Αρχική InfoBaby 0-36 μηνών Η καρδιολογική εξέταση των νεογνών μέσα στο μαιευτήριο

Η καρδιολογική εξέταση των νεογνών μέσα στο μαιευτήριο

Γράφει η Σοφία Κουλούρη, Παιδοκαρδιολόγος - Εμβρυοκαρδιολόγος, Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών και Μαιευτικής - Γυναικολογικής Κλινικής ΓΑΙΑ, Ιατρικού Αθηνών

Κατά τη γέννηση ενός παιδιού, πραγματοποιούνται σημαντικές αλλαγές τόσο στο αναπνευστικό όσο και στο καρδιαγγειακό του σύστημα. Λόγω της παράκαμψης των πνευμόνων κατά την κύηση, η κυκλοφορία του αίματος διαφέρει αρκετά από την κυκλοφορία στην εξωμήτρια ζωή. Αλλά και η καρδιά αυτή καθαυτή πρέπει λιγάκι να «αλλάξει», να προσαρμοστεί στα νέα της «καθήκοντα», που είναι πλέον η υποστήριξη της κυκλοφορίας του αίματος τόσο σε όλο το σώμα όσο και στα πνευμόνια. Κάποιες από τις αλλαγές αυτές πραγματοποιούνται άμεσα με τις πρώτες αναπνοές του παιδιού, κάποιες άλλες όμως χρειάζονται ακόμα και εβδομάδες για να ολοκληρωθούν. Έτσι, είναι αυτονόητο ότι η καρδιολογική εξέταση είναι σημαντικότατη στην εκτίμηση της υγείας κάθε νεογνού πριν φύγει από το μαιευτήριο.

Μέσα στο μαιευτήριο αντιμετωπίζουμε δύο ειδών περιπτώσεις: τα υγιή νεογνά, που είναι στον όροφο με τη μαμά τους και κάποια, που είτε λόγω προωρότητας ή μη προσαρμογής των πνευμόνων τους στην εξωμήτρια ζωή ή λόγω κάποιας λοίμωξης, βρίσκονται στη μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών (ΜΕΝΝ).

Στα υγιή μωράκια, η καρδιολογική εξέταση περιλαμβάνει την εκτίμηση του χρώματος του παιδιού, του τρόπου με τον οποίον αναπνέουν, την ακρόαση των πνευμόνων και της καρδιάς, την ψηλάφηση της κοιλίτσας για να δούμε το μέγεθος του ήπατος, όπως και την ψηλάφηση των σφύξεων στα ποδαράκια του μωρού (μηριαίες σφύξεις). Ειδικά με την ακρόαση, εκτιμούμε την καρδιακή συχνότητα και τον ρυθμό της καρδιάς, ακούμε τους καρδιακούς τόνους, ενώ ανιχνεύουμε ταυτόχρονα την ύπαρξη φυσημάτων. Το καρδιακό φύσημα είναι ένας παραπάνω «θόρυβος» ή «ήχος» που ακούμε στην καρδιά και μπορεί να οφείλεται σε πάρα πολλά διαφορετικά αίτια, κάποια από τα οποία παντελώς αθώα, κάποια άλλα όμως λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά, π.χ. διαφόρων ειδών «τρυπίτσες» ή στενώσεις (μεσοκολπική-μεσοκοιλιακή επικοινωνία, στένωση αορτικής ή πνευμονικής βαλβίδας κλπ). Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση, όταν τα αυτιά μας μάς λένε ότι αυτό που ακούμε δεν οφείλεται στη φυσιολογική προσαρμογή στην εξωμήτρια ζωή, αλλά σε κάποιο οργανικό αίτιο, έρχεται και το υπερηχογράφημα καρδιάς και μεγάλων αγγείων (triplex) να μας βοηθήσει, δίνοντάς μας την ακριβή διάγνωση και τη βαρύτητά της. Έτσι, μπορούμε να δώσουμε σαφείς οδηγίες στους γονείς ώστε να πάρουν το μωρό τους με ασφάλεια στο σπίτι.

Τα μωρά της ΜΕΝΝ, τώρα, είναι λίγο διαφορετική ιστορία. Εκεί έχουμε τα διάφορα monitor που μας παρέχουν πληροφορίες ανά πάσα στιγμή για την αναπνοή, την καρδιακή συχνότητα, την αρτηριακή πίεση και τον κορεσμό (πόσο οξυγόνο περιέχεται στο αίμα του παιδιού). Σε αυτά τα παιδάκια, η βοήθεια του triplex είναι μεγαλύτερη, μιας και μας δίνει πληροφορίες τόσο για τη δομή όσο και για τη λειτουργικότητα της καρδιάς, που κάποιες φορές είναι επηρεασμένη. Επίσης, μας παρέχει πληροφορίες εμμέσως για τις πιέσεις και την κατάσταση των πνευμόνων και έτσι βοηθάμε τους συναδέλφους μας νεογνολόγους στη διαχείριση του αναπνευστικού συστήματος. Τέλος, στα πρόωρα μωράκια η προσαρμογή του καρδιαγγειακού συστήματος στην εξωμήτρια ζωή συχνά δεν είναι πλήρης, με αποτέλεσμα να παραμένουν ανοικτά αγγεία που κανονικά υπάρχουν μόνο στην ενδομήτρια ζωή (βοτάλλειος πόρος) επιβαρύνοντας όμως πια την αναπνοή του παιδιού. Και πάλι με το triplex εκτιμούμε την όλη κατάσταση και την αντιμετωπίζουμε ανάλογα με τη βαρύτητά της.

Ανεξάρτητα, όμως, από ποιο μωρό έχουμε μπροστά μας στο μαιευτήριο, το δυνατό και ζωηρό του ορόφου ή το πιο ευάλωτο της μονάδας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ερχομός του αποτελεί το πιο σπουδαίο γεγονός για την κάθε οικογένεια και φέρνει μαζί του συναισθήματα χαράς, συγκίνησης, ευθύνης. Έτσι, λοιπόν, η καρδιολογική εξέταση των νεογνών μέσα στο μαιευτήριο, πριν ακόμα το παιδί πάει σπίτι, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκτίμησης της υγείας του κάθε παιδιού, ώστε να μπορέσουμε με ασφάλεια να το παραδώσουμε στους γονείς!


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.