Αρχική InfoMommy Υγεία Η γρίπη σε έξαρση - 4 θάνατοι μέχρι τώρα

Η γρίπη σε έξαρση - 4 θάνατοι μέχρι τώρα

flu

Τα κρούσματα γρίπης στη χώρα μας γίνονται όλο και συχνά, ενώ οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων μιλούν για την επίσημη "έναρξη του κύματος εποχικής γρίπης στην Ελλάδα", το οποίο αναμένεται να ενταθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Ήδη καταγράφονται τέσσερις θάνατοι από επιπλοκές της νόσου, ενώ εκατοντάδες ακόμη άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε όλη τη χώρα.

 
Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2015, είχαν καταγραφεί 6 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης που είχαν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ, ενώ παράλληλα έχουν καταγραφεί συνολικά 4 θάνατοι. Ο αριθμός αυτός, δε, αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω αύξηση, δεδομένου ότι αφενός το κύμα γρίπης αναμένεται να έχει διάρκεια περίπου 3 μήνες και αφετέρου ότι, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των ειδικών "αναμένεται αυξητική τάση στα κρούσματα εποχικής γρίπης τις επόμενες εβδομάδες".

 
Εκτίμηση του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ότι στην Ελλάδα η κυκλοφορία στελεχών γρίπης θα αφορά κυρίως τα στελέχη τύπου Α(Η3Ν2), Α (H1N1)pdm09, καθώς και στελεχών τύπου Β.
"Θα πρέπει να γίνει συνείδηση ότι η γρίπη αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας που κάθε χρόνο με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση θα μας απασχολεί. Εκατοντάδες ζωές χάνονται κάθε χρόνο, ενώ παράλληλα οι οικονομικές επιπτώσεις επιβαρύνουν τόσο το Σύστημα Υγείας της χώρας μας όσο και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο" αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Κέντρου, από το οποίο υπενθυμίζεται ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, ιδιαίτερα σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Το εμβόλιο
Σε ό,τι αφορά το βαθμό κάλυψης των πολιτών που εμβολιάσθηκαν φέτος, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπογραμμίζει πως ο λόγος που το εμβόλιο περιέχει στέλεχος με γενετικές διαφορές από το προεξάρχον στέλεχος που ευθύνεται τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική για την υψηλή νοσηρότητα της γρίπης είναι διότι το εποχικό εμβόλιο της γρίπης περιέχει στελέχη της γρίπης που οι ειδικοί ότι θα επικρατήσουν φέτος στο βόρειο ημισφαίριο και όχι τον διαφοροποιημένο υπότυπο H3N2, που όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι θα αποτελέσει σημαντικό αίτιο της φετινής γρίπης. Ωστόσο, ο υπότυπος αυτός απομονώνεται μέχρι στιγμής σχεδόν στα μισά επιβεβαιωμένα περιστατικά γρίπης στις Ευρωπαϊκές χώρες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Ελλάδα αναμένεται η κυκλοφορία τόσο του στελέχους γρίπης Α(Η3Ν2), όπως επίσης του στελέχους Α (H1N1)pdm09 και του στελέχους τύπου Β.

Επισημαίνεται ότι, το παιδιατρικό αντιγριπικό εμβόλιο (ή η παιδιατρική δόση) χορηγείται μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Μετά την ηλικία αυτή συνιστάται χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων ενηλίκου.
Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Παρότι το προληπτικό μέτρο του αντιγριπικού εμβολιασμού απευθύνεται σε όλα τα άτομα, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό αυτό να εφαρμόζεται σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου.
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι εξής:
1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
2. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους
παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
• Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
• Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές.
• Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
• Μεταμόσχευση οργάνων
• Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
• Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
• Χρόνια νεφροπάθεια.
• Νευρομυϊκά νοσήματα
4. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.
5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδήαρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό ο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
7. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων- λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

Προκειμένου να διευκολυνθεί η εμβολιαστική κάλυψη των άπορων και ανασφάλιστων ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, το Υπουργείο Υγείας θα αποστείλει σε όλες τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, κατόπιν γραπτών αιτημάτων τους προς τη Δ/ση Δημόσιας Υγιεινής, αντιγριπικά εμβόλια, οι οποίες με τη σειρά τους θα
τα διανείμουν σε δομές υγείας που διενεργούν εμβολιασμούς στις περιοχές ευθύνης τους. Επισημαίνεται ότι προτεραιότητα έχουν μόνο άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (1-6) και δεν καλύπτονται από ασφαλιστικό φορέα υγείας, τα οποία φυσικά θα μπορούν να εμβολιάζονται και σε κάθε δομή υγείας που διενεργεί εμβολιασμούς και έχει προμηθευτεί αντιγριπικά εμβόλια από την αντίστοιχη
Περιφερειακή Ενότητα.
Όπως σας είναι γνωστό, το αντιγριπικό εμβόλιο έχει βραχεία ημερομηνία λήξης. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνεται ορθός προγραμματισμός των αναγκαίων ποσοτήτων εμβολίου, ώστε να αποφεύγεται η σπατάλη. Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στις συνθήκες μεταφοράς και αποθήκευσης του εμβολίου (εξασφάλιση «ψυχρής αλυσίδας»).

Διαβάστε επίσης:  Πρέπει οι έγκυες γυναίκες να κάνουν το εμβόλιο της εποχικής γρίπης;

Ποια είναι η σωστή διατροφή κατά της γρίπης και του κρυολογήματος


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.