Αρχική InfoDad Η αρτηριακή πίεση στο επίκεντρο συζήτησης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (22/1)

Η αρτηριακή πίεση στο επίκεντρο συζήτησης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (22/1)

13-Womens-Health-Hypertension11Η υπέρταση, ένας σιωπηλός και αργός δολοφόνος, πλήττει περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, κοστίζει δισεκατομμύρια στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και μειώνει δραματικά το προσδόκιμο της ζωής. Γι αυτό το τεράστιο και σοβαρό πρόβλημα υγείας θα μιλήσουν από το βήμα του Megaron Plus και στο πλαίσιο του κύκλου «Η Επιστήμη στη ζωή μας» οι καθηγητές παθολογίας Απόστολος Αχείμαστος και καρδιολογίας Διονύσιος Κόκκινος, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο καθηγητής παθολογίας Χρύσανθος Ζαμπούλης, την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στις 19:00 το απόγευμα.

Ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνεται συνεχώς καθώς οι άνθρωποι ζουν όλο και περισσότερο, ιδιαίτερα στον δυτικό κόσμο. Η παχυσαρκία, οι συνήθειες του δυτικού τρόπου ζωής, που υιοθετούνται και από τον αναπτυσσόμενο κόσμο, η επιβαρυμένη με λίπη και τοξίνες διατροφή επιδεινώνουν διαρκώς το πρόβλημα και δημιουργούν δυσοίωνες προοπτικές για την προσωπική υγεία, αλλά και για τα συστήματα υγείας.

Η αρτηριακή υπέρταση είναι χρόνιο πρόβλημα, κάνει την καρδιά να δουλεύει πιο εντατικά και ευθύνεται για τα εγκεφαλικά, τα εμφράγματα, την καρδιακή ανεπάρκεια, τα ανευρύσματα των αρτηριών και τη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από παθήσεις που οφείλονται στην υπέρταση, ενώ το κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι εξίσου θανατηφόρο. Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας, τα άμεσα και έμμεσα έξοδα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης κατά το 2010 στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 76 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 50% των ανθρώπων που πάσχουν από υπέρταση δεν το γνωρίζουν, αλλά και όσοι το γνωρίζουν δεν εγκαταλείπουν εύκολα τον τρόπο ζωής που προκάλεσε το πρόβλημά τους. Οι γιατροί συνιστούν μια δίαιτα φτωχή σε νάτριο (αλάτι) και πλούσια σε πρωτεΐνες, λαχανικά και φρούτα, απώλεια βάρους, αεροβική σωματική άσκηση και διαζύγιο με το τσιγάρο. Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος των ΗΠΑ έχει υιοθετήσει και προτείνει τη δίαιτα DASH, που βασίζεται στους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα λαχανικά και τα φρούτα.

Παράλληλη με την αλλαγή στον τρόπο ζωής είναι η θεραπευτική αγωγή με φάρμακα που θεωρούνται αποτελεσματικά και έχουν λίγες ανεπιθύμητες ενέργειες. Η σωστή χρησιμοποίησή τους, υποστηρίζουν οι γιατροί, όσο το δυνατόν νωρίτερα και ταχύτερα, περιορίζει δραστικά τις επιπλοκές και τις απειλές της υπέρτασης. Σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα έχει από χρόνια αρχίσει εκστρατεία ενημέρωσης κοινού και γιατρών για τη σύγχρονη αυτή πανδημία, που μέχρι πριν από μερικές δεκαετίας ονομαζόταν «ασθένεια υψηλών παλμών» και αντιμετωπιζόταν με αφαιμάξεις ή με τη χρήση βδελλών

Ομιλητές:

Απόστολος Αχείμαστος,
Καθηγητής Παθολογίας, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Διονύσιος Κόκκινος,
Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονίζει

ο Χρύσανθος Ζαμπούλης,
Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας, Ιατρική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Είναι ύπουλη, κάνει την καρδιά να χοροπηδάει, μια επίμονη απειλή μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό, απρόβλεπτη στις συνέπειές της και υπεύθυνη για σοβαρές παθήσεις και την καρδιαγγειακή θνησιμότητα.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,
Αίθουσα “Χρήστος Λαμπράκης”,

Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.