Αρχική Infokids Υγεία Η ιστορία της 5χρονης που πάσχει από το "Σύνδρομο της Ραπουνζέλ"

Η ιστορία της 5χρονης που πάσχει από το "Σύνδρομο της Ραπουνζέλ"

IMG_8487Ένα 5χρονο κοριτσάκι από την Αδελαΐδα της Αυστραλίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με έντονους πόνους στην κοιλιά που με τον καιρό γίνονταν ακόμα πιο έντονοι, ενώ μέρα με τη μέρα το παιδί έχανε την όρεξή του, γεγονός που ανησύχησε ιδιαίτερα τους γιατρούς που ανέλαβαν τη νοσηλεία της.

Όταν την εξέτασαν έκπληκτοι παρατήρησαν ότι μια τεράστια μάζα από τρίχες στο εσωτερικό της κοιλιάς της είχε μπλοκάρει το πεπτικό της σύστημα. Οι γιατροί ανέφεραν ότι η μικρή είχε ιστορικό τριχοφαγίας, μια κατάσταση που περιγράφηκε για πρώτη φορά τον 18ο αιώνα και χαρακτηρίζεται από την εμμονή του ατόμου να αφαιρεί τρίχες από διάφορα σημεία του σώματος κι έπειτα να τις τρώει.

Το κοριτσάκι διαγνώσθηκε με το «Σύνδρομο της Ραπουνζέλ», μια εξαιρετικά σπάνια εντερική επιπλοκή της τριχοφαγίας που πήρε το όνομά της από τη γνωστή ηρωίδα του παραμυθιού με τα μακριά μαλλιά. Επειδή ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να χωνέψει τα μαλλιά, αυτά συσσωρεύονται μέσα στο στομάχι και επεκτείνονται προς τα έντερα. Το σύνδρομο είναι εξαιρετικά σπάνιο, καθώς έχουν καταγραφεί μόλις 120 περιστατικά στην ιατρική βιβλιογραφία. Εκδηλώνεται κατεξοχήν σε συναισθηματικά διαταραγμένα ή διανοητικώς καθυστερημένα νεαρά άτομα.

Σε μερικές περιπτώσεις απαιτείται εγχείρηση για να αφαιρεθεί η μάζα των μαλλιών. Η μεγαλύτερη τέτοιου είδους μάζα ζύγιζε 4,5 κιλά και αφαιρέθηκε από το στομάχι μιας 18χρονης. Η 5χρονη από την Αυστραλία υποβλήθηκε σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία αφαιρέθηκε μάζα 125 γραμμαρίων από το στομάχι της. Ήταν σε θέση να φάει κανονικά μετά την επέμβαση και πλέον αναρρώνει, ενώ ακολουθεί ειδική θεραπεία με ψυχολόγο ώστε να αντιμετωπίσει την τριχοφαγία.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.