Αρχική Περιβάλλον Η αλληλεπίδραση ανθρώπου και περιβάλλοντος στο επίκεντρο της νέας ψηφιακής παράστασης στο Πλανητάριο (από 3/2)

Η αλληλεπίδραση ανθρώπου και περιβάλλοντος στο επίκεντρο της νέας ψηφιακής παράστασης στο Πλανητάριο (από 3/2)

TO PERIVALLON KAI EGW (02)Ο καιρός καθημερινά μεταβάλλεται. Η θερμοκρασία και η πίεση, η ηλιοφάνεια και η νεφοκάλυψη, η βροχή και το χιόνι, με δυο λόγια όλες εκείνες οι ατμοσφαιρικές «μεταβλητές», που επικρατούν τοπικά σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, διαμορφώνοντας τις καιρικές συνθήκες, δεν είναι ποτέ οι ίδιες. Το κλίμα, από την άλλη, δεν είναι παρά ο μέσος όρος των καιρικών συνθηκών, που επικρατούν σε μια συγκεκριμένη περιοχή σε μεγάλο βάθος χρόνου. Από τη παγωμένη Ανταρκτική στο θερμό και υγρό κλίμα των τροπικών, το γήινο κλίμα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Σε γενικές γραμμές, όμως, η Γη διαθέτει ένα σχετικά ήπιο κλίμα, που ευνόησε την εμφάνιση και την εξέλιξη της ζωής.

TO PERIVALLON KAI EGW (09)Η ανάλυση δειγμάτων πάγου από την Ανταρκτική και την Γροιλανδία, η μελέτη των δακτυλίων στα δέντρα, η ανάλυση των ιζημάτων από ποτάμια, λίμνες και θάλασσες, κρύβουν μέσα τους στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι το παγκόσμιο κλίμα μεταβάλλεται. Υπήρξαν, για παράδειγμα, εποχές, κατά τις οποίες η μέση θερμοκρασία της Γης μειωνόταν σημαντικά, την ίδια στιγμή που μεγάλο μέρος της επιφάνειάς της καλυπτόταν από πάγους, τις οποίες διαδέχονταν θερμότερες απ’ το μέσο όρο εποχές, όπως αυτή που διανύουμε τις τελευταίες χιλιετίες. Σύμφωνα, όμως, με τα ως τώρα δεδομένα, τις τελευταίες δεκαετίες λαμβάνει χώρα μία ακόμη παγκόσμια κλιματική αλλαγή, που σε αντίθεση με τις προηγούμενες, δεν έχει φυσικά αίτια αλλά είναι ανθρωπογενής. Μια κλιματική αλλαγή, τα αποτελέσματα της οποίας είναι ήδη ορατά στις υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες και στις ξηρασίες, που πλήττουν μεγάλες περιοχές του πλανήτη, στην αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών και στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών, στην εκδήλωση περισσότερων ακραίων καιρικών φαινομένων και στη μείωση τις παγοκάλυψης στους παγετώνες και στους πόλους.

Υπό το βάρος όλων αυτών, το  Πλανητάριο παρουσιάζει την νέα του ψηφιακή παράσταση «Το Περιβάλλον και Εγώ» την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή παράσταση που αντιμετωπίζει με επιστημονική ακρίβεια και σαφήνεια όλα τα πολύπλοκα και καυτά θέματα σχετικά με την αλόγιστη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον η οποία έχει κυριολεκτικά «βραχυκυκλώσει» τις φυσικές διαδικασίες ανακύκλησης. Η σημασία και η αναγκαιότητα της παρουσίασης αυτής είναι ευνόητη για την επιβίωση του ανθρώπου, και των άλλων ειδών ζωής, στον γαλαζοπράσινο πλανήτη μας. Γιατί σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες η βλαπτική μας δράση συμβάλλει, μεταξύ των άλλων, και στο «φαινόμενο του θερμοκηπίου» και την κλιματολογική αλλαγή με τυφώνες, καταιγίδες, ξηρασίες και άλλες φυσικές καταστροφές που συνδέονται άμεσα με τις αλλαγές στο κλίμα της Γης.

Κάθε χρόνο δεκάδες δισεκατομμύρια τόνοι αέριων ρύπων από τις ανθρώπινες δραστηριότητες ανέρχονται στην ατμόσφαιρα, και θα μας κατατρέχουν για δεκάδες χρόνια στο μέλλον. Σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες η βλαπτική τους δράση επιτείνει το φυσικό «φαινόμενο του θερμοκηπίου» με πρώτο και ορατό σε όλους αποτέλεσμα το λιώσιμο των πάγων στους πόλους και στις οροσειρές. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών, θέτοντας σε κίνδυνο πολλές απ’ τις παράκτιες περιοχές του πλανήτη μας. Επειδή όμως το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Γης κατοικεί σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπου βρίσκονται άλλωστε και τα πιο εύφορα μέρη, είναι κατανοητό ότι εάν η τάση αυτή συνεχιστεί ανεξέλεγκτη, οι οικονομικές, κοινωνικές και οικολογικές επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες.

TO PERIVALLON KAI EGW (06)Κι όλα αυτά μέσα στον εντυπωσιακό τεράστιο θόλο του πλανηταρίου με μια εικόνα που κόβει την ανάσα και μετατρέπει την παράσταση σε μια εικονική περιπέτεια που κόβει την ανάσα και μένει για αυτό αξέχαστη.

Την ημέρα της πρεμιέρας θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις (ώρες 18:00, 19:30 και 20:30) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Απαραίτητα είναι μόνο τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το Ταμείο του Πλανηταρίου από τις 17:30 της ίδιας ημέρας. Την ημέρα αυτή την παράσταση θα προλογίσει ο κύριος Βασίλης Κωστόπουλος, Πρόεδρος του Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (Ε.Κ.Β.Α.Α.).

Ίδρυμα Ευγενίδου.

Λ. Συγγρού 387 , 175 64 Π. Φάληρο

(είσοδος από οδό Πεντέλης 11).


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.