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη από το τηλέφωνο,  στην ψυχολογική αξιολόγηση και στην ατομική ή/και ομαδική ψυχοθεραπεία, οι οποίοι πέρα από την απλή ενημέρωση μπορούν να παρέχουν εξειδικευμένη ψυχολογική, κοινωνική ή ψυχιατρική στήριξη.

Για όλα τα άτομα που απευθύνονται στις Τ.Γ. / Σ.Σ. γίνεται ανώνυμη καταχώρηση των χαρακτηριστικών τους και των αιτημάτων τους, με βάση ένα δελτίο προ-κωδικοποιημένων πληροφοριών στην Τ.Γ. και ειδικά διαμορφωμένων ερωτηματολογίων στο Σ.Σ. Έτσι επιτυγχάνεται η συστηματική καταγραφή των χαρακτηριστικών και αναγκών του κοινού που απευθύνεται στις υπηρεσίες. Στόχος της καταγραφής είναι η στατιστική  επεξεργασία και αξιολόγηση των δεδομένων και στη συνέχεια η συστηματική  δημοσιοποίηση τους αλλά και η διάδοση τους στο πλαίσιο επιστημονικών εργασιών ή/και ερευνητικών προγραμμάτων.  Περαιτέρω δίνεται η δυνατότητα αξιολόγησης των υπηρεσιών που παρέχουμε και διαμόρφωσης δράσεων και προτάσεων προκειμένου να ανταποκρίνονται στη εξέλιξη των αναγκών του κοινού.

Μέχρι σήμερα η Τ.Γ. έχει δεχτεί πάνω από 65.000 κλήσεις από όλη την Ελλάδα. Η πλειονότητα των κλήσεων γίνεται από άτομα που ανησυχούν για ενδεχόμενη μόλυνσή τους είτε σε συνέχεια επικίνδυνης συμπεριφοράς είτε  χωρίς βάσιμο λόγο. Στο Σ.Σ. αντίστοιχα έχουν απευθυνθεί περίπου 3.000 άτομα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων προσέρχεται για πρώτη φορά στο πλαίσιο υποβολής στο διαγνωστικό τεστ, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός κλινικών πράξεων (συνεδρίες) αφορά στην ψυχολογική παρακολούθηση και κοινωνική υποστήριξη των οροθετικών ατόμων και των συγγενών αυτών. Για τα άτομα αυτά η ψυχολογική παρέμβαση είναι το συχνότερο συστηματική και μακρόπνοη μέσω ψυχοθεραπείας.

Ειδικότερα, η επιστημονική ομάδα αποτελείται από :

6 ψυχολόγους, 1 κοινωνικό  λειτουργό, 1 ψυχίατρο και 1 γραμματέα.

Τηλεφωνική Γραμμή για το AIDS : 210 – 72.22.222

Email: aidshelpline@keelpno.gr

Η Τ.Γ. λειτουργεί τις εργάσιμες μέρες, Δευτέρα – Παρασκευή από τις 9:00 πμ. έως τις 21:00 μμ.  με 2 βάρδιες ημερησίως.

Συμβουλευτικός Σταθμός : για ραντεβού 210 – 72.39.945

Fax: 210 – 72.39.945

Email: counselaids@keelpno.gr

Διεύθυνση: Ι. Δραγούμη 5, 161 21

Ο Σ.Σ. δέχεται το κοινό κατόπιν ραντεβού Δευτέρα – Παρασκευή από τις 9:00 έως τις 15:00. Επιπρόσθετα, γίνεται προσπάθεια παρουσίας ψυχολόγου και κάποιες απογευματινές ώρες προκειμένου να εξυπηρετούνται εργαζόμενα άτομα.

Ενημερωθείτε για τις δράσεις της Unicef, αγοράστε κάρτες εδώ:

http://www.unicef.gr/

Ευχαριστούμε :  Unicef.gr, tribune.gr,  sansimera.gr και keelpno.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.