Αρχική InfoTeens Υγεία Η μαμά μιας έφηβης ρωτά, μαθαίνει και μας απαντά: "Πότε μια έφηβη θα πάει στο γυναικολόγο;"

Η μαμά μιας έφηβης ρωτά, μαθαίνει και μας απαντά: "Πότε μια έφηβη θα πάει στο γυναικολόγο;"

adolescent-gynecology

Γράφει η μάμα και blogger Ελένη Δασκαλάκη (https://myfortysomethingworld.wordpress.com/)

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να πας την έφηβη κόρη σου για την πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο; Και τι θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου;

Γιατί είναι απαραίτητη η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο

Η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο δεν έχει μόνο σκοπό την εξέταση του γεννητικού συστήματος της κόρης σου.
Εξίσου βασική είναι η συζήτηση που θα κάνει με το γιατρό –με ή χωρίς την παρουσία σου, εδώ θα πρέπει να τη ρωτήσεις και να σεβαστείς την επιθυμία της χωρίς να προσβληθείς- για το σώμα της, την αντισύλληψη, την προφύλαξη από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και την υγιεινή των γεννητικών οργάνων.

Μα μπορεί μια έφηβη να πάει στο γυναικολόγο;

Μπορεί να αναρωτηθείς εσύ και όλη σου η οικογένεια ή οι φίλες σου. Σε αυτό δεν θα σου απαντήσω εγώ αλλά ο , MD, MSc, PhD, IFEPAG, μαιευτήρας χειρουργός γυναικολόγος, ειδικός παιδογυναικολόγος, Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης και Διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας.

«Καλό είναι η έφηβη να εξετάζεται μόνο όταν είναι απαραίτητο και ποτέ να μην πιέζεται. Σύντομες συζητήσεις γύρω από το σχολείο, τα σπορ που της αρέσουν, την οικογένεια, κ.ά., είναι σημαντικές για να δώσουν την ευκαιρία στη νεαρή κοπέλα να χαλαρώσει. Πρέπει να τονιστεί ότι, για την εξέταση χρειάζεται απαραίτητα εμπειρία εκ μέρους του παιδογυναικολόγου». Τι άλλο πρέπει να ξέρεις;

* Η εξέταση πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη.

* Πρέπει να υπάρχει ο απόλυτος σεβασμός απέναντι σε μια νέα κοπέλα, που κατά πάσα πιθανότητα επισκέπτεται γυναικολόγο για πρώτη φορά. Η νέα αυτή δεν έχει συνηθίσει να αποκαλύπτει το σώμα της και η ιδέα της εξέτασης της προκαλεί αμηχανία.

* Η παρουσία ή όχι της μητέρας είναι στη διακριτική ευχέρεια της έφηβης. Όταν η έφηβη αισθάνεται καλύτερα να εξεταστεί μόνη της και όχι παρουσία της μητέρας της, είναι απαραίτητη η παρουσία μαίας/νοσηλεύτριας μέσα στο εξεταστήριο.

* Η γυναικολογική εξέταση γίνεται, σε κάποιες περιπτώσεις, μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητη, με τρόπο που δεν απειλείται σε καμία περίπτωση η ακεραιότητα του παρθενικού υμένα. Άλλωστε για το σκοπό αυτό ο παιδογυναικολόγος έχει λάβει ιδιαίτερη εκπαίδευση. Στην συντριπτική πλειοψηφία όμως των περιπτώσεων η εξέταση γίνεται με υπερηχογράφημα ή πολύ σπανιότερα με παρθενοσκόπηση. Επίσης, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η εξέταση δεν είναι απαραίτητη.

* Αν η νέα έχει σεξουαλικές επαφές γίνεται εξέταση του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας με τη βοήθεια του μητροσκοπίου ή των κολποδιαστολέων και λαμβάνεται τεστ Παπανικολάου. Η γυναικολογική εξέταση δεν προκαλεί πόνο.

Πότε πρέπει να γίνει

Κατάλληλη ηλικία για την πρώτη γυναικολογική εξέταση (αν δεν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα μέχρι τότε) είναι περίπου όταν ξεκινά η εμφάνιση της περιόδου. Σ΄ αυτήν την ηλικία η νέα μπορεί να υποβάλει και προσωπικές ερωτήσεις ή απορίες στο γιατρό. Θα αναζητήσουμε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και θα κουβεντιάσει με το γιατρό θέματα σχετικά με την περίοδο. Μια δεύτερη εξέταση είναι καλό να γίνεται πριν από την πρώτη σεξουαλική επαφή, στην οποία συζητούνται και οι πιθανές δυσκολίες στην αρχή της σεξουαλικής δραστηριότητας, θέματα αντισύλληψης και προστασίας από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, κανόνες υγιεινής κ.λπ.

Ελπίζω να βρήκες τις πληροφορίες αυτές το ίδιο ενδιαφέρουσες όσο κι εγώ που είμαι μαμά έφηβης!

Σε φιλώ,

Ελένη

Υ.Γ. Αν θέλεις περισσότερες πληροφορίες μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας και να θέσεις τις απορίες σου στο γιατρό! Μπορείς επίσης να διαβάσεις χρήσιμες και έγκυρες πληροφορίες στο site www.παιδογυναικολογος.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.