Η 1η Μαθητική Διαπολιτισμική Συνάντηση έλαβε χώρα σήμερα στο υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

IMG_1361Η 1η Μαθητική Διαπολιτισμική Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην αίθουσα Jacqueline de Romilly, με θέμα: «Η πολυπολιτισμικότητα σήμερα – Ο ρόλος του διαπολιτισμικού σχολείου».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μαθήτριες και μαθητές από τέσσερα Διαπολιτισμικά σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Αθήνας (Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Α΄Αθήνας, 2ο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού, Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αχαρνών και 2ο ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού), παρουσίασαν -σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς τους- πολιτιστικά δρώμενα που προάγουν τη Διαπολιτισμικότητα και τις έννοιες της αλληλεγγύης και της συνεργασίας.

«Σκοπός μας είναι να προβάλουμε τις καλές πρακτικές της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Μπορεί να μην είναι πρωτότυπες αλλά τα δικά μας παιδιά πρέπει να αντιπαλέψουν όχι μόνο με τη Φυσική και τη Βιολογία, αλλά και με μία κοινωνία που ορισμένες φορές δεν τα αποδέχεται» σημείωσαν οι διευθύντριες του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Α΄ Αθήνας, Μαρία Κουμαριανού και του 2ου Γυμνάσιου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού, Μαρία Μπαντή. Την 1η Μαθητική Διαπολιτισμική Συνάντηση παρακολούθησαν ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Δημήτρης Χασάπης.

Ο κ. Μπαλτάς, ευχαρίστησε και συνεχάρη για το σημαντικό τους έργο τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τις γειτονιές που «αγκαλιάζουν» τέτοιες πρωτοβουλίες. «Πρόκειται για ένα πραγματικό φεστιβάλ που οφείλει να διαδίδεται και να επεκτείνεται στην κοινωνία, καθώς περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την ενότητα της Παιδείας και του Πολιτισμού και μάλιστα σε διαπολιτισμική βάση. Η διάδοση και η εμπέδωση αυτής της ενότητας από παιδιά είναι ένα βασικό αιτούμενο της εποχής, ιδίως στην δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε».

Από την πλευρά του, ο κ. Κουράκης, ευχαρίστησε με τη σειρά του τους εκπαιδευτικούς που κάνουν «ό,τι μπορούν για να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και που αντιλαμβάνονται καλύτερα από τον καθένα ότι η διαφορετικότητα είναι πλούτος και ότι η Πολυπολιτισμικότητα και η Αλληλεγγύη είναι βασικές αξίες στην εποχή μας». Ο αναπληρωτής υπουργός προσέθεσε πως η κυβέρνησή κάνει ό,τι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς ήδη χθες πέρασε από τη Βουλή ο νόμος για την ιθαγένεια.