Αρχική Εκδηλώσεις στη Βόρεια Ελλάδα Η Λίτσα και η Χριστίνα Μπήτιου από τη Μικρή Αυλαία της Χ.Α.Ν.Θ. μιλούν στο infokids.gr

Η Λίτσα και η Χριστίνα Μπήτιου από τη Μικρή Αυλαία της Χ.Α.Ν.Θ. μιλούν στο infokids.gr

DSC02544 (1)

Γλυκομίλητες, εκφραστικές και με αγάπη προς τα παιδιά και προς την τέχνη που υπηρετούν, η Λίτσα Μπήτιου και η κόρη της Χριστίνα Μπήτιου, από το κουκλοθέατρό τους, στη μικρή αυλαία της Χ.Α.Ν.Θ., παραχώρησαν συνέντευξη στο infokids.gr, λίγο μετά την παράσταση «Η Αλεπού, ο Λύκος και ο Γάιδαρος».
- Τι συναισθήματα θα δημιουργηθούν στα παιδιά, παρακολουθώντας τη συγκεκριμένη παράσταση με τους τρεις κλασικούς ήρωες από τους μύθους του Αισώπου;

Λ. Μπήτιου: Παρακολουθώντας το έργο «Η Αλεπού, ο Λύκος και ο Γάιδαρος», τα παιδιά ζουν μέσα σε μια συναισθηματική ένταση, τη μαγεία και το «θαύμα». Οι άψυχες κούκλες ζωντανεύουν, μιλούν και κάνουν πράξεις με ανθρώπινη νοημοσύνη. Kάθε παιδί ταυτίζεται με ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα και συμμετέχει στις δραματικές του περιπέτειες ή στις κωμικές του καταστάσεις. Με το τέλος που δίνεται στο έργο, δηλαδή τη δικαίωση του αδικημένου γαϊδαράκου, είναι φανερά τα ευτυχισμένα συναισθήματα που νοιώθουν τα παιδιά. Γελάνε με την καρδιά τους και χαίρονται, γιατί δικαιώνεται και το δικό τους αίσθημα.
- Τι το διαφορετικό παρέχει το κουκλοθέατρο στα παιδιά;
Χρ. Μπήτιου: Καταρχάς, διαφορετικό στοιχείο είναι ότι οι κούκλες δεν έχουν την υποκριτική τέχνη, όπως οι ηθοποιοί και επομένως εκφράζονται στα παιδιά ελεύθερα και αυθόρμητα. Η μαγεία που δημιουργείται στο κουκλοθέατρο, έγκειται στην παιδική φαντασία που είναι γεμάτη από αντιφατικότητα συναισθημάτων, μίσους και αγάπης. Τα παιδιά αισθάνονται με τις κούκλες, πολύ διαφορετικά από ό,τι με τους ανθρώπους. Τις επιτρέπουν να εισχωρήσουν στο δικό τους μαγικό κόσμο και άλλοτε ασκούν επάνω τους εξουσία ή εισπράττουν από αυτές τρυφερότητα και αγάπη, στη μορφή που εκείνα επιθυμούν.

DSC02559

- Προτρέπετε τα παιδιά να γνωρίσουν από κοντά, μετά το πέρας του έργου, τις κούκλες, προκειμένου να τις πιάσουν, να τις αγκαλιάσουν, καθώς και να μάθουν για το πώς αυτές κατασκευάζονται. Ποια είναι η ανταπόκριση των παιδιών;
Λ. Μπήτιου: Στο τέλος κάθε παράστασης, τα παιδιά καθοδηγούνται από τις μητέρες τους, στα παρασκήνια του κουκλοθέατρου. Εκεί, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την πραγματικότητα και διαπιστώνουν πως άνθρωποι κινούν τις κούκλες και μιλάνε για λογαριασμό τους. Και ενώ, εμείς οι κουκλοπαίκτριες θεωρούμε πως εκείνα μας βλέπουν πια συνειδητοποιημένα, στην πραγματικότητα, δεν μας κοιτάζουν καν. Τα μάτια τους είναι καρφωμένα επάνω στις κούκλες. Προσέχουν μόνον εκείνες, γιατί πιστεύουν ότι όλα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια του έργου, έγιναν αποκλειστικά και μόνο από τις κούκλες. Με αυτές, επικοινωνούν ψυχικά και ταυτίζονται. Μητέρες που έρχονται επανειλημμένα σε παραστάσεις, μας αφηγούνται πως τα παιδιά τους, όντας γοητευμένα από το κουκλοθέατρο, εκφράζουν την επιθυμία να γίνουν ηθοποιοί.

- Τι μηνύματα για τη ζωή, θα περάσουν στα παιδιά η Αλεπού, ο Λύκος και ο Γάιδαρος;
Λ. Μπήτιου: Τα παιδιά συνειδητοποιούν στο έργο πως η Αλεπού και ο Λύκος δεν είναι οι ήρωες με τον τέλειο χαρακτήρα. Η συγκίνηση που δημιουργείται σε αυτά, οφείλεται στη σύγκρουση του καλού με το κακό. Έτσι, τα παιδιά αντιλαμβάνονται εμπειρικά τα νοήματα, παθήματα και μαθήματα. Παράλληλα παρατηρούμε πως εκείνα προβληματίζονται από τα προβλήματα των κουκλοηρώων που παρακολουθούν με αφοσίωση.
Το κουκλοθέατρο αποτελεί ένα μέσο ψυχαγωγίας και διδασκαλίας για τα παιδιά, αφού πάντα στο τέλος της παράστασης υπάρχει το ηθικό δίδαγμα. Έτσι το μήνυμα που θα περάσουν στα παιδιά η Αλεπού, ο Λύκος και ο Γάιδαρος είναι ότι η καλοσύνη, η παλικαριά και η εξυπνάδα στη ζωή αμείβονται, ενώ οι κακές πράξεις τιμωρούνται.

Η ΑΛΕΠΟΥ
- Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας βήματα στο μαγικό κόσμο του κουκλοθέατρου;

Χρ. Μπήτιου: Θα ανεβάσουμε παιδικές παραστάσεις, διάρκειας μίας ώρας η κάθε μία, από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάιο του 2014, στη μικρή αυλαία της Χ.Α.Ν.Θ., κάθε Κυριακή στις 12:00 το μεσημέρι. Πιο συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο θα υπάρχει το έργο«Η Αλεπού, ο Λύκος και ο Γάιδαρος», τον Νοέμβριο «Ο Παπουτσωμένος γάτος», τον Δεκέμβριο «Το ποντικάκι και το αστεράκι του», τον Ιανουάριο του 2014, «Ο ξυλοκόπος και το δάσος», τον Φεβρουάριο «ο Κοντορεβιθούλης και ο γίγαντας», τον Μάρτιο «Ο Φασουλής και τα παλικάρια της φακής» και τον Απρίλιο – Μάιο «Το Ασχημόπαπο».
Τις καθημερινές θα πραγματοποιούνται παραστάσεις για τα σχολεία στο χώρο των σχολείων ή στη μικρή αυλαία της Χ.Α.Ν.Θ. Επίσης προγραμματίζουμε προσεχώς σεμινάρια για την εκμάθηση θεατρικής κούκλας και εμψύχωσής της, καθώς και για το πώς γίνεται ένα κουκλοθέατρο.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.