Αρχική InfoBaby 0-36 μηνών Η αγκαλιά με το άρρωστο μωρό κάνει καλό και στο ίδιο και στους γονείς

Η αγκαλιά με το άρρωστο μωρό κάνει καλό και στο ίδιο και στους γονείς

Η νοσηλεία του μωρού τους –πόσω μάλλον όταν αυτή γίνεται σε μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας- είναι από τα πιο στρεσογόνα πράγματα για έναν γονιό και ειδικά για τη μητέρα, που πολύ δύσκολα μπορεί να βρει διεξόδους από αυτό το άγχος και τη συνεχή αγωνία ειδικά όταν δεν του επιτρέπεται να βλέπει συχνά το παιδί, όταν πρόκειται για κάτι σοβαρό και νιώθει αβοήθητος κ.λπ επισημαίνει η Αλεξάνδρα Καππάτου, Παιδοψυχολόγος.

Επιπλέον, συνεχείς μελέτες δείχνουν πώς η ανάγκη για νοσηλεία κάποιων νεογέννητων ειδικά όταν πρόκειται για ιδιαίτερα δύσκολο ιατρικό θέμα που απαιτεί μακρόχρονη παραμονή στο νοσοκομείο, νοσηλεία στη ΜΕΘ, επεμβάσεις κ.λπ. συχνά «διακόπτει» τη διαδικασία του αρχικού δεσίματος του μωρού με τη μητέρα του μια και δεν μπορούν να περάσουν μαζί όσο χρόνο χρειάζεται.Κι όμως υπάρχει κάτι που μπορεί και να ανακουφίσει έστω και προσωρινά τους γονείς από όλη αυτή την πίεση αλλά και να ενισχύσει το δεσμό με το παιδί και δεν είναι άλλο από μία αγκαλιά.

Νέα έρευνα που έγινε στην Ουάσινγκτον και παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής έδειξε ότι η αγκαλιά με το νεογέννητο που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ μειώνει το στρες της μητέρας ενώ ενισχύει σημαντικά και το δέσιμο μεταξύ τους που είναι σημαντικό να ξεκινά από νωρίς στη ζωή του παιδιού. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πώς μόλις μία ώρα τη μέρα κατά την οποία οι μητέρες κρατάνε το παιδί τους αγκαλιά, ειδικά αν η επαφή γίνεται δέρμα με δέρμα, αρκεί για να μειώσει σημαντικά το στρες της μητέρας. Συμβάλλει όμως σημαντικά και στην ανάπτυξη του δεσμού τους ενώ έχει τεράστια οφέλη και στην εξέλιξη της υγείας του παιδιού καθώς όπως έχει φανεί και από άλλες έρευνες ενδέχεται να βοηθά στη ρύθμιση του καρδιακού του ρυθμού, στην οξυγόνωση του αίματός του, να το βοηθά να κοιμάται καλύτερα και να παίρνει βάρος, να κλαίει λιγότερο και τελικά να αναρρώνει γρηγορότερα.

Οι ειδικοί έχουν ενθουσιαστεί με τα συμπεράσματά τους τα οποία βρίσκουν άκρως ενθαρρυντικά και σημειώνουν “πρόκειται για μία απλούστατη τεχνική που ωφελεί και τους γονείς και το μωρό και ίσως θα έπρεπε να επιδιώκεται η πρακτική της σε όλες τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Νεογνών.»


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.