Η κόρη μου είναι τεσσάρων χρονών και πηγαίνει προνήπιο. Είναι στο ολοήμερο και όταν πηγαίνω στο σχολείο να την πάρω είναι όλο γλύκα. Με το που ερχόμαστε στο σπίτι, αρχίζει γκρίνια, απαιτεί πράγματα, μιλάει απότομα, με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχή μαλώματα…

Γεια σας,

Η κόρη μου είναι τεσσάρων χρονών και πηγαίνει προνήπιο. Είναι στο ολοήμερο και όταν πηγαίνω στο σχολείο να την πάρω είναι όλο γλύκα. Με το που ερχόμαστε στο σπίτι, αρχίζει γκρίνια, απαιτεί πράγματα, μιλάει απότομα, με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχή μαλώματα, φωνές και να χάνουμε κι εμείς οι γονείς την υπομονή μας. Κάποια στιγμή μου είπε από μόνη της ότι δεν υπάρχουν στο σπίτι κανόνες -όπως στο σχολείο- και θέλει να κάνει χαζομάρες. Και κάθε φορά που της λέω πως θα ενημερώσω και τη δασκάλα της για τον τρόπο που μιλάει, αρχίζει να ζητάει συγγνώμη και να λέει να μην πω τίποτα, μια που το λατρεύει το σχολείο.

Ξέρω πως κουράζεται και πως το ολοήμερο για ένα παιδάκι 4 ετών είναι βάρβαρο, αλλά δεν ξέρω πώς να τη χειριστώ ώστε να μη χάνω την υπομονή μου. Δεν θέλω να φωνάζω γιατί βλέπω πως με αντιγράφει και βλέποντας εμένα στα μάτια της, δεν μου αρέσει αυτό που βλέπω να αντιγράφει.

Ευχαριστώ προκαταβολικά

Απάντηση: Γεια σας και σας ευχαριστούμε για την ερώτηση που απευθύνατε στο info kids. Αν καταλαβαίνω σωστά αυτό που περιγράφετε είναι ότι θέλετε δοκιμάσετε νέους τρόπους ώστε να μην χάνετε την υπομονή σας με την κόρη σας. Η απάντηση κρύβεται μέσα στο ερώτημα σας και το θέμα το έφερε η ίδια η κόρη σας, λέγοντας σας με τον δικό της τρόπο:” Μαμά βάλε μου όρια”.

Τα όρια στη ζωή ενός παιδιού είναι απαραίτητα όπως και η αγάπη. Αγάπη χωρίς όρια σημαίνει ασυδοσία. Ορια χωρίς αγάπη σημαίνει καταναγκασμός. Η αλήθεια είναι λοιπόν ότι μοιάζει να χρειάζεστε τη χρυσή τομή.

Σας περιμένει δουλειά: Για αυτό πρώτα: Ξεκουραστείτε. Χαλαρώστε. Διασκεδάστε. Όσο παράδοξο και αν ακούγετε αυτό, η αλήθεια είναι ότι όταν ένας γονέας είναι κουρασμένος είναι πιο πιθανό να καταφύγει σε μία συμπεριφορά που θα μετανιώσει γιʼ αυτήν αργότερα.

Ένας γονέας είναι πάνω από όλα, άνθρωπος. Οι άνθρωποι χρειάζονται να εκπληρώνουν τις βασικές σωματικές και ψυχολογικές τους ανάγκες. Αν για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτές οι ανάγκες δεν εκπληρώνονται, τότε δημιουργούνται πολλά και ποικίλα προβλήματα που καθρεφτίζονται στη συμπεριφορά μας.

– Εξετάστε τη σχέση σας με το θυμό σας. Τι κάνετε όταν θυμώνετε; Πού διοχετεύετε αυτή την ενέργεια. Μήπως τι μετάθετετε στα παιδιά σας; Τι άλλες επιλογές θα μπορούσατε να βάλετε σε εφαρμογή;

– Αγοράστε βιβλία ή διαβάστε στο internet πως οριοθετούμε τα παιδιά με φυσικό τρόπο, χωρίς φωνές, άσκηση βίας, ξύλο, παρακάλια ή δωροδοκία. Η κόρη σας , σας ζητά να την κάνετε ένα σπουδαίο δώρο που θα τη βοηθήσει στη ζωή της. Να μάθει να είναι ο εαυτός της χωρίς να καταπατά τους άλλους. Κάντε της αυτό το δώρο!

Νάνσυ Ψημενάτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Τηλ. 6972.076.562
Ιστοσελίδα: http://nancypsimenatos.blogspot.gr/