Αρχική InfoMommy Υγεία Η γυναίκα άνω των 20 ετών χρειάζεται να εντάξει στην καθημερινότητά της τον προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του μαστού

Η γυναίκα άνω των 20 ετών χρειάζεται να εντάξει στην καθημερινότητά της τον προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του μαστού

signsofbreastcancer

Μετά τη δημοσιότητα που έλαβε η διπλή μαστεκτομή στην οποία υποβλήθηκε για προληπτικό λόγο η ηθοποιός Αντζελία Τζολί πολύ έντονο είναι και στη χώρα μας το ενδιαφέρον για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και το γονιδιακό έλεγχο BRCA1 & BRCA2.  Πάντως, σε συνδυασμό με τη σωστή και ολοκληρωμένη πρόληψη, όλες οι γυναίκες πρέπει να κινητοποιηθούν να εξεταστούν και να ωφεληθούν από την έγκαιρη διάγνωση των παθήσεων του μαστού, δήλωσε χαρακτηριστικά η Δρ. Φιορίτα Πουλακάκη, Χειρουργός Μαστού,  στα πλαίσια ημερίδας που διοργάνωσε η εταιρεία Eurosilicone με θέμα «Πρόληψη & Έγκαιρη Διάγνωση για τον Καρκίνο του Μαστού / Σύγχρονη προσέγγιση στην Αποκατάσταση Μαστού», τo Σάββατο 18 Μαΐου 2013 υπό την αιγίδα της εταιρείας Γερμανός ΑΕ και του Athens Beverly Hills Medical Group.

Σημαντική όμως είναι η ψυχολογική αντιμετώπιση τόσο για την πρόληψη (που αφορά όλες τις γυναίκες) όσο και για την περίπτωση που μια γυναίκα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Δρ. Στεφανί Χριστοδούλου, Ψυχοογκολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια «κάθε γυναίκα 20 ετών και άνω χρειάζεται να εντάξει στην καθημερινότητά της τον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού που αντιστοιχεί στην ηλικία της. Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που στη συγκεκριμένη περίπτωση επηρεάζει αρνητικά τις συμπεριφορές υγείας που υιοθετούμε. Αντιθέτως, η αντίληψη ότι έχουμε κι εμείς έλεγχο πάνω στην υγεία μας, μας προδιαθέτει για μια πιο ενεργή στάση και μας υπενθυμίζει ότι το να είμαστε υγιείς εξαρτάται και από εμάς τις ίδιες.»

Στο πολύ σημαντικό θέμα της αποκατάστασης μαστού μετά από μαστεκτομή, ο Πλαστικός & Επανορθωτικός Χειρουργός, Δρ. Δημήτρης Τέντης, τόνισε: «Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί ένα πάντα επίκαιρο ιατρικό πρόβλημα που αφορά κάθε γυναίκα. Η πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του οφείλουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της ενημέρωσης.  Δεν μπορεί να απουσιάζει ωστόσο από μια εκστρατεία ενημέρωσης η αναφορά στην ανάγκη αποκατάστασης του μαστού μετά από μαστεκτομή, αφού η αποκατάσταση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του θεραπευτικού σχεδιασμού. Τη δυνατότητα αυτή προσφέρει η Πλαστική Χειρουργική με τη βοήθεια της βιοτεχνολογίας και των σύγχρονων τεχνικών αυτόλογης μεταμόσχευσης ιστών. Ο καρκίνος του μαστού είναι ένα πρόβλημα με πολύπλευρες προεκτάσεις και πρέπει πάντα να προσεγγίζεται από ιατρική ομάδα πολλών ειδικοτήτων και όχι από μεμονωμένες ειδικότητες.»

Στο θέμα της απόφασης για μαστεκτομή στην περίπτωση που η ασθενής διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, ο πλαστικός χειρουργός Δρ. Αθανάσιος Αθανασίου ανέλυσε όλες τις σύγχρονες τεχνικές αποκατάστασης μαστού αλλά και μίλησε για την πρόοδο που έχει γίνει στις επιλογές των ενθεμάτων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:
«Η επιστήμη της πλαστικής χειρουργικής με τις σύγχρονες τεχνικές της έχει βοηθήσει πάρα πολλές γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή να αποκαταστήσουν την εικόνα του στήθους τους. Μέχρι πριν από κάποια χρόνια επικρατούσε η άποψη ότι η επέμβαση για αποκατάσταση μπορεί να προκαλέσει μεταστάσεις ή να αποκρύψει τυχόν υποτροπή. Σήμερα αυτό έχει καταρριφθεί εντελώς. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι ασφαλείς και οι απεικονιστικές τεχνικές επιτρέπουν την ασφαλή παρακολούθηση της ασθενούς μετά από επέμβαση αποκατάστασης μαστών. Έτσι, όλο και περισσότερες γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή ξαναβρίσκουν στην κυριολεξία τον εαυτό τους και συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους χωρίς να αισθάνονται άσχημα για την εικόνα τους και τη θηλυκότητά τους.

Βάσει διεθνών πρωτοκόλλων, στο Athens Beverly Hills Medical Group, κατά τον προγραμματισμό οποιασδήποτε χειρουργικής επέμβασης στο στήθος, προηγείται κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση από τη συνεργαζόμενη εξειδικευμένη μονάδα μαστού, που περιλαμβάνει ιατρούς πολλών ειδικοτήτων, δίνοντας έτσι στην ασθενή μια «ολιστική» προσέγγιση αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.