Αρχική Ρωτήστε τον ειδικό "Η κόρη μου πριν ακόμη μείνω έγκυος, ξεκίνησε να τραβάει τις παρανυχίδες των χεριών και των ποδιών της..."

"Η κόρη μου πριν ακόμη μείνω έγκυος, ξεκίνησε να τραβάει τις παρανυχίδες των χεριών και των ποδιών της..."

May2012-pinkdressswing"Γεια σας, είμαι 33 ετών και μητέρα 2 παιδιών, ενός κοριτσιού 3 ετών και ενός αγοριού 5 μηνών. Η κόρη μου πριν ακόμη μείνω έγκυος και πριν ξεκινήσει παιδικό σταθμό (για να θεωρήσω ότι αυτό της δημιούργησε άγχος), ξεκίνησε να τραβάει τις παρανυχίδες των χεριών και των ποδιών της σε σημείο που μάτωναν και πρήζονταν τα δάκτυλά της. Στη συνέχεια, ξεκίνησε να τραβάει το πάνω χείλος της μέχρι να βγουν οι πετσούλες και να μπορεί να τις μασάει. Αυτό το «συνήθειο» το κάνει συνέχεια. Αρχικά το έκανε όταν παρακολουθούσε αφηρημένη τηλεόραση, όμως τώρα το κάνει συνεχώς και μάλιστα με αυτό τον τρόπο αποκοιμιέται . Έχω δοκιμάσει τα πάντα. Αρχικά την μάλωνα και της έκανα παρατήρηση, μετά δεν της έκανα κανένα σχόλιο ή παρατήρηση, μετά της έδινα κάτι να απασχολεί τα χέρια της ή να τρώει κάποιο φρούτο κτλ, όμως τίποτα! Είναι γενικά αγχώδες παιδάκι και το συνειδητοποίησα όταν ξεκίνησε παιδικό σταθμό τον Σεπτέμβριο, αλλά αυτό το «συνήθειο» το έχει από τα 2 σχεδόν της χρόνια που δεν υπήρχε καμιά αλλαγή στην καθημερινότητά της. Επίσης, δεν μπορώ να πω ότι το κάνει για να μας τραβήξει την προσοχή γιατί είναι σίγουρη πως από αυτή έχει άφθονη! Θα ήθελα τις συμβουλές σας για πώς μπορεί να σταματήσει το συνήθειο αυτό γιατί φοβάμαι μην παραμορφώσει και τα χείλη της…Σας ευχαριστώ"

Aπαντά η Παρασκευή Μπριντάκη, Ψυχολόγος-Οικογενειακη Θεραπεύτρια-Παιδοψυχολόγος

Αυτό που μου περιγράφετε πρόκειται για ένα από τα συμπτώματα μιας αγχώδους συναισθηματικής διαταραχής που εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ηλικία ( όπως το να τρώει τα νύχια του, να δαγκώνει τα πετσάκια μέχρι να ματώσουν κάποιες φορές, να δαγκώνει τα ρούχα του ή να τα τραβά μέχρι να τα ξεχειλώσει κτλ.). Δεν πρόκειται για μια απλά κακή συνήθεια του παιδιού όπως συχνά θεωρείται από τους περισσότερους γονεις. Υποδηλώνει μια διαρκή εσωτερική υπερένταση και αποτελεί έναν ασυνείδητο τρόπο εκτόνωσης της.

  • Μιλήστε ήρεμα στο παιδί προκειμένου να διαπιστώσετε τι είναι αυτό που του προκαλεί άγχος.
  • Παρατηρήστε περισσότερο πότε εκδηλώνονται τα συμπτώματα και με ποια διάρκεια εμφανίζονται.
  • Αποφεύγετε να σχολιάζετε και να επικρίνετε την συμπεριφορά του. Αυτή η στάση ενισχύει περισσότερο το άγχος του, δημιουργεί ένοχες και το κάνει να αισθάνεται ανεπαρκές.
  • Οι τιμωρίες και η στέρηση προνομίων δεν συνιστώνται.

Μπριντάκη Παρασκευή
Ψυχολόγος-Οικογενειακή Θεραπεύτρια-Παιδοψυχολόγος
6936637612/ 2155300652
www.greekpsychologist.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.