Αρχική Infokids Διατροφή & Fitness Η διατροφή των παιδιών και τα συνηθισμένα λάθη

Η διατροφή των παιδιών και τα συνηθισμένα λάθη

shutterstock_54462430

Στις μέρες μας, σημαντικό ρόλο παίζουν οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών και κατά πόσο οι γονείς διδάσκουν ένα παιδί στο να τρέφεται σωστά. Δυστυχώς, με την καθημερινότητα να γίνεται ολοένα και πιο απαιτητική, οι γονείς αφιερώνουν όλο και λιγότερο χρόνο στη ισορροπημένη διατροφή των παιδιών τους. Έρευνες στην Ευρώπη δείχνουν ότι η παιδική παχυσαρκία διαρκώς αυξάνεται, ειδικά σε σημείο να ξεπερνά το 1/3 του παιδικού πληθυσμού. Έτσι, από πολύ μικρή ηλικία, τα υπέρβαρα παιδιά παρουσιάζουν διάφορες ασθένειες όπως αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη και ινσουλίνη του αίματος. Για τον λόγο αυτό, θα αναφέρουμε κάποια βασικά λάθη που κάνουν οι γονείς χωρίς να τα συνειδητοποιούν.

  • Το πρώτο σφάλμα, από εκεί που ξεκινάνε όλα, είναι πως δεν θέλουν το παιδί μέσα στην κουζίνα. Είναι σημαντικό να μάθει από μικρή ηλικία πώς γίνεται η προετοιμασία του φαγητού. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί έρχεται σε επαφή με νέες γεύσεις. Φυσικά, όταν συμμετέχει στην παρασκευή του φαγητού, είναι πιο εύκολο να το δοκιμάσει, κάτι που κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα του άρεσε και φυσικά δεν θα το έτρωγε.
  • Ένα δεύτερο λάθος που κάνουν οι γονείς είναι να «πιέζουν» το παιδί να φάει κάτι που δεν θέλει, λέγοντάς του ότι θα το ανταμείψουν με κάποιο γλυκό. Έτσι, το παιδί όχι μόνο δεν εξοικειώνεται με κάποιες τροφές, αλλά όταν το τρόφιμο – ανταμοιβή γίνεται διαθέσιμο, θα καταναλώνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες. Καλό είναι το παιδί να εξοικειώνεται σιγά σιγά με κάποιες τροφές. Για παράδειγμα, τα λαχανικά μπορούν να σερβίρονται σε μικρή ποσότητα, πάντα με κάτι άλλο, χωρίς κάποιο σχόλιο για το αν φάει ή δεν φάει τις συγκεκριμένες τροφές.
  • Ένα μεγάλο μέρος των τροφών που δεν αρέσουν στα παιδιά είναι τα λαχανικά και ο λόγος είναι ότι δεν τους τα παρουσιάζουν σωστά! Σημαντικός παράγοντας είναι το σωστό ψήσιμο. Τα λαχανικά πρέπει να είναι εξίσου φρέσκα όταν έχουν μαγειρευτεί, γι’ αυτό και πρέπει να βράζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε μικρές ποσότητες νερού. Έτσι, μπορούν τα παιδιά να «βουτάνε» κομμάτια λαχανικών μέσα σε τριμμένο τυρί ή σε διάφορες σάλτσες, κάτι που θα δείξει στα παιδιά ότι το φαγητό είναι διασκεδαστικό.
  • Προχωρώντας παρακάτω, είναι σημαντικό να εστιάσουμε στο ότι οι γονείς είναι τα πρότυπα των παιδιών. Έχοντας αυτό σαν βάση, μπορούμε να δούμε ότι τα παιδιά μιμούνται τις διατροφικές συνήθειες που ακολουθούν οι ίδιοι οι γονείς μέσα στο σπίτι. Ένας εξίσου σωστός τρόπος διατροφής από τον «μεγάλο», θα περάσει και στον «μικρό». Άλλωστε, μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή είναι ιδανική και για τους δύο.
  • Στη συνέχεια και αφού τα παιδιά δεν θέλουν να φάνε ορισμένες τροφές, αρχίζουν οι γονείς την πίεση. Ένα πολύ σημαντικό λάθος είναι το «δεν θα σηκωθείς από το τραπέζι αν δεν φας όλο σου το φαγητό». Με αυτόν όμως τον τρόπο δεν καταλαβαίνουν ότι το παιδί έτσι δεν μαθαίνει πότε πεινάει και πότε όχι, κάτι που δεν θα δημιουργήσει μέσα του την ικανότητα ελέγχου πρόσληψης φαγητού. Και μετά από όλα αυτά υποκύπτουν στα θέλω των παιδιών.

Οι γονείς θα πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσουν ότι η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών. Γι' αυτό και πρέπει να έχουν κάποια αυτονομία. Έτσι δεν θα πρέπει να γίνονται εξουσιαστικοί και παρεμβατικοί στη διατροφική συμπεριφορά του παιδιού αλλά είναι καλύτερο να αντιληφθούν πως ένας «πιο διακριτικός έλεγχος» είναι πιο συνετός και πιο αποτελεσματικός.

Διαιτολογικό Γραφείο
Μαρία Ριμική & Συνεργάτες
Κηφισίας 46, Αθήνα
Τηλ. 2107792706
Εmail: info@rimiki.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.