- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

«Η 4ημερη εργασία με έκανε καλύτερη μαμά και πιο χαρούμενο άνθρωπο»

Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Η 4ημερη εβδομάδα εργασίας αποτελεί ήδη πραγματικότητα σε πολλές χώρες του κόσμου, ειδικά από την έναρξη του lockdown και μετά, αφού μεγάλες επιχειρήσεις που αρχικά την εφάρμοσαν δοκιμαστικά είδαν σημαντική αύξηση τόσο στην αφοσίωση όσο και στις επιδόσεις των εργαζόμενων τους. Ενδεικτικά, στη γερμανική εταιρεία τεχνολογίας Awin που το έχει καθιερώσει εδώ και μερικούς μήνες -τετραήμερη εργασία για ολόκληρη την εταιρεία χωρίς περικοπή μισθών- τα αποτελέσματα είναι θεαματικά: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι ευχαριστημένοι, αφοσιωμένοι και ισορροπημένοι υπάλληλοι παράγουν πολύ καλύτερη δουλειά. Βρίσκουν τρόπους να λειτουργούν πιο έξυπνα και να είναι εξίσου παραγωγικοί», αναφέρει χαρακτηστικά ο CEO, Adam Ross. Ταυτόχρονα, πρόκειται και για ένα καθεστώς που επωφελεί ιδιαίτερα τους γονείς.

Μία από αυτούς τους γονείς, οι οποίοι εδώ και λίγοι καιρό εργάζονται 4 ημέρες την εβδομάδα, η μαμά-blogger Katie Bingham-Smith, γράφει χαρακτηριστικά: «Προσωπικά είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, οπότε μπορούσα να ρυθμίζω τον χρόνο εργασίας μου όπως εγώ ήθελα. Ωστόσο, ποτέ δεν είχα σκεφτεί αν μειώσω τις ημέρες. Κάποια στιγμή αποφάσισα να δουλέψω περισσότερο τις προηγούμενες ημέρες ώστε να μείνει μία Παρασκευή μου ελεύθερη. Εκείνη την ημέρα, έκανα κάποιες δουλειές στο σπίτι, έπειτα πήγα και πήρα τα παιδιά μου από το σχολείο και περάσαμε το απόγευμα κάνοντας βόλτες. Δεν νομίζω ότι έχω περάσει καλύτερη Παρασκευή στη ζωή μου –ούτε εγώ, ούτε εκείνα!

Πολύ σύντομα ανακάλυψα πως έτσι θέλω να ζω. Την επόμενη Παρασκευή επισκέφθηκα μία φίλη που είχα να δω καιρό. Μία άλλη πήγα το πλυντήριο για πλύσιμο και έβαλα ραντεβού στον οδοντίατρο. Σταδιακά ανακάλυψα, ότι η 4ημερη εργασία αρχίζει να καθιερώνεται στον κόσμο και αυτό μόνο καλύτερη μπορεί να κάνει τη ζωή μας.

Όλοι μας γνωρίζουμε την δυσκολία του να ισορροπήσει ένας γονιός τις ώρες εργασίας του με την προσωπική του ζωή και πόσο αυτό μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και την ψυχική του υγεία. Πλέον δεν αλλάζω την απόφαση αυτή με τίποτα. Με έκανε καλύτερη μαμά και πιο χαρούμενο άνθρωπο.»

Σύμφωνα με το περιοδικό TIME [2], «Στις αρχές του έτους, η ισπανική κυβέρνηση συμφώνησε να αρχίσει δοκιμαστικά να εφαρμόζει σε ένα μικρό ποσοστό της χώρας την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας. Δεν πρόκειται για κάποια καινούργια έννοια –πολλά αριστερά πολιτικά κόμματα την έχουν προτείνει από τις αρχές του 20ου αιώνα και σοβαροί οικονομολόγοι, όπως ο John Maynard Keynes υποστηρίζουν, ότι η όλο και αυξανόμενη αποδοτικότητα σύντομα θα απελευθερώσει περισσότερο ελεύθερο χρόνο μέσα στις βιομηχανικές κοινωνίες.»

Το πρακτορείο NPR [3] αναφέρει, ότι η ιαπωνική Microsoft εφάρμοσε την 4ημερη εργασία και έχει δει τρομερή αύξηση στην παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Όσο για την Αμερική, στην αλυσίδα Shake Shack που το έχει εφαρμόσει, οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν, ότι η ζωή τους έχει βελτιωθεί, μαζί με τα οικονομικά τους αφού ξοδεύουν λιγότερα για τη φύλαξη των παιδιών.

Πολλοί είναι αυτοί που συμφωνούν, ότι θα προτιμούσαν να εργάζονται λίγο παραπάνω τις καθημερινές, γνωρίζοντας, ότι η Παρασκευή τους θα είναι ελεύθερη για να κάνουν τις προσωπικές δουλειές τους ή απλά να χαλαρώσουν. Οι δε εργοδότες που λειτουργούν έτσι, χαίρονται να βλέπουν τους υπαλλήλους τους πιο κεφάτους και ξεκούραστους.

Εσάς ποια είναι η γνώμη σας;

πηγή: scarymommy.com