Η ερώτηση της 12χρονης από τις Φιλιππίνες που συγκίνησε τον Πάπα Φραγκίσκο

24CE15C800000578-0-Francis_was_driven_through_crowds_in_a_popemobile_modified_from_-a-10_1421571728802Έξι εκατομμύρια άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Μανίλα για να υποδεχτούν τον Πάπα Φραγκίσκο και να ακούσουν το χθεσινό του κήρυγμα, αριθμός-ρεκόρ για την πρωτεύουσα των Φιλιππίνων. Παρά την έντονη βροχή, το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί κατά μήκος των 148 στρεμμάτων του Rizal Park και τις λεωφόρους γύρω από αυτό, ξέσπασε σε κραυγές χαράς κατά την άφιξη του Πάπα, δείγμα της απίστευτης απήχησης που έχει στην περιθωριακή κοινωνία μιας χώρας, όπου περίπου το ένα τέταρτο των 100 εκατομμυρίων κατοίκων της ζούνε μέσα στη φτώχεια.

Ο Πάπας κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας από την πενθήμερη περιοδεία του στην Ασιατική ήπειρο, ήρθε αντιμέτωπος και συγκινήθηκε ιδιαίτερα από την ερώτηση μιας 12χρονης ορφανής για το πώς ο Θεός επιτρέπει σε αθώα παιδιά που δεν έχουν κάνει κάτι κακό, να παρασύρονται στη χρήση ναρκωτικών και την πορνεία.

«Πολλά παιδιά εγκαταλείπονται από τους γονείς τους. Σε πολλά από αυτά συνέβησαν άσχημα πράγματα, όπως η χρήση ναρκωτικών και η πορνεία. Γιατί ο Θεός επιτρέπει να συμβαίνει αυτό, ακόμη κι αν τα παιδιά δεν φταίνε σε κάτι;», ρώτησε χαρακτηριστικά η Glyzelle Iris Palomar και ξέσπασε σε δάκρυα χωρίς να ολοκληρώσει το καλωσόρισμα προς τον Πάπα. Εκείνος την αγκάλιασε και αργότερα θέλησε να απαντήσει μέσα από τον λόγο που είχε προετοιμάσει.

24CEC9F500000578-2915281-image-a-10_1421597400663«Δεν είναι η μόνη που θέτει μια ερώτηση για την οποία δεν υπάρχει καμία απάντηση και δεν ήταν καν σε θέση να την εκφράσει με λόγια αλλά με δάκρυα στα μάτια», είπε εμφανώς συγκινημένος ο Πάπας Φραγκίσκος και συνέχισε: «Γιατί τα παιδιά υποφέρουν; Καλώ τον καθένα από σας να αναρωτηθεί: «Έχω μάθει πώς να συμπονώ ένα πεινασμένο παιδί, ένα άστεγο παιδί που κάνει χρήση ναρκωτικών, ένα εγκαταλελειμμένο και κακοποιημένο παιδί που η κοινωνία το χρησιμοποιεί σαν σκλάβο»;

Δεν δίστασε επίσης να σημειώσει, ότι υπήρχαν περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες στο πλήθος και ήταν ένα μικρό κορίτσι που βρήκε το θάρρος να συγκινήσει τους πάντες με τα λόγια της: «Οι γυναίκες έχουν πολλά να μας πούνε στη σημερινή κοινωνία. Μερικές φορές δεν τους αφήνουμε περιθώρια να εκφραστούν, αλλά οι γυναίκες είναι σε θέση να βλέπουν τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία, με διαφορετικό μάτι, και να θέτουν ερωτήματα που οι άνδρες δεν είναι σε θέση να καταλάβουν».

Ο Πάπας αφιέρωσε την τελευταία ομιλία του ταξιδιού του στα παιδιά: «Πρέπει να δούμε το κάθε παιδί ως δώρο, να το αγαπάμε και να το προστατεύουμε. Πρέπει να φροντίσουμε για τους νέους μας, να μην τους κλέψουμε τις ελπίδες και να μην τους καταδικάσουμε σε μια ζωή στους δρόμους».

Διαβάστε επίσης:

Υπέρ του δημόσιου θηλασμού ο Πάπας Φραγκίσκος

Πάπας Φραγκίσκος: Βάφτισε μωρό εκτός θρησκευτικού γάμου