Η φτώχεια έκανε παχύσαρκα τα Ελληνόπουλα. Αναρωτιέστε πώς; Γιατί δεν φέρνει αποτελέσματα η μεσογειακή διατροφή;

Obese-children-bullied-more-often
Το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα της Ευρώπης και σίγουρα συνδέεται άμεσα με την οικονομική κρίση. Η κακή ποιότητα του φαγητού οδήγησε σε αύξηση του σωματικού βάρους των παιδιών του δημοτικού κατά ποσοστό 50%.

Κι ενώ ύμνοι γράφονται παγκοσμίως για την υψηλή διατροφική αξία της μεσογειακής διατροφής, δυστυχώς, στην Ελλάδα του 2014, οι πολίτες της, επιφορτισμένοι με σοβαρές έγνοιες που αφορούν την επιβίωσή τους, την έχουν παραμερίσει. Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο να μην ακολουθούμε εμείς οι Έλληνες τη μεσογειακή διατροφή, τρώγοντας άσχημα, θέτοντας τον εαυτό μας και την υγεία μας σε σοβαρούς κινδύνους.
Η παιδική παχυσαρκία παραμένει μείζονα απειλή τόσο για την ατομική όσο και για τη δημόσια υγεία, αφού σχετίζεται με πληθώρα σωματικών και ψυχολογικών διαταραχών, που εμφανίζονται στην παιδική ηλικία και διατηρούνται και στην ενήλικο ζωή.

 
Οι επιπτώσεις της παιδικής παχυσαρκίας
* Αύξηση της αρτηριακής πίεσης

*9-13% των υπέρβαρων παιδιών έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση
*30% των παχύσαρκων παιδιών έχει υπέρταση
*Δυσλιπιδαιμία
*Ινσουλινοαντίσταση – Υπερισνουλιναιμία
*25% των παχύσαρκων παιδιών έχουν διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη
*45% των νέο-διαγνωσθέντων διαβητικών παιδιών & εφήβων είναι τύπου 2 (ΗΠΑ)
*Ψυχολογικές επιδράσεις: 57% των παχύσαρκων κοριτσιών & 35% των παχύσαρκων αγοριών
*Διαταραχές ύπνου: 33% των σοβαρά παχύσαρκων παιδιών, έχουν αποφρακτική άπνοια ύπνου
*65% των παχύσαρκων παιδιών, ηλικίας 5-10 ετών, έχουν τουλάχιστον 1 παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου
*Υπέρταση
*Υπερλιπιδαιμία
*Διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη
*30% των παχύσαρκων παιδιών και εφήβων έχουν μεταβολικό σύνδρομο

obese-youngsters-children-body-fat
Τι δείχνει η Έρευνα από το Ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)
Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δημοσιεύτηκαν τον προηγούμενο μήνα και αφορούσαν το ποσοστό παχυσαρκίας και το ποσοστό σωματικού βάρους πάνω από το φυσιολογικό, παιδιών 6-9 ετών, σε 16 Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Πανελλήνια Μελέτη της ΕΙΕΠ
Η έρευνα της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, για παιδιά ηλικίας 7 και 9 ετών, έγινε στο πλαίσιο του COSI και συμμετείχαν 5.682 μαθητές του Δημοτικών Σχολείων, 2.758 της Β’ τάξης και 2.924 της Δ’ τάξης.
Πάνω από το φυσιολογικό το ποσοστό παχυσαρκίας και ποσοστό σωματικού βάρους για παιδιά 6-9 ετών, σε 16 Ευρωπαϊκές χώρες, με το υψηλότερο της Ελλάδος

Το 48,9% των αγοριών και το 44,8% των κοριτσιών της Β’ Τάξη Δημοτικού έχει βάρος άνω του φυσιολογικού και τα ποσοστά αυτά είναι τα υψηλότερα από όλες τις χώρες.

Στα αγόρια της Β’ τάξης το μέσο βάρος ήταν 29,5 κιλά το υψηλότερο, ο μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 17,7 kg/m2 ο υψηλότερος και το ποσοστό παχυσαρκίας ήταν 23,9%, σύμφωνα με τα κριτήρια του ΠΟΥ, το υψηλότερο.

Στα κορίτσια αντίστοιχα, το μέσο βάρος ήταν 29,1 κιλά το υψηλότερο, ο μέσος ΔΜΣ 17,7 kg/m2 ο υψηλότερος και το ποσοστό παχυσαρκίας ήταν 18,6%, το υψηλότερο.
Το 57,2% των αγοριών και το 50,0% των κοριτσιών της Δ’ τάξης Δημοτικού, έχει βάρος άνω του φυσιολογικού.
Στα αγόρια το μέσο βάρος ήταν 38,4 κιλά το υψηλότερο, ο μέσος ΔΜΣ 19,5 kg/m2 ο υψηλότερος και το ποσοστό παχυσαρκίας ήταν 30,5% το υψηλότερο.
Στα κορίτσια, αντίστοιχα το μέσο βάρος ήταν 37,6 κιλά το υψηλότερο, ο μέσος ΔΜΣ 19,2 kg/m2 ο υψηλότερος και το ποσοστό παχυσαρκίας ήταν 20,8% το υψηλότερο της μελέτης.

Η παιδική παχυσαρκία και οικονομική κατάσταση της οικογένειας
Η εξαετής οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα, λόγω της λήψης θερμιδογόνου φθηνής τροφής, φαίνεται να οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους πάνω από το φυσιολογικό όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους εφήβους και στους ενήλικες, με αποτέλεσμα να τίθεται η υγεία τους σε αυξημένο κίνδυνο.
Η παιδική παχυσαρκία έχει αυξημένη συχνότητα σε χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα.
Στα αγόρια ηλικίας 7 ετών, σε οικογένειες με ετήσιο προσδιοριζόμενο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 12.000€, ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ήταν 18,1 kg/m2 ενώ στα αγόρια σε οικογένειες με εισόδημα άνω ή ίσιο των 30.000€, ήταν 17,27 kg/m2, σαφώς χαμηλότερος.

Αντίστοιχα, για τα κορίτσια ηλικίας 7 ετών σε οικογένειες με ετήσιο προσδιοριζόμενο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 12.000€, ο ΔΜΣ ήταν 17,83 kg/m2 & τα κορίτσια σε οικογένειες με εισόδημα άνω ή ίσιο με των 30.000€, 16,75 kg/m2.

Τα ποσοστά παχυσαρκίας σε αγόρια ηλικίας 7 ετών ήταν 25,5% για ετήσιο προσδιοριζόμενο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 30.000€ και 6,7% για μεγαλύτερο ή ίσιο των 30.000€.
Τα αντίστοιχα ποσοστά στα κορίτσια της ίδιας ηλικίας ήταν 26,4% για κάτω των 30.000€ και 12,5% για εισόδημα μεγαλύτερο ή ίσο με 30.000€.