Αρχική InfoMommy Υγεία Η Κετουξιμάμπη ξανά στην ελληνική αγορά για την αντιμετώπιση του καρκίνου κεφαλής/τραχήλου και παχέος εντέρου

Η Κετουξιμάμπη ξανά στην ελληνική αγορά για την αντιμετώπιση του καρκίνου κεφαλής/τραχήλου και παχέος εντέρου

κετουξιμάμπη (cetuximab)

Η κετουξιμάμπη (cetuximab) είναι ένα δραστικό IgG1 μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο στοχεύει τον υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGFR) και συνδυάζει υψηλή αποτελεσματικότητα με ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας. Τα μονοκλωνικά αντισώματα αποτελούν έναν τύπο στοχευμένης θεραπείας, καθώς δρουν παρεμποδίζοντας συγκεκριμένα σηματοδοτικά μόρια, τα οποία είναι απαραίτητα για την αύξηση του μεγέθους και τη διαίρεση του όγκου.

Ως στοχευμένη θεραπεία κατά του υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα, η κετουξιμάμπη (cetuximab) αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό, την επιβίωση, την κινητικότητα, την ικανότητα εισβολής των καρκινικών κυττάρων και την αγγειογένεση του όγκου (ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων) και επιπλέον, μπορεί να είναι περισσότερο αποτελεσματική και ανεκτή από τα συνήθη θεραπευτικά σχήματα.
Η κετουξιμάμπη (cetuximab) είναι η μοναδική στοχευμένη βιολογική θεραπεία στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, η οποία έχει αποδεδειγμένο όφελος στη συνολική επιβίωση των ασθενών3,4. Οι συχνότερες περιοχές εμφάνισης αυτού του καρκίνου είναι το στόμα σε ποσοστό 43%, ο στοματοφάρυγγας σε ποσοστό 33% και ο λάρυγγας σε ποσοστό 24%.

Η Merck Serono, ο βιοφαρμακευτικός κλάδος της Merck, ανακοίνωσε την εκ νέου διάθεση στην ελληνική αγορά της κετουξιμάμπης (cetuximab) για την αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου παχέος εντέρου (mCRC) για ασθενείς με μη μεταλλαγμένους (Wild Type) RAS όγκους καθώς και του υποτροπιάζοντα ή/και μεταστατικού καρκίνου κεφαλής και τραχήλου από πλακώδη κύτταρα (Squamous Cell Carcinoma of Head & Neck).

Στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, η κετουξιμάμπη (cetuximab) αποτελεί τη μοναδική εξατομικευμένη βιολογική θεραπεία.

Η κετουξιμάμπη (cetuximab) διατίθεται αποκλειστικά για νοσοκομειακή χρήση και αποζημιώνεται εξ ολοκλήρου από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα, η χορήγηση κετουξιμάμπης (cetuximab) στο μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου (mCRC), παρατείνει τη διάμεση επιβίωση των ασθενών με μη μεταλλαγμένους (wildtype) RAS όγκους για διάστημα περισσότερο από 30 μήνες.2,6,7,8 Πρόκειται για μία από τις πλέον κοινές κακοήθειες στον κόσμο καιγια τον συχνότερο καρκίνο του πεπτικού συστήματος.9

Ο Δρ. Παύλος Παπακώστας, Ογκολόγος - Παθολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Ογκολογικής Μονάδας Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» δήλωσε: «Η εξατομίκευση της θεραπείας με βάση τη μετάλλαξη ή μη μετάλλαξη του γονιδίου RAS, προσφέρει στους ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα, με χαμηλότερη τοξικότητα. Η πρόγνωση και η επιβίωση αυτών των ασθενών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την έγκαιρη αντιμετώπιση και την εξατομικευμένη θεραπεία».

Η Δρ. Αμάντα Ψυρρή, Ογκολόγος - Παθολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας-Ογκολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Yale University ΗΠΑ, τόνισε: «Η κετουξιμάμπη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό όπλο στη φαρέτρα των ιατρών για την αντιμετώπιση του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια εμφανίζει αυξημένη επίπτωση και ειδικότερα στις γυναίκες».

Σχετικά με τον Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου
Ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου (Head&NeckCancer) είναι μία νόσος, η οποία μπορεί να εμφανιστεί στα επιθηλιακά κύτταρα ιστών ή οργάνων στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου (εκτός των οφθαλμών, του εγκεφάλου, των ώτων, του θυρεοειδούς ή του οισοφάγου). Πάνω από 90% των καρκίνων κεφαλής και τραχήλου ξεκινούν στα επίπεδα «πλακώδη» κύτταρα που καλύπτουν την επιφάνεια των περιοχών της κεφαλής και του τραχήλου, όπως το στόμα, η μύτη και ο λαιμός, και για το λόγο αυτό ονομάζονται «καρκινώματα εκ πλακωδών κυττάρων της κεφαλής και του τραχήλου» (squamous cell carcinomas of the head and neck, SCCHN). Κατά την τελευταία δεκαετία έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση της επίπτωσης των καρκινωμάτων εκ πλακωδών κυττάρων της κεφαλής και του τραχήλου παγκοσμίως, και ειδικότερα στις γυναίκες.10,11
Σχετικά με τον Καρκίνο Παχέος Εντέρου-Ορθού
Ο καρκίνος παχέος εντέρου-ορθού (Colorectal cancer – CRC) είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως, με εκτιμώμενα περισσότερα από 1,36 εκατομμύρια νέα περιστατικά ετησίως.12 Εκτιμώνται επίσης 694.000 θάνατοι από καρκίνο παχέος εντέρου-ορθού παγκοσμίως κάθε χρόνο, δηλαδή ποσοστό 8,5% όλων των θανάτων από καρκίνο, γεγονός που τον κάνει να είναι η τέταρτη πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου από καρκίνο.12 Το 55% σχεδόν των περιστατικών διαγιγνώσκονται στις αναπτυγμένες περιοχές του κόσμου και τα περιστατικά καθώς και τα ποσοστά θνησιμότητας είναι σημαντικά υψηλότερα στους άνδρες παρά στις γυναίκες.12
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κετουξιμάμπη (cetuximab) στον καρκίνο παχέος εντέρου και στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, παρακαλούμε επισκεφθείτε τον ιστότοπο: www.globalcancernews.com.

Σχετικά με την κετουξιμάμπη(cetuximab)
Το cetuximabείναι ένα μοναδικό στην κατηγορία του και εξαιρετικά δραστικό IgG1 μονοκλωνικό αντίσωμα που στοχεύει τονυποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGFR). Ως μονοκλωνικό αντίσωμα, ο τρόπος δράσης του cetuximabείναι διαφορετικός από εκείνο των συνηθισμένων μη επιλεκτικών χημειοθεραπειών ως προς το ότι στοχεύει και δεσμεύει συγκεκριμένα τον EGFR. Αυτή η δέσμευση αναστέλλει την ενεργοποίηση του υποδοχέα και της παρεπόμενης ακολουθίας μεταγωγής σήματος και έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση τόσο της εισβολής κυττάρων του όγκου σε υγιείς ιστούς, καθώς και της εξάπλωσης όγκων σε νέα σημεία. Θεωρείται επίσης ότι αναστέλλει την ικανότητα των κυττάρων του όγκου να επισκευάζουν τις βλάβες που υφίστανται από τη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία και ότι αναστέλλει επίσης το σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων μέσα στους όγκους, πράγμα που φαίνεται να οδηγεί σε μια συνολική καταστολή της ανάπτυξης των όγκων (συρρίκνωση του καρκινικού φορτίου).

Η πιο συνηθισμένη ανεπιθύμητη ενέργεια του cetuximab που αναφέρεται είναι η εμφάνιση δερματικών εξανθημάτων παρόμοιων με ακμή που φαίνεται να σχετίζεται με την καλή απόκριση στη θεραπεία. Στο 5% περίπου των ασθενών, μπορεί να συμβούν αντιδράσεις υπερευαισθησίας κατά τη θεραπεία με cetuximab, όπου οι μισές περίπου από αυτές είναι σοβαρές.
Το cetuximabέχει λάβει ήδη άδεια κυκλοφορίας σε περισσότερες από 90 χώρες για τη θεραπεία του καρκίνου παχέος εντέρου-ορθού και για τη θεραπεία του καρκινώματος εκ πλακώδους επιθηλίου (squamouscellcarcinoma) κεφαλής και τραχήλου(SCCHN).

Σχετικά με τη Merck Serono
Η Merck Serono είναι ο βιοφαρμακευτικός κλάδος της Merck. Με έδρα το Ντάρμστατ της Γερμανίας, η Merck Serono διαθέτει κορυφαία σκευάσματα σε 150 χώρες για να βοηθήσει ασθενείς με καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας, υπογονιμότητα, ενδοκρινολογικές και μεταβολικές διαταραχές, καθώς και καρδιοαγγειακέςπαθήσεις. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, η EMD Serono λειτουργεί ως χωριστά διοικούμενη θυγατρική της Merck Serono.

Η Merck Serono ανακαλύπτει, αναπτύσσει, παρασκευάζει και εμπορεύεται συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα, χημικής και βιολογικής προέλευσης, για ειδικές ενδείξεις. Αποτελεί για εμάς διαρκή δέσμευση η εξασφάλιση καινοτόμων θεραπειών στους βασικούς τομείς στους οποίους εστιάζουμε: νευρολογία, ογκολογία, ανοσο-ογκολογία και ανοσολογία.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.