- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Η ιβουπροφαίνη είναι επικίνδυνη για ασθενείς με κορονοϊό; Τι λέει ο Ευρ. Οργ. Φαρμάκων – Η άποψη του κ. Τσιόδρα

Τις τελευταίες μέρες και ιδιαιτέρως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακινούνται πολλές (παρα)πληροφορίες σχετικά με το αν και πόσο είναι επικίνδυνο να παίρνει κανείς ιβουπροφαίνη αν έχει κορονοϊό [2].

Τι ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Σε μια προσπάθεια ορθής και έγκυρης ενημέρωσης ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) όντας ενήμερος για τις αναφορές  σχετικά με το αν τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη, θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την ασθένεια από κορονοϊό ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση η οποία να διαπιστώνει συσχέτιση μεταξύ της ιβουπροφαίνης και της επιδείνωσης του κορονοϊού. Ο ΕΜΑ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα επανεξετάσει οποιαδήποτε νέα πληροφορία καταστεί διαθέσιμη σε αυτό το ζήτημα στα πλαίσια της πανδημίας.

Τι πρέπει να ξέρουν οι ασθενείς με κορονοϊό

Κατά την έναρξη θεραπείας για τον πυρετό ή τον πόνο λόγω κορονοϊού, οι ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να εξετάζουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων της παρακεταμόλης και των ΜΣΑΦ. Το κάθε φάρμακο έχει τα δικά του οφέλη και κινδύνους, τα οποία αποτυπώνονται στη Περίληψη Χαρακτηριστικών Προϊόντος (ΠΧΠ) και στο Φύλλο Οδηγιών Χρήσης (ΦΟΧ) του κάθε φαρμάκου και τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μαζί με τις εθνικές οδηγίες θεραπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), οι περισσότερες εκ των οποίων προτείνουν την παρακεταμόλη ως θεραπεία πρώτης επιλογής για τον πυρετό ή τον πόνο.

Οι ασθενείς που έχουν οποιαδήποτε απορία θα πρέπει να μιλήσουν με τον ιατρό ή το φαρμακοποιό τους. Με βάση τα ανωτέρω, επί του παρόντος, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τους ασθενείς που λαμβάνουν ιβουπροφαίνη να διακόψουν τη θεραπεία τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ασθενείς που λαμβάνουν ιβουπροφαίνη ή άλλα σκευάσματα ΜΣΑΦ για χρόνιες παθήσεις.

Τι είναι η ιβουπροφαίνη

Τα περισσότερα σκευάσματα που περιέχουν ιβουπροφαίνη έχουν εγκριθεί στην ΕΕ σε εθνικό επίπεδο, ως αναλγητικά και σε μερικές χώρες ως αντιπυρετικά (σκευάσματα για τον πυρετό). Είναι ευρέως διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή αλλά και με ιατρική συνταγή. Η ιβουπροφαίνη από του στόματος σε δόσεις 100 mg, 200 mg ή 400 mg και τα διαλύματα από του στόματος (χωρίς ή με ιατρική συνταγή) χρησιμοποιούνται, ανάλογα με την μορφή του σκευάσματος, σε ενήλικες, παιδιά και βρέφη από την ηλικία των τριών μηνών, για τη βραχυχρόνια αντιμετώπιση του πυρετού ή/και του πόνου όπως οι πονοκέφαλοι, η γρίπη, ο πόνος των δοντιών και η δυσμηνόρροια (πόνος περιόδου).  Η ιβουπροφαίνη συνταγογραφείται επίσης για τη θεραπεία της αρθρίτιδας και των ρευματικών παθήσεων.

H άποψη του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα

Επί του θέματος έχει τοποθετηθεί και ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας που στο πλαίσιο της ενημέρωσης των  ιατρικών συντακτών στο Υπουργείο Υγεία για τα νέα κρούσματα  κορονοϊού δήλωσε τα εξής:

«Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα για τη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ως μέτρο αντιμετώπισης του κορονοϊού. Η άμυνα του οργανισμού του κάθε ανθρώπου είναι το βασικότερο όπλο ενάντια στον ιό. Ασφαλέστερη κρίνεται η χρήση της παρακεταμόλης (Depon, Panadol).

Ουσίες όπως η ιβουπροφαίνη (Brufen, Ponstan), έχουν και αντιφλεγμονώδη δράση και χρειάζεται προσοχή και συγκράτηση στη χορήγησή τους, καθώς ακόμη δεν έχουμε δεδομένα για το αν κάνει καλό στην αντιμετώπιση του ιού.

Πολλοί γονείς όταν το παιδί τους έχει πυρετό δίνουν εναλλάξ ιβουπροφαίνη με παρακεταμόλη καλό είναι να δίνουν μόνο παρακεταμόλη.»

Δείτε το κείμενο εδώ [3]