Αρχική Νέα Η αλήθεια πίσω από τις "απαγωγές" παιδιών

Η αλήθεια πίσω από τις "απαγωγές" παιδιών

missing_kids

Και αφού η ιστορία της 13χρονης Χριστίνας από τα Σπάτα είχε αίσιο τέλος, παρά την αναστάτωση που προξένησε στους γονείς, αλλά και γενικότερα την ελληνική κοινωνία -καθότι οι περιπτώσεις εξαφάνισης παιδιών ευαισθητοποιούν και ανησυχούν ολόκληρες κοινωνίες-ας δούμε ποια είναι η αλήθεια γύρω από τις απαγωγές παιδιών και τη μυθολογία που τις ακολουθεί. Έτσι,  τρόμο προκαλούν στους γονείς παιδιών κάθε ηλικίας τα μηνύματα που κυκλοφορούν είτε από στόμα σε στόμα είτε και στο Διαδίκτυο, τα οποία προειδοποιούν γονείς για απαγωγές παιδιώνμε αυτοκίνητο συγκεκριμένου χρώματος και μάρκας για χρήση και εμπορία των οργάνων τους και άλλα τρομακτικά.

Ταυτόχρονα υπάρχουν και αναφορές ανώνυμων χρηστών του Διαδικτύου οι οποίοι δηλώνουν «μάρτυρες» ανάλογων περιστατικών σε πολυσύχναστα εμπορικά κέντρα, όπου -κυρίως αθίγγανοι- αρπάζουν μικρά παιδιά, τα οδηγούν στις τουαλέτες και αφού τα ναρκώσουν τους αλλάζουν τα ρούχα, τα κουρεύουν και ετοιμάζονται να τα φυγαδεύσουν από τον χώρο.

Πρόκειται για δύο σενάρια-ιστορίες που προκαλούν φόβο και τρόμο σε γονείς, οι οποίοι ως άμεση αντίδραση «αναγκάζονται» να ζητούν από τα παιδιά τους να είναι προσεκτικά έως καχύποπτα απέναντι στον οιονδήποτε ή -στη χειρότερη περίπτωση- να τα κρατήσουν σπίτι μακριά από «ανεπιθύμητες» συναντήσεις. Πόσο αληθινά όμως μπορεί να είναι αυτά τα σενάρια και πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν γονείς και παιδιά τέτοιου είδους μηνύματα;

Ενδείξεις χωρίς αποδείξεις

Τόσο οι αξιωματικοί του Τμήματος Εξαφανισθέντων Ατόμων της ΕΛ.ΑΣ. όσο και οι άνθρωποι του «Χαμόγελου του Παιδιού» διαψεύδουν τις αναφορές που εμφανίζονται -κυρίως στο Διαδίκτυο- και αμέσως εξαπλώνονται. Όπως δήλωσε και ο κ. Παναγιώτης Παπαντώνης, αστυνόμος Β' στο γραφείο εξαφανισμένων ατόμων ΕΛ.ΑΣ., σε εκδήλωση του Χαμόγελου την προηγούμενη Πέμπτη, 23 Μαΐου, «οι αρπαγές εξαφανισμένων παιδιών σήμερα αφορούν μόνο τις γονικές αρπαγές και όχι αρπαγές από αγνώστους με ένα συγκεκριμένο αυτοκίνητο σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως τα μηνύματα που διαβάζουμε συχνά στα social media».

Έφηβες οι περισσότερες που εξαφανίζονται

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας και του Χαμόγελου του Παιδιού, η πλειονότητα των εξαφανισμένων παιδιών σε ποσοστό 53% είναι έφηβοι ηλικίας 13-18 ετών και ιδιαίτερα κοριτσιών, μιας και από τα 43 περιστατικά (σημαντικά μικρός αριθμός σε σχέση με όσα ακούγονται συχνά) τέτοιου είδους εξαφανίσεων που δηλώθηκαν στην Αστυνομία το 2012, τα 26 αφορούσαν γυναίκες.

«Τα κορίτσια είναι περισσότερο επιρρεπή στο να παρασύρονται ευκολότερα είτε από αγνώστους μέσω Διαδικτύου είτε από συνομηλίκους τους» σχολιάζει ο κ. Γιαννόπουλος, πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού.

Τα στοιχεία αυτά έρχεται να επιβεβαιώσει και το περιστατικό των προηγούμενων ημερών, της 13χρονης Χριστίνας Κρασσά δηλαδή, η οποία εξαφανίστηκε το βράδυ της Κυριακής 26 Μαΐου από το σπίτι της στα Σπάτα. Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., η 13χρονη το τελευταίο χρονικό διάστημα διατηρούσε συχνή επαφή με 23χρονο Αλβανό μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης (Facebook).

missing1

Τάση υπερβολής

Εν τούτοις τα διαδικτυακά δημοσιεύματα περί εξαφανίσεων επιμένουν από καιρού εις καιρόν και διαχέονται στην κοινωνία από στόμα σε στόμα, εντείνοντας την ανησυχία μικρών και μεγάλων για την ισχύ των λεγομένων τους.

Ο κ. Γιαννόπουλος εξηγεί τι συμβαίνει: «Ακόμα και αυτά που συζητάνε σε παρέες, ότι το παιδί της γνωστής μου είδε σε γνωστό κατάστημα παιχνιδιών να αρπάζουν ένα αγοράκι, δεν είναι τίποτε άλλο από φήμες. Γιατί όπως αποδεικνύεται στην πορεία το εν λόγω κοριτσάκι δεν είδε το περιστατικό να συμβαίνει μπροστά στα μάτια της, αλλά άκουσε να το λένε μέσα στο μαγαζί και στη συνέχεια το είπε στη μαμά της».

Πρόκειται δηλαδή για μια τάση υπερβολής, να μεγαλοποιούμε δηλαδή και να επιβεβαιώνουμε πράγματα και καταστάσεις για τα οποία δεν έχουμε ιδία εμπειρία.

Ενημερώστε τα παιδιά σας

Για να μη μεγαλώσουν τα παιδιά τρομοκρατημένα και κλειδωμένα στο σπίτι με τον φόβο της ενδεχόμενης απαγωγής, οι ειδικοί συστήνουν στους γονείς να ενημερώσουν σχετικά τα παιδιά τους για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν προειδοποιώντας τα να μη μιλάνε ή να μην ακολουθούν αγνώστους και σε περίπτωση που τους συμβεί κάτι να απευθυνθούν στην Αστυνομία ή να καλέσουν στην γραμμή 116000 του Χαμόγελου.

«Ύστερα και από όλες τις συστάσεις ενδέχεται το παιδί να ξεγελαστεί από αγνώστους που θα του πουν "Μαρία μου, σε ψάχνουν οι γονείς σου. Έλα να σε πάω σε αυτούς. Μη φοβάσαι είμαι φίλη της μαμάς σου"» σχολιάζει ο κ. Γιαννόπουλος.

Όσοι σκέφτηκαν ότι είναι κάτι απίθανο να συμβεί, ένα πρόσφατο γεγονός το επιβεβαιώνει. Πριν από λίγες ημέρες συνελήφθη 40χρονος στα Πετράλωνα, ο οποίος ασελγούσε σε ανήλικα κορίτσια υποδυόμενος τον αστυνομικό.

Από την άλλη όμως υπάρχει και μια παιδική ψυχή η οποία είναι αναγκασμένη να «μαυρίζει». «Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των παιδιών απέναντι σε συγγενικά τους πρόσωπα και στους ανθρώπους γενικότερα» εξηγεί ο κ. Στέφανος Αλεβίζος, ψυχολόγος στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Πληροφορίες από tovima.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.