Αρχική InfoBaby Τοκετός Η καισαρική τομή συνδέεται με την εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας

Η καισαρική τομή συνδέεται με την εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας

Pregnant+womanΘα σκεφτόσασταν ποτέ το ενδεχόμενο ότι η καισαρική τομή στην οποία υποβληθήκατε για να φέρετε στο κόσμο το παιδάκι σας ενδεχομένως να είναι και η αιτία η οποία ευθύνεται για τα παραπανίσια κιλά που τον ταλαιπωρούν; Κι όμως σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση International Journal of Obesity οι επιστήμονες θεωρούν ότι η παιδική παχυσαρκία οφείλεται εν μέρει , στο υψηλό ποσοστό τοκετών με καισαρική τομή.

Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία σχεδόν 14.000 παιδιών και διαπίστωσαν ότι εκείνα που γεννήθηκαν με καισαρική τομή είχαν 83% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα στην ηλικία των έντεκα ετών σε σύγκριση με εκείνα που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό.

Η θεωρία των ερευνητών είναι ότι τα παιδιά που γεννιούνται με φυσιολογικό τρόπο εκτίθενται σε βακτήρια κατά το πέρασμά τους από το γενετικό σωλήνα, τα οποία συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση του μεταβολισμού. Από την άλλη μεριά, όμως, παρατηρήθηκε στο πλαίσιο της έρευνας, ότι ο κίνδυνος παχυσαρκίας ήταν υψηλότερος για όσα παιδιά που είχαν γεννηθεί από παχύσαρκες μητέρες.

«Ίσως υπάρχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες στα παιδιά που έχουν γεννηθεί με καισαρική τις οποίες δεν γνωρίζουμε», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Ian Blustein. Προσέθεσε, όμως, ότι το μέγεθος του κινδύνου παχυσαρκίας για τα παιδιά δεν είναι ανησυχητικό και δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν κρίνεται κατά πόσο μια γυναίκα πρέπει να υποβληθεί σε καισαρική για λόγους υγείας. Σύμφωνα όμως με την ίδια, οι γυναίκες που κάνουν την καισαρική επιλεκτικά και δεν υποβάλλονται σε αυτή για λόγους υγείας, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ελλοχεύει αυτός ο κίνδυνος.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.