«Η ιδιοκτήτρια της μεζονέτας όπου διαμένω, θέλει να νοικιάσει το ισόγειο ως ξεχωριστή κατοικία…»

«Είμαι πατέρας ενός νεογέννητου παιδιού κι εδώ και ενάμιση χρόνο νοικιάζω μία μεζονέτα στον πρώτο και δεύτερο όροφο, όπως αναγράφεται και στο συμβόλαιο. Όταν έκανα το συμβόλαιο με την ιδιοκτήτρια, εκτός από τα γραπτά συμφωνηθέντα, συμφωνήσαμε και κάποια πράγματα προφορικά, αλλά αποδείχθηκε ότι με εξαπάτησε. Η ιδιοκτήτρια απεβίωσε κι εδώ είναι που αρχίζουν τα προβλήματα, γιατί τώρα η κόρη της δεν δέχεται τίποτα από όσα είχαμε συμφωνήσει με τη μητέρα της. Γνωρίζω ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δικαιωθώ για κάτι που δεν υπάρχει γραπτώς.

Παρόλα αυτά, αυτό που με προβληματίζει κυρίως, είναι ότι θέλει να νοικιάσει το ισόγειο της μεζονέτας σε τρίτους ως ξεχωριστή κατοικία παράνομα (ο πρώτος όροφος δεν επικοινωνεί με το ισόγειο) και θα κάνουν χρήση των κοινόχρηστων παροχών του σπιτιού. Συγκεκριμένα, το σπίτι στην εφορία είναι δηλωμένο ως μία οικία μεζονέτα και όχι ως ξεχωριστά αυτοτελή διαμερίσματα, με έναν μετρητή νερού, μία χελώνα της ΔΕΗ, κοινό σύστημα θέρμανσης και αποχέτευσης. Μου πρότεινε να μοιραζόμαστε με το νέο ενοικιαστή το ρεύμα, το νερό και τη θέρμανση, τα οποία είναι στο όνομα μου. Ωστόσο, εγώ δεν θέλω. Παρότι έχει τοποθετήσει ξεχωριστούς εσωτερικούς μετρητές, θεωρώ ότι αυτό όχι μόνο είναι παράνομο, αλλά ότι θα ζημιώνομαι πλήρως σε σχέση με το τι καταναλώνω και τι πληρώνω.

Εφόσον θα υπάρχουν δύο νοικοκυριά, οι λογαριασμοί θα πάνε στο διπλάσιο κι εκτός αυτού, θα χάσω και το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος εξαιτίας πολλών KWh και της ύδρευσης και δεν θα μπορώ να δικαιολογήσω στην εφορία τόσα έξοδα, αφού το έσοδα μου είναι συγκεκριμένα. Σε γενικές γραμμές, μου είπε ότι έτσι είναι τα πράγματα κι αν μου αρέσει.

Τι μπορώ να κάνω για να υπερασπιστώ τα δικαιώματά μου και τι μπορώ να απαιτήσω; Μπορώ να αποτρέψω την ενοικίαση του ισογείου, εφόσον δεν πληρούνται οι νόμιμες προδιαγραφές; Έχει το δικαίωμα να με διώξει από το σπίτι επειδή δεν συμφωνώ με τους νέους όρους και συνθήκες; Εννοείται ότι τα μίσθια είναι πληρωμένα πάντα στην ώρα τους».

Απάντηση του δικηγόρου Ιωάννη Π. Αλαβάνου

Ασφαλώς μπορεί να εκμισθώσει το ισόγειο, ακόμη και αν στο συμβόλαιο αναφέρεται ως ένα ενιαίο οίκημα, αφού ως μοναδική ιδιοκτήτρια ζητήσει τη σύνταξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας και κανονισμού της πολυόροφης οικοδομής και επιτύχει το διαχωρισμό της. Μετά από αυτή την ενέργεια μπορεί να ζητήσει από τη ΔΕΗ το διαχωρισμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε κάθε μία από τις οριζόντιες ιδιοκτησίες. Εσείς ως μισθωτής δεν έχετε το δικαίωμα να εναντιωθείτε σε αυτή την ενέργεια, που είναι αποκλειστικό δικαίωμα της ιδιοκτήτριας – εκμισθώτριας.

Με εκτίμηση,

Γιάννης Π. Αλαβάνος

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΙΑΝΝΗ Π. ΑΛΑΒΑΝΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ
Κάνιγγος 27, 106 82 Αθήνα
+30210 3816555, +306932618706
fax: +30210 3816555
E-mail: jalavano@otenet.gr
www.alavanos.gr