Η καθ. του ΕΚΠΑ Ντόρα Ψαλτοπούλου μιλά στο infokids.gr για το τι να περιμένουμε με το άνοιγμα των σχολείων

Η καθ. του ΕΚΠΑ Ντόρα Ψαλτοπούλου μιλά στο infokids.gr για το τι να περιμένουμε με το άνοιγμα των σχολείων

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής του ΕΚΠΑ Ντόρα Ψαλτοπούλου, είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών ηλικίας από 3 έως 16 ετών! Μιλάει στο infokids.gr για την οικογένειά της, το άνοιγμα των σχολείων, τη μετάλλαξη Δέλτα που προσβάλλει όλο και περισσότερα παιδιά, αλλά και τον εμβολιασμό των εφήβων.

Από την Κλέλια Κλουντζού

«Περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά»

-Το πρώτο κουδούνι χτύπησε και μαζί με αυτό χτυπά κόκκινο και η αγωνία πολλών γονέων, για την εξέλιξη της πανδημίας και το ενδεχόμενο νόσησης των παιδιών τους από το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα. Προβλέπεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά;

«Διεθνώς, το άνοιγμα των σχολείων φέτος, μετά την έλευση του μεταλλαγμένου στελέχους Δ, έχει οδηγήσει κατ αρχήν σε αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά και τους εφήβους και στη συνέχεια σε όλη την κοινωνία. Στη χώρα μας, έχουμε δει το καλοκαίρι στις κατασκηνώσεις τις συρροές κρουσμάτων, όπως συρροές κρουσμάτων είδαμε και σε εξωτερικούς χώρους συγχρωτισμού νεαρών ενηλίκων. Επομένως, περιμένουμε με το άνοιγμα των σχολείων περαιτέρω αύξηση των νέων κρουσμάτων στις νεαρές ηλικιακές ομάδες. Το ποσοστό αύξησης θα εκτιμείται ανά εβδομάδα» .

«Επιστροφή στα σχολεία: Τι χρειαζόμαστε!”

-Τι πρέπει να προσέχουν οι μαθητές κατά την επιστροφή τους στα θρανία και στην δια ζώσης διδασκαλία;

«Για την όσο πιο δυνατή επάνοδο στο σχολείο, χρειαζόμαστε:
τα self tests, δύο φορές την εβδομάδα να τα ανεβάζουμε στη σχετική ιστοσελίδα, μασκούλες που να είναι αντίστοιχες με την ηλικία του παιδιού μας, ώστε να μην το σφίγγουν ή να μην πέφτουν από τα αυτιά, αποστειρωτικά για τα χέρια, που πρέπει εξάλλου να τα έχουν και στα σχολεία, στενή συνεργασία με το σχολείο, ώστε να υπάρχει άμεση και αμφίδρομη ενημέρωση για τα θέματα αυτά και πάνω από όλα  συζήτηση με το παιδί, ανάλογα με την ηλικία του, ώστε να καταλάβει τη σημαντικότητα αυτών των μέτρων, όπως και και να του απαντάμε σε κάθε προβληματισμό του».

«Ο εμβολιασμός των εφήβων είναι ασφαλής”

– Είστε υπέρ του εμβολιασμού των εφήβων; Τα παιδιά σας έχουν εμβολιαστεί;

«Η μεγαλύτερη μου κόρη είναι 16 χρονών και έχει εμβολιαστεί. Τα υπόλοιπα παιδιά μου ειναι κάτω των 12, οπότε αναμένουμε!

Ο εμβολιασμός των εφήβων για τον κορονοϊό εχει εγκριθεί στις
ΗΠΑ από τους CDC, FDA, στην Ευρώπη απο τον ΕΜΕΑ ( τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων) και έχει χορηγηθεί σε εκατομμύρια εφήβους με μεγάλη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Τι γνωρίζουμε γι’ αυτό; Παρόλο που η πιθανότητα σοβαρής νόσησης των εφήβων από κορονοιό ειναι γενικά σπάνια,  ο ανεμβολίαστος και η ανεμβολίαστη έφηβος, έχουν τετραπλάσια πιθανότητα για εισαγωγή στο νοσοκομείο και διασωλήνωση, συγκριτικά με τους εφήβους που έχουν εμβολιαστεί.

Στη χώρα μας, έχουμε πολλά παιδιά υπέρβαρα και παχύσαρκα, και γνωρίζουμε ότι η υπερβαρότητα και η παχυσαρκία οδηγούν σε σοβαρότερη νόσηση από κορονοϊό. Επίσης έχει πρόσφατα τεκμηριωθεί ότι το long covid, δηλαδή η παραμονή συμπτωμάτων μήνες μετά από τη νόσηση από κορονοϊό, μπορεί να επηρεάσει αρκετά παιδιά και εφήβους, μειώνοντας την ποιότητα της ζωής τους και συμμετοχής τους στην εκπαίδευση και τα καθημερινά δρώμενα.

Στις πολύ πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες έχει καταγραφεί η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα που είναι ήπιες και που έχουν αντιμετωπιστεί επιιτυχώς με φαρμακευτική αγωγή».

«Η καραντίνα με 4 παιδιά στο σπίτι ήταν δύσκολη»

-Πώς βιώσατε την περίοδο της καραντίνας, με τέσσερα παιδιά στο σπίτι, τηλεκπαίδευση και ταυτόχρονα να πρέπει να ανταποκριθείτε στις δύσκολες απαιτήσεις της δουλειάς σας;

«Η καραντίνα ήταν πολύ δύσκολη για όλο τον κόσμο, πολύ περισσότερο για τις οικογένειες με παιδιά και για τα ίδια τα παιδιά. Σίγουρα, όσο περισσότερα παιδιά υπάρχουν σε μία οικογένεια, τόσο μεγαλύτερη η προσπάθεια που χρειάζεται για  να παρακολουθήσουν απρόσκοπτα τα μαθήματά τους εξ αποστάσεως και να μην ενοχλούν το ένα το άλλο.

Οι γονείς προσπαθούσαν να συνδυάζουν την εργασία με την ανατροφή των παιδιών στο σπίτι, την εκπαίδευση με ηλεκτρονικά μέσα και επομένως με την εξάρτηση από τα ηλεκτρονικά μέσα για πάνω από ένα οκτάωρο ημερησίως, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας των παιδιών, και την καταπίεση της κοινωνικότητάς τους.

Βεβαίως  η καραντίνα ( ή lockdown) ήταν ένα μέτρο που ήταν απαραίτητα τον χειμώνα που μας πέρασε, ώστε να σταθεροποιηθούν τα κρούσματα στη χώρα μας. Όμως, φέτος, με τον ευρύ εμβολιασμό, έχουμε την δυνατότητα να κρατήσουμε ανοιχτά τα σχολεία και να μην χάσουν τα παιδιά και οι έφηβοι την δια ζώσης εκπαίδευση, ώστε να διασφαλιστεί η πνευματική, ψυχολογική και σωματική τους ανάπτυξη».

«Η εικόνα των υγειονομικών δεν πρέπει να αμαυρώνεται από τα πλαστά πιστοποιητικά»

  • Θα θέλαμε ένα σχόλιο, σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις υγειονομικών, οι οποίοι αντιδρούν στο μέτρο της υποχρεωτικότητας, κάποιοι μάλιστα δηλώνουν και αρνητές του εμβολίου και παρουσιάζουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης , προκειμένου να μην βγουν σε αναστολή εργασίας.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία έχει επιτελέσει ένα τεράστιο έργο για την διάγνωση και την θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με κορονοϊό, Αξίζουν σε όλους συγχαρητήρια για την επιτέλεση του λειτουργήματός τους, και αυτή η εικόνα δεν πρέπει να αμαυρώνεται από ελάχιστα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης που προσκομίστηκαν.

Όλα αυτά τα περιστατικά, αφού ελεγχθούν, θα πρέπει να διασφαλιστεί με τις κατάλληλες νομικές ενέργειες, ότι δεν θα επαναληφθούν, ώστε να διασφαλιστεί τόσο η υγεία αυτού του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, όσο και η δημόσια υγεία».

Διαβάστε επίσης

Καλή σχολική χρονιά: Συμβουλές για ασφαλείς μετακινήσεις μαθητών από και προς το σχολείο

Παιδικό και Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας: Προβολές κάτω από τα αστέρια

“Έχω δύο παιδιά 7 και 9,5 ετών. Τι ισχύει για την επιμέλεια τους;”