Αρχική InfoMommy Σχέσεις Η αναγκαιότητα της «ψυχικής απόδρασης» του ατόμου στις διακοπές

Η αναγκαιότητα της «ψυχικής απόδρασης» του ατόμου στις διακοπές

Οι διακοπές φέρνουν στο μυαλό κάθε ατόμου ποικίλες και ξεχωριστές αναμνήσεις, προσδοκίες, συναισθήματα, αγαπημένα πρόσωπα, μέρη, εικόνες, μυρωδιές.

Κάνω διακοπές σημαίνει τη διακοπή από τους έντονους ρυθμούς και τη μονοτονία της καθημερινότητας και συμβολίζει την επικοινωνία και τη συντροφικότητα. Θα ήταν καλό να βιώνεται ως μία ευκαιρία ανάπαυλας, ξεγνοιασιάς και ψυχαγωγίας. Σε μία μάλιστα εποχή που η ανατροπή των σταθερών της ζωής, σε οικονομικό, κοινωνικό, ηθικό επίπεδο έχει γίνει κανόνας, το άτομο βιώνει καθημερινά, συναισθήματα όπως άγχος, αβεβαιότητα, ανασφάλεια, θυμό, απογοήτευση.

Μέσα σ’ ένα τέτοιο πλαίσιο ψυχολογικής πίεσης για αυτοσυντήρηση, η αναγκαιότητα και η σημασία για τήρηση των διακοπών συνέχεια αυξάνει.

Η ψυχολογική νοηματοδότηση των διακοπών

Οι διακοπές προϋποθέτουν ότι το άτομο θα φροντίσει για την ενδυνάμωση της ψυχολογίας του, αφιερώνοντας ποιοτικό χρόνο στον εαυτό του με στιγμές ουσιαστικής αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας με τα αγαπημένα του πρόσωπα, και κοινωνικής συναναστροφής. Θα αναγνωρίσει και θα αναπροσαρμόσει τις προσωπικές ανάγκες και προσδοκίες του, διαμορφώνοντας έτσι ένα πλαίσιο ρεαλιστικών, ευχάριστων διακοπών σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητές του και όχι ακολουθώντας κάποιους «μύθους» και «στερεότυπα» που υποτίθεται ότι καθορίζουν την επιτυχή έκβαση των διακοπών και κατά συνέπεια την ευτυχία του ατόμου. Το να μάθει να χαλαρώνει, να «απομακρύνεται» από εστίες που του προκαλούν ένταση και άγχος. Συνήθως μία από αυτές είναι η συνεχής, εξ αποστάσεως ενασχόληση με την εργασία ή ακόμη το άγχος της άμεσης ανταπόκρισης στην «επικοινωνία» και δικτύωση που «επιβάλλουν» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο σύγχρονος τρόπος ζωής.

Στόχος των διακοπών για το άτομο θα πρέπει να είναι η σταδιακή «ψυχική απόδραση» που χαρακτηρίζει τις ποιοτικές διακοπές (έρευνες δείχνουν ότι θα πρέπει να εστιάζουμε στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα) και να βιώσει τα οφέλη που του προσφέρονται. Πιο συγκεκριμένα, να αποφορτιστεί, να μειώσει το άγχος του, να πάρει απόσταση από τα προβλήματα που ενδεχομένως το απασχολούν και να ενεργήσει στη συνέχεια με μεγαλύτερη αντικειμενικότητα και ψυχραιμία.

Συναισθήματα που ευνοούνται κατά τη διάρκεια των διακοπών, όπως η ελευθερία στη σκέψη και έκφραση, οι στιγμές ευτυχίας, χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς βοηθούν το άτομο να αποκτήσει τα «ψυχικά αποθέματα» για να ανταποκριθεί όσο το δυνατόν καλύτερα και να διαχειριστεί τα συναισθήματά του στις υψηλές απαιτήσεις και στις δύσκολες περιόδους της ζωής του.

Μην ξεχνάτε, πως οι διακοπές δεν είναι πολυτέλεια αλλά είναι βασική ανάγκη, δικαίωμα και απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για τη σωματική υγεία όσο και για την ψυχική ισορροπία του ατόμου.

Λίλιαν Σουμέλη
Ψυχολόγος - Οικογενειακή Σύμβουλος
Σύμβουλος Διαχείρισης Σταδιοδρομίας
E-mail: liliane_gr@yahoo.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.