«Η κόρη μου 16 μηνών τρώει ακόμα λιωμένες τροφές στο μπλέντερ…»

Έχουμε Ένα κορίτσι 16 μηνών. Διατροφικά σταματήσαμε τις βραστές σούπες και ξεκινησε να τρώει από τα φαγητά μας, αλλά ακόμη λιωμένα στο μπλεντερ. Εκτός από τα όσπρια, φασόλια με πατάτες και καρότα, λιωνουμε τα υπόλοιπα με το πιρούνι. Πρωί βράδυ πίνουμε γάλα, ενώ τα υπολοιπα γεύματα είναι κρέμες και αυγό λιωμένο στο μπλέντερ με νερό, λαδι και λεμονι και γίνεται κρέμα. Πώς να ξεκινήσω τη ντοματα, το αγγουράκι, και αλλα φρούτα ώστε να τα τρώει με το χεράκι; Τι μπορώ να την ταΐζω; Πότε θα κοβουμε μικρά κομματακια το φαγητό μας; Πόσο αλάτι να βαζουμε στα φαγητά της; Φοβάμαι να της δίνω να τρώει μόνη της διότι μπορεί να κόψει μεγάλο κομμάτι και να κινδυνέψει.

Απαντά η Γεωργία Τσιάππα, Κλινική – Παιδιατρική Διαιτολόγος

Το παιδί σας στην ηλικία που βρίσκεται θα έπρεπε να παίρνει ελάχιστες αλεσμένες τροφές. Από την ηλικία των 9-12 μηνών τα παιδιά μπορούν να αρχίσουν να τρώνε στερεές τροφές σε μικρά κομματάκια ή τροφές που τους δίνουμε στο χέρι.

Κινούμε το ενδιαφέρον του παιδιού με το δικό μας φαγητό και τρώμε την ίδια ώρα. Όπως έχετε ήδη κάνει, αρχίζουμε με φαγητά που είναι πιο μαλακά και μπορούν να μαλακώσουν λίγο με το πιρούνι ή ανακατεύοντας τα με λίγο γιαούρτι (π.χ. φακές, μπιφτέκια, μακαρονάκια μικρά με κιμά, πατάτα βραστή, ρύζι με γιαούρτι).

Μπορούμε επίσης να του δώσουμε και φαγητά που μπορεί να πάρει με το χέρι του, σε μικρά κομματάκια λαχανικά (π.χ. ωμό ή βρασμένο καρότο ή φασολάκια ή μικρά κομματάκια από ντομάτα ή πιπεριά ή λωρίδες από ψωμί να το βουτήξει στο αυγό του ή κύβους από τυρί ή κομματάκια από φρούτο όπως μήλο, αχλάδι, μπανάνα, μανταρίνι, πορτοκάλι). Πάντοτε, φυσικά, θα πρέπει να του δίνουμε το φαγητό παρουσία μας. Μπορείτε να φάτε κι εσείς μαζί του για να του δείξετε και να σας μιμηθεί.

Αναφορικά με το αλάτι, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε αλάτι στο φαγητό του παιδιού. Τα παιδιά νιώθουν τις γεύσεις πιο έντονα και άρα κάτι που εμάς μπορεί να μας φαίνεται ανούσιο, γι αυτά έχει γεύση. Τα παιδιά έχουν πιο έντονο το αίσθημα της γεύσης, έτσι ένα φαγητό που στους ενήλικες μπορεί να φανεί ανούσιο ή ανάλατο, στα παιδιά έχει αποδεκτή και ευχάριστη γεύση. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε το αλάτι στο φαγητό της οικογένειας και οι υπόλοιποι μπορούν να προσθέσουν ελάχιστο μετά το μαγείρεμα αν το θεωρούν απαραίτητο.