Η “Δυτική αποβάθρα” του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές στο Εθνικό Θέατρο (από 24/9)

IMG_8012Το Εθνικό Θέατρο επαναλαμβάνει από 24/9 έως και 5/10 τη «Δυτική αποβάθρα», του διάσημου Γάλλου συγγραφέα και σκηνοθέτη Μπερνάρ-Μαρί Κολτές, σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Comédie de Reims Λουντοβίκ Λαγκάρντ.

Η παράσταση είναι συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και της Comédie de Reims και γίνεται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Eλλάδος στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014».

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Η ιδέα για τη «Δυτική αποβάθρα» γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, στις όχθες του ποταμού Χάντσον, δυτικά του Μανχάταν, όπου υπήρχε ένα μεγάλο, έρημο υπόστεγο που ανήκε στις παλιές αποβάθρες. Εκεί ο Κολτές οραματίστηκε ένα τόπο-πέρασμα όμοιο με σταυροδρόμι, ένα μετα-μοντέρνο γκέτο μύησης ή απώλειας για κάθε καρυδιάς καρύδι που ξεβράζεται δίπλα στο ποτάμι, μια «γκρίζα ζώνη» μεταξύ ζωής και περιθωρίου, ελπίδας και εξαθλίωσης.

Σ΄ αυτόν τον αστικό «λαβύρινθο» θα σμίξουν όλοι οι ήρωες του έργου: Ο Κοχ, οικονομικός διευθυντής που κατασπατάλησε σκανδαλωδώς μια περιουσία και ψάχνει μια γωνιά για να πεθάνει, η βοηθός του Μονίκ, ο Αμπάντ, ο μαύρος περήφανος μετανάστης που δεν μιλάει σε κανέναν, ο ντίλερ Σαρλ που ούτε κοιμάται, ούτε ονειρεύεται και «εξουσιάζει» τον Αμπάντ… Κάτω από το ίδιο σκοτεινό υπόστεγο, στην άκρη του αυτοκινητόδρομου, οι ήρωες θα προσπαθήσουν το ακατόρθωτο σε μια συνάντηση μοιραία για όλους: να συνδιαλαγούν σε μια άγνωστη γλώσσα, που οι κοινωνικές διαφορές αλλά και η εσωτερική απομόνωση του καθενός αποκλείουν την αποκρυπτογράφησή της. Κάθε πιθανότητα εγγύτητας και επικοινωνίας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη μέχρι το τέλος.

IMG_7745Οι συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Ludovic Lagarde
Δραματουργία: Marion Stoufflet
Σκηνικά: Antoine Vasseur
Φωτισμοί: Sébastien Michaud
Κοστούμια: Εύα Νάθενα
Βίντεο: Γρηγόρης Ρέντης
Ήχος: David Bichindaritz
Βοηθός ενδυματολόγου: Αλέγια Παπαγεωργίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Βαμβούκος
Φωτογράφος της παράστασης: Πάτροκλος Σκαφιδάς

Οι ηθοποιοί (αλφαβητικά):

Σαμουήλ Ακιμόλα: Αμπάντ
Αναστασία-Ραφαέλλα Κονίδη: Κλερ
Γιώργος Κοτανίδης: Ροντόλφ
Δημήτρης Λάλος: Σαρλ
Θέμις Μπαζάκα: Σεσίλ
Μαρία Ναυπλιώτου: Μονίκ
Γιάννης Νιάρρος: Φακ
Νίκος Χατζόπουλος: Κοχ

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 / Κυριακή 19:30

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό) / Τετάρτη (απογευματινή) και Πέμπτη: 13 ευρώ

Εθνικό Θέατρο – Σκηνή “Νίκος Κούρκουλος”,
Αγίου Κωνσταντίνου 22-24
Τηλ: 210 5288170-171, 210 7234567