Η καλύτερη ηλικία για να του αγοράσετε κινητό και για 5 ακόμα σημαντικά ορόσημα

Όταν πρόκειται για τα παιδιά μας, χρειάζεται να πάρουμε τόσες πολλές αποφάσεις σχετικά με την ασφάλειά τους. Οι ειδικοί παιδοψυχολόγοι απαντούν ποιες είναι οι κατάλληλες περίοδοι για τα κατακτήσουν τα παιδιά, μερικά από τα σημαντικότερα ορόσημα της παιδικής ηλικίας.

1. Πότε να του αγοράσω κινητό ή tablet;

Τα περισσότερα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις συσκευές καλύτερα από τους ενήλικες πριν καν μιλήσουν! «Μερικοί άνθρωποι δίνουν κινητά και tablets στα παιδιά τους από την ηλικία του ενός έτους, ενώ άλλοι δεν τα αφήνουν να τα πλησιάσουν μέχρι την ηλικία των 14 ετών. Κατά τη γνώμη μου, τα περισσότερα παιδιά είναι αρκετά ώριμα για να χειριστούν ένα κινητό τηλέφωνο περίπου στην ηλικία των 10-11 ετών. Πριν του αγοράσετε κινητό ή tablet, σκεφτείτε το επίπεδο ωριμότητας του παιδιού και την ικανότητα να χειριστεί αυτές τις συσκευές, που του δίνουν άμεση πρόσβαση στον κόσμο. Διδάξτε τους κανόνες της χρήσης τέτοιων συσκευών. Οι έφηβοι που δεν είναι τόσο ώριμοι, ίσως χρειαστούν αυστηρά όρια σε αυτό το θέμα», λέει ο Dr. Edward Kulich, MD.

2. Πότε μπορεί να κοιμηθεί σε έναν φίλο;

Η σωστή ηλικία για να κοιμηθεί εκτός σπιτιού εξαρτάται από το παιδί και το επίπεδο ωριμότητάς του, αν και γενικά κυμαίνεται από 7 έως 12 ετών. Ένα παιδί που κοιμάται συχνά στο σπίτι των παππούδων ή έχει ταξιδέψει αρκετά με τους γονείς του, μπορεί να κοιμηθεί πιο εύκολα στο σπίτι ενός φίλου του. Από την άλλη πλευρά, το παιδί σας μπορεί να είναι άτομο της συνήθειας και χρειάζεται αρκετή ψυχολογική προετοιμασία για να αλλάξει τη ρουτίνα του και να μείνει μακριά σας από τη μια μέρα στην άλλη. Και αν βιώνει μια δύσκολη κατάσταση όπως διαζύγιο, θάνατος ή μετακόμιση, μπορεί να μην είναι καλή χρονική περίοδος για να το δοκιμάσετε. Η παιδοψυχίατρος Elizabeth Berger, MD, προτείνει να εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε μια δοκιμή στο σπίτι ενός συγγενή ή στενού φίλου για να αξιολογήσετε εάν το παιδί σας θα επωφεληθεί από αυτό ή είναι πολύ μικρό για να βιώσει αυτή την εμπειρία.

3. Πότε μπορεί να μείνει στο σπίτι μόνο του;

«Τα χαρακτηριστικά της γειτονιάς και του παιδιού είναι παράγοντες που καθορίζουν την απάντηση, καθώς και το χρονικό διάστημα που θα λείψετε», λέει η Dr. Berger. Για να μείνει ολομόναχο για λίγες μόνο ώρες, θα πρέπει να είναι 13-14 ετών και αρκετά ώριμο για να μπορεί να ακολουθεί τους κανόνες σας. Ακριβώς επειδή οι φίλοι του μένουν μόνοι στο σπίτι, δεν σημαίνει ότι και το δικό σας παιδί είναι έτοιμο να το κάνει. Εάν δεν είστε σίγουροι, απλά κάνετε μια δοκιμή: Δώστε τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης και ανατρέξτε στις οδηγίες για τις πρώτες βοήθειες. Δείξτε του πώς να κλειδώνει την πόρτα και πείτε του να μην απαντήσει στο κουδούνι αν δεν ξέρει ποιος χτυπάει. Όταν φτάσετε στο σπίτι, ρωτήστε πώς αισθάνθηκε όση ώρα ήσασταν μακριά.

4. Πότε μπορεί να πάει στο σχολείο μόνο του;

Πριν αποφασίσετε ότι τα παιδιά μπορούν να πάνε στο σχολείο μόνα τους, εξετάστε την ικανότητα τους να ακολουθήσουν σαφείς οδηγίες. Αξιολογήστε πόσο μακριά είναι το σχολείο, αν υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση, αν υπάρχουν φανάρια και διαβάσεις πεζών. «Τα παιδιά κάτω των 9 ετών δεν μπορούν να αξιολογήσουν με ακρίβεια την ταχύτητα των διερχόμενων αυτοκινήτων, επομένως δεν πρέπει να διασχίζουν το δρόμο μόνα τους», λέει η ψυχολόγος Eileen Kennedy-Moore, PhD. Μόλις φτάσει στην ηλικία των 10 ετών, μπορείτε να το αφήσετε να πάει στο σχολείο παρέα με μια μικρή ομάδα παιδιών -αλλά πριν το κάνει, επιλέξτε μαζί την πιο ασφαλή διαδρομή.

5. Πότε μπορεί να κάνει μπάνιο μόνο του;

Μόλις το παιδί σας ζητήσει κάποια ιδιωτικότητα, αφήστε το να κάνει μπάνιο μόνο του. Αυτό μπορεί να συμβεί στην ηλικία των 7-8 ετών, ανάλογα με το επίπεδο ωριμότητας του παιδιού, σύμφωνα με τον Edward Kulich, MD. Τα παιδιά μπορεί συνειδητά να θελήσουν να κάνουν μπάνιο μόνα τους, ειδικά αν μέχρι τώρα το έκαναν μαζί με αδέλφια του αντίθετου φύλου. Αυτό που θέλουν από εσάς είναι να σέβεστε την προσωπική ζωή τους. Ακούστε τα παιδιά σας! Αυτό που θέλετε εσείς από εκείνα; Να είναι ασφαλή! Για να μην ανησυχείτε ότι θα γλιστρήσουν, αγοράστε ένα πατάκι για τη μπανιέρα. Και μην ξεχνάτε να τους υπενθυμίζετε ότι μπορεί να τραυματιστούν εάν παίζουν με παιχνίδια ή συμπεριφέρονται ανόητα μέσα στο ντους.

6. Πότε μπορεί να έχει προφίλ στο Facebook;

Τα παιδιά συχνά ζητούν να αποκτήσουν προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από τη νόμιμη ηλικία των 13 ετών, αλλά υπάρχει λόγος γι’ αυτό το όριο. Ρωτήστε το παιδί σας αν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει με το σωστό τρόπο και με φειδώ. «Εξαρτάται από την ωριμότητα του παιδιού, την ικανότητα κατανόησης των κινδύνων στο διαδίκτυο και το αν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για όσα βλέπει και δημοσιεύει», λέει η ψυχολόγος Janie Feldman, PsyD. Μόλις ξεκινήσει να δραστηριοποιείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ελέγξτε τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται και απαιτήστε να σας δώσει τους κωδικούς για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο λογαριασμό του. Θα πρέπει επίσης να «γίνετε φίλοι» ώστε να μπορείτε να βλέπετε όλες τις δημοσιεύσεις του. Και το πιο σημαντικό: θα πρέπει να σας ενημερώσει αν συμβεί κάτι παράξενο ή κακό (όπως ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός).

Πηγή: www.rd.com