Αρχική Περιβάλλον Η άγνωστη ζωή των ελληνικών θαλασσών ξεδιπλώνεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου (5/6)

Η άγνωστη ζωή των ελληνικών θαλασσών ξεδιπλώνεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου (5/6)

KVcceX8_hdOhbeTzLHW0K6m0rMatLqTC9sGwlDOIKLY

Στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο φιλοξενείται ένας μεγάλος αριθμός διαφορετικών ειδών θαλάσσιων θηλαστικών, που τον αναδεικνύει σε σημαντικό θαλάσσιο οικότοπο της Μεσογείου. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον που τιμάται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, το Ίδρυμα Ευγενίδου μάς προσκαλεί σε μια βραδιά αφιερωμένη στο ελληνικό άγνωστο σε πολλούς θάλάσσιο περιβάλλον υπό τον τίτλο «Βένθος και Πέλαγος: Η Ζωή των Ελληνικών Θαλασσών»  την Τετάρτη 5 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα στους χώρους του Ιδρύματος , πλαισιωμένη από την έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας του Γιάννη Ίσσαρη.

Πρόκειται για μια βραδιά αφιερωμένη στη βιοποικιλότητα των ελληνικών θαλασσών με την ευκαιρία της πρόσφατης κυκλοφορίας από τα ΕΛΤΑ του όμωνυμου πολυτελούς λευκώματος με φωτογραφίες του Γιάννη Ίσσαρη και κείμενα της Μαρίας Σαλωμίδη. Πρόκειται για μια πρωτότυπη προσέγγιση, η οποία επιχειρεί να μας ξεναγήσει στον άγνωστο πλούτο των θαλασσών μας, αναδεικνύοντας την ευφάνταστη ποικιλία των τόπων, των «προσώπων» και των καθημερινών ιστοριών επιβίωσης που κρύβουν τη διακριτική γοητεία τους κάτω από το απέραντο ελληνικό γαλάζιο.

RTJDUYLy2LepczzqPyRooM_gFhFkD3tsBtlWgIMjK4oΟ τίτλος του βιβλίου και της εκδήλωσης δανείζεται τις Ομηρικές λέξεις Βένθος και Πέλαγος, που άλλοτε σήμαιναν τα “βάθη” και τα “ανοιχτά” της θάλασσας. Σήμερα, οι ίδιες πανάρχαιες λέξεις εμπλουτίζουν την διεθνή επιστημονική ορολογία, περιγράφοντας το σύνολο των έμβιων όντων που απαντώνται, αντίστοιχα, στους πυθμένες και την υδάτινη στήλη των θαλασσών ή των λιμνών.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες και παρουσιάσεις γύρω από τη θαλάσσια ζωή και τους βυθούς της Ελλάδας, καθώς και ζωηρές αφηγήσεις σχετικές με τη συνάντηση και τη φωτογράφιση των θεμάτων του βιβλίου. Στο εικονικό αυτό υποβρύχιο ταξίδι, τον ρόλο των ξεναγών θα αναλάβει ο Δρ. Πάνος Παναγιωτίδης, Ερευνητής Α’ στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., μαζί με τους ίδιους τους δημιουργούς Γιάννη Ίσσαρη και Μαρία Σαλωμίδη.

Η εκδήλωση ολοκληρώνεται με τα εγκαίνια της έκθεσης υποβρύχιας φωτογραφίας του Γιάννη Ίσσαρη που θα διαρκέσει από 6 έως 30 Ιουνίου. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη προσπάθεια ανάδειξης του υποβρύχιου κόσμου, η οποία συνδυάζει το εικαστικό ενδιαφέρον με την επιστημονική πληροφόρηση και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Άλλωστε, ο ίδιος ο στόχος του φωτογράφου είναι να προσεγγίσει αισθητικά τη συναρπαστική και συνάμα ευαίσθητη πραγματικότητα του βυθού και των «κατοίκων» του και -μέσα από την έκθεση της προσωπικής υποβρύχιας οπτικής του- να μας παρακινήσει να γνωρίσουμε και να εκτιμήσουμε περισσότερο τη θάλασσα γύρω μας.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8.30-20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 8.30-15.30). Υπενθυμίζουμε ότι οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ παρέχεται η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936 177 143, στο fax: 210 9417514 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: lib@eugenfound.edu.gr

Έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας «Βένθος και Πέλαγος: Η Ζωή των Ελληνικών Θαλασσών»:

Είσοδος Ελεύθερη. ʼ

Ωρες λειτουργίας καθημερινά: 10:30-20:00.

Ίδρυμα Ευγενίδου.

Λ. Συγγρού 387 , 175 64 Π. Φάληρο

(είσοδος από οδό Πεντέλης 11).


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.