Η ασφάλεια του παιδιού στο αυτοκίνητο

car

Κανόνες που πρέπει να τηρούνται για το κάθισμα του αυτοκινήτου 
Η χρήση του παιδικού καθίσματος είναι υποχρεωτική, διότι προβλέπεται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), όμως πάνω από όλα είναι μια ένδειξη αγάπης προς το παιδί σας.
Στις ευρωπαϊκές χώρες προβλέπεται γενικά από το νόμο, όλοι οι επιβάτες να χρησιμοποιούν τα κατάλληλα συστήματα συγκράτησης όταν μετακινούνται με αυτοκινητο. ζώνη ασφαλείας για τους ενήλικες και παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου για τα παιδιά.
Σύμφωνα με την νομοθεσία, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η μεταφορά παιδιών με αυτοκίνητο από τη γέννηση και μέχρι να φτάσουν σε ύψος 1,5 μέτρο πρέπει να γίνεται πάντα με ένα σύστημα συγκράτησης κατάλληλο για το ύψος και το βάρος τους*.
Ανάστημα κάτω από το 1,50 μέτρο

Όλα τα παιδιά ύψους μικρότερου του 1,50 μέτρου, πρέπει να ταξιδεύουν πάντα με καθισματάκι αυτοκινήτου

*Ομάδα 0+: τοποθετείτε πάντα προς την αντίθετη κατεύθυνση πορείας. Αν το μπροστινό κάθισμα διαθέτει αερόσακο, απενεργοποιήστε τον πριν τοποθετήσετε το παιδικό κάθισμα.
Ανάστημα όμοιο ή ανώτερο από το 1,50 μέτρο

Κανονικές ζώνες περιλαμβάνονται στο αυτοκίνητο

* Το πιο διαδεδομένο κριτήριο στην Ευρώπη. Ελέγξτε τους ισχύοντες κανονισμούς της χώρας σας.

kid

Το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου σώζει τη ζωή του παιδιού
Όταν το παιδί ταξιδεύει χωρίς παιδικό κάθισμα, κινδυνεύει να πεταχτεί από το κάθισμα και να χτυπήσει βίαια πάνω στο ταμπλό, το παρμπρίζ ή τα μπροστινά καθίσματα. Σε αυτή τη περίπτωση, ο κίνδυνος θανατηφόρου ή πολύ σοβαρού τραυματισμού, είναι επτά φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με ένα παιδί που μεταφέρεται σωστά.
Ο λόγος για τον οποίο καθίσταται απαραίτητη η χρήση του παιδικού καθίσματος, μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητός με ένα απλό παράδειγμα. Ένα παιδί βάρους 15 κιλών που ταξιδεύει μέσα σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο εμπλέκεται σε ένα ατύχημα με μετωπική σύγκρουση στα 50 χιλιόμετρα την ώρα, ασκεί μία δύναμη ίση με 416 κιλά.<>
Τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου χρησιμοποιούνται συχνά με εσφαλμένο τρόπο. Η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με το προїόν και την συναρμολόγησή του και η ακαταλληλότητα του παιδικού καθίσματος, μπορούν όντως να παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο.FAQ

Τα πιο συχνά σφάλματα στη χρήση του παιδικού καθίσματος είναι 

  • Ζώνες σε επαφή με τον λαιμό
  • Μπερδεμένες ή χαλαρές ζώνες
  • Διαγώνια ζώνη κάτω από τον βραχίονα
  • Παιδικό κάθισμα ή πολύ μεγάλο ή πολύ μικρό
  • Παιδικό κάθισμα τοποθετημένο με πολύ χαλαρό τρόπο

chicco
Οι κανόνες για τους παραγωγούς & η ετικέτα έγκρισης 

Όλες οι εταιρείες παραγωγής παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου πρέπει να τηρούν τις προδιαγραφές της Ευρωπαїκής Οδηγίας ECE R44 που καθορίζει τα κριτήρια σχεδιασμού, έγκρισης και παραγωγής.
Κάθε προїόν, πριν εισαχθεί στην αγορά, υποβάλλεται σε μια ειδική διαδικασία έγκρισης από πιστοποιημένα εργαστήρια που εγγυάται στον καταναλωτή ότι το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου πληροί τις προβλεπόμενες από το νόμο παραμέτρους.
Κάθε παιδικό κάθισμα, κατασκευασμένο και εγκεκριμένο σύμφωνα με τους κανονισμούς, διαθέτει την ετικέτα έγκρισης.
Αυτή η πορτοκαλί ετικέτα αποτελεί ένα είδος δελτίου ταυτότητας του παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου και δείχνει τα βασικά χαρακτηριστικά του. Πριν από την αγορά, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε για την ύπαρξη της ετικέτας πάνω στο προїόν. Συνήθως είναι κολλημένη στο πίσω μέρος ή στη βάση του παιδικού καθίσματος και αναγνωρίζεται εύκολα από το πορτοκαλί της χρώμα.
Τα μεταχειρισμένα δεν είναι εγγυημένα 

Η χρήση μεταχειρισμένων παιδικών καθισμάτων δεν συνιστάται, διότι μπορεί να έχουν υποστεί μη ορατή ζημιά ή φθορά.
Είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε παιδικά καθίσματα που έχουν εμπλακεί σε κάποιο ατύχημα. Δυναμικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε εγκεκριμένα εργαστήρια, τα οποία προσομοιώνουν τα τροχαία ατυχήματα, έχουν αποδείξει ότι ορισμένα τμήματα του παιδικού καθίσματος που έχουν ήδη υποστεί μία σύγκρουση, μπορούν να σπάσουν πιο εύκολα.
Επιπλέον, τα μεταχειρισμένα παιδικά καθίσματα, συχνά δεν διαθέτουν το εγχειρίδιο οδηγιών που είναι απαραίτητο για τη σωστή τοποθέτηση και χρήση.

Με την επίβλεψη του Βρεφικού Ερευνητικού Κέντρου Chicco:

osservatorio
Μάθετε περισσότερα την ασφάλεια του παιδιού σας στο αυτοκίνητο στο http://babycarsafety.chicco.com/ ή στο www.chicco.gr