Αρχική Ρωτήστε τον ειδικό «Η κόρη μου φοβάται ένα παιδάκι από τον παιδικό σταθμό και αρνείται να πάει εδώ και 4 μήνες»

«Η κόρη μου φοβάται ένα παιδάκι από τον παιδικό σταθμό και αρνείται να πάει εδώ και 4 μήνες»

«Η κόρη μου πήγαινε στο παιδικό σταθμό από το Φεβρουάριο 2015 χωρίς κανένα πρόβλημα, σταματήσαμε για το καλοκαίρι και το Σεπτέμβριο πήγαμε κανονικά, αρχές Δεκεμβρίου ξαφνικά δεν ήθελε να πάει, δεν καθόταν ούτε να ντυθεί, έκλαιγε όταν της λέγαμε ότι θα πάει σχολείο. Κάθισα και μίλησα μαζί της και μου είπε ότι φοβάται ένα αγοράκι από τον παιδικό σταθμό που πήγε τελευταία και όταν την ρώτησα γιατί το φοβάται, μου είπε ότι την βλέπει γι αυτό δεν θέλει να πάει. Δεν την χτυπάει ούτε την πειράζει. Ρώτησα και τη δασκάλα της και μου είπε ότι δεν είδε κάτι περίεργο και το παιδάκι δεν πειράζει κανέναν. Με το αγοράκι κανόνισα να βρεθούμε για να παίξουν και όταν τον είδε έκλαιγε και ήθελε να φύγει. Μετά από δέκα λεπτά, αφού την ηρέμησα, έπαιξαν καλά μαζί αλλά πάλι δεν θέλει να πάει και μου λέει το ίδιο πράγμα ότι φοβάται που την βλέπει. Πέρασαν τέσσερις μήνες και ακόμα δεν θέλει να πάει στο σχολείο γιατί φοβάται το αγοράκι αυτό. Τι να κάνω;

Απαντά η Παρασκευή Μπριντάκη, Ψυχολόγος - Οικογενειακή Θεραπεύτρια - Παιδοψυχολόγος

Είναι φυσικό τα παιδιά να φοβούνται διάφορα ερεθίσματα ανάλογα με την ηλικία τους και τη συναισθηματική τους ωρίμανση. Συνηθισμένοι φόβοι της προσχολικής ηλικίας είναι ο φόβος προς το σκοτάδι, έντονοι θόρυβοι, συστολή προς τους αγνώστους. Πιθανά η μικρή σας να μην μπορεί να ερμηνεύσει γιατί ο μικρός απλά στέκεται και την κοιτά χωρίς να μιλά. Ίσως της προκαλεί άγχος, φόβο. Εξηγήστε ότι κι εκείνος μπορεί να αισθάνεται το ίδιο και ότι και οι δύο έχουν κοινό στόχο να έρθουν σε επαφή. Δειξτε κατανόηση και σεβασμό στα συναισθήματα της. Συνεχίστε να μιλάτε και να το συζητάτε μαζί της. Ήταν σωστή κίνηση που την παρακινήσατε να παίξει με το παιδί. Μην απογοητεύεστε με τις πρώτες αντιδράσεις, ίσως να χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Μπορείτε να εμπλακείτε κι εσείς σε μία κοινή τους δραστηριότητα.

Μπριντάκη Παρασκευή
Ψυχολόγος - Οικογενειακή Θεραπεύτρια - Παιδοψυχολόγος
Τηλ: 6936637612 / 211 4048794
www.greekpsychologist.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.