Αρχική InfoTeens Υγεία Η έναρξη της εφηβείας στα κορίτσια εξαρτάται από τα γονίδια των γονέων

Η έναρξη της εφηβείας στα κορίτσια εξαρτάται από τα γονίδια των γονέων

Teens-Riding-BicyclesΗ ηλικία κατά την οποία ένα κορίτσι φτάνει στην εφηβεία θα μπορούσε να επηρεάσει την εμφάνιση διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και καρκίνου του μαστού στη μετέπειτα ζωή του, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Νέα μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Cambridge ανακάλυψε ότι η ηλικία κατά την οποία μια κοπέλα φτάνει στη σεξουαλική ωρίμανση καθορίζεται από τα γονίδια που κληρονομεί από τους γονείς της. Πρόκειται για τα λεγόμενα «αποτυπωμένα» γονίδια και η δραστηριότητά τους διαφέρει ανάλογα με το ποιος από τους δύο γονείς τα κληροδοτεί στο παιδί.

Ο επικεφαλής της έρευνας Dr. John Perry επισημαίνει ότι η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για γενετικές μελέτες αναφορικά με τη σχέση ανάμεσα στην εφηβεία και την πιθανότητα ανάπτυξης μιας σειράς ασθενειών αργότερα στη ζωή.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature με τη συμμετοχή 180.000 γυναικών, εντόπισε 123 γονίδια που σχετίζονται με την εμφάνιση της πρώτης περιόδου στα κορίτσια, έξι εκ των οποίων ανήκουν στην κατηγορία των αποτυπωμένων.

Μερικά αποτυπωμένα γονίδια ενεργοποιούνται μόνο όταν έχουν κληροδοτηθεί από τον πατέρα και άλλα μόνο όταν προέρχονται από την μητέρα. Επειδή και οι δύο τύποι των αποτυπωμένων γονιδίων μπορεί να δρουν ταυτόχρονα σε ένα κορίτσι, είναι πολύ πιθανό μέσα στον οργανισμό να διεξάγεται μία σύγκρουση ανάμεσα στα γονεϊκά γονίδια, σχετικά με την ταχύτητα της σεξουαλικής ωρίμανσης του παιδιού και τον χρόνο έναρξης της εφηβείας.

Τέλος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παρατηρείται μεγάλη διαφοροποίηση στην ηλικία έναρξης της εφηβείας. Μερικά κορίτσια εισέρχονται σε αυτήν από τα 8 χρόνια τους και άλλα στην ηλικία των 13 ετών, ενώ καθοριστικό ρόλο παίζουν κι άλλοι παράγοντες όπως η διατροφή και η σωματική άσκηση.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.